У «Пласкому світі» Террі Пратчетта не плаский гумор
Что нового

У «Пласкому світі» Террі Пратчетта не плаский гумор

6 Октября 2017 9:05 Book24.ua

Террі Пратчетт – британський письменник, відомий не лише серед шанувальників фентезі, а для всіх, хто полюбляє якісну літературу та хороший гумор. Його твори перекладені 37 мовами і ось нарешті ми маємо можливість купити книги Пратчетта українською. Террі Пратчетт написав за свої 66 років багато книг, але популярність принесла йому серія «Плаский світ», що складається з 41 роману, 5 оповідань, 10 довідників, декількох путівників, карт, альманахів і кулінарної книги. Вражає, чи не так? А працював над цією серією Террі Пратчетт протягом 32 років. У список «200 найкращих книг за версією ВВС» потрапило одразу 15 книг Пратчетта.


2.png«Колір магії»

Перший роман із серії «Плаский світ» з підциклу «Ринсвінд», написаний у 1983 році . У творі автор знайомить нас із Плаский світом, який дійсно плаский, бо це диск, що розташований на спинах чотирьох слонів. Ми дізнаємося про те, що основних кольорів тут вісім, днів у тижні теж і взагалі це число магічне, а ще пір року у цьому світі зовсім не чотири.

Ринсвінд – головний герой і чарівник-невдаха. Йому нічого не вдається зробити як слід (а особливо, якщо це пов’язане з магією) і водночас він постійно, наче супергерой, рятує Дискосвіт. Одного дня Ринсвінд знайомиться з першим туристом у цьому незвичному для нас світі, і тут вже починається не просто екскурсія Дискосвітом, а справжні пригоди. Автор ретельно описував своїх персонажів і, у лише притаманному йому стилі, висміював їхні негативні риси характеру (які насправді притаманні багатьом людям, хоч і не в такому гіперболізованому варіанті).


1.png«Правда»

Одна з найяскравіших книг із серії про Дискосвіт. Твір «Правда» вийшов у 2000 році і є 25 книгою із цієї серії, не входить у жоден з підциклів. В чарівному Анк-Морпорку вийшла друком перша газета – «Правда». Мер міста серйозно занепокоєний появою у місті друкарської машинки і недаремно – неприємності будуть. У цьому романі нас чекає багато журналістських розслідувань, скандальних інтерв’ю, сенсацій, інтриг, а також тонкої іронії Террі Пратчетта про засоби масової інформації, що обов’язково викличе у читачів сміх. І підштовхне до роздумів про вплив преси на громадську думку не лише у Дискосвіті, а й в тому, що перебуваємо ми. Про труднощі та радості журналістського життя.

Правда зробить нас вільними. Але чи переможе вона у романі Пратчетта? Про це Ви прочитаєте у книзі.


Філософія Террі Пратчетта не набридає, мораль не є надокучливою і її ще треба у книзі віднайти, гумор легкий та приємний. Автор нанизує слова, думки, події та деталі так професійно і делікатно, що нам залишається бути вдячними і насолоджуватися його творами.

Автор: Катерина Подзізей