І до ворожки не ходи: 4 книги про майбутнє
Що почитати

І до ворожки не ходи: 4 книги про майбутнє

19 Березня 2018 17:03 Book24.ua

Події розвиваються такими швидкими темпами, що майбутнє уже поруч, хочемо ми того чи ні. Достатньо дізнатися лише декілька фактів про науковий прогрес для того, аби в цьому переконатися: роботи-собаки тепер вміють відчиняти двері, Google з точністю до 36 метрів визначає, де знаходиться людина.

Поки автори художніх творів фантазують про те, що буде через декілька століть, експерти прогнозують, які технології будуть актуальними найближчі 20-30 років. Ми підібрали 4 книги, аби й ви готувалися до майбутнього.


9959ef7db2199d0ae6db53f26a73e39f.jpg«Невідворотне. 12 технологій, що формують наше майбутнє» Кевін Келлі

від співзасновника та редактора журналу Wired, журналіста, письменника та співзасновника сайту Cool Tools Кевіна Келлі.

Невідворотність у цифровому світі – це наслідок «імпульсу безперервного технологічного зсуву». Зміни неминучі в усіх сферах життя, навіть якщо заледве помітні, а в нашій сучасності всі вони ще й пов’язані з певною технологією. Інакше кажучи, технології – це стимули, каталізатори прогресу.

Автор виділив головні чинники, які набувають усе більшого поширення і відбудуться у найближчому майбутнього, і об’єднав їх у 12 груп: становлення, інтелектуалізація, потік, зчитування, доступ, поширення, фільтрування, перемішування, взаємодія, збір даних, запитання, початок.

Машина для виготовлення таблеток на кухні біля тостера, віртуальне дзеркало показує, який вигляд ми будемо мати в тому чи іншому одязі, автомобільний додаток, що сам викликає машину і задає маршрут на роботу, а ще ми ніколи не знаємо, де сьогодні будемо працюватиме, адже стартап щоразу обирає інший вільний коворкінг. Наші батьки підписані на музейний сервіс, що дає їм твори мистецтва в тимчасове користування, а ми друкуємо скульптури на 3d принтері. Ласкаво просимо у майбутнє.


companiy maybutnogo.jpg«Компанії майбутнього» Лалу Фредерік

від екс-партнера міжнародної консалтингової компанії McKinsey & Company, консультанта, письменника, власника ступеню MBA Фредеріка Лалу.

У книзі досліджуються співробітництво та організації, а також те, яким чином наші переконання обмежують наші уявлення щодо їх потенціалу. Жодне із сучасних технічних досягнень було б неможливим без організаційного життя. Проте всі відчувають, що менеджмент застарів, прийшов час щось змінити.

Майбутнє не десь там далеко, воно невпинно стає теперішнім. Однак, чи готові ми до цих змін?

Ця книга – це довідник-путівник по новаторським компаніям та короткі історії їхнього успіху. Це дослідження умов, які сприяли появі таких підприємств, і причин, чому та як працюють нові моделі управління та організації роботи.

Самоуправління, відсутність керівників, ніяких рішень «зверху», все вирішується спільним консультуванням, заробітну плату працівник назначає собі сам. Деякі з цих та інших ідей, що описані в книзі можуть здатися утопічними та нереальними. Але компанії, які їх дотримуються, уже існують, вони ефективні та успішні. Це не далеке майбутнє, це реальність.


індустрії майбутнього.jpg«Індустрії майбутнього» Алек Росс

від старшого наукового співробітника Університету Джона Гопкінса, в минулому старшого радника державного секретаря США по інноваціях, засновника проекту One Economy Алека Росса.

Ця книга про те, якою буде економіка найближчим часом. «Інновації приносять у життя водночас і надію, і загрозу», але обізнаний і попереджений – значить захищений. Автор дослідив індустрії, які найближчі 20 років будуть визначати напрями та зміни у економічному та суспільному житті.

Знайомтеся: наші друзі, помічники, компаньйони та доглядальники – роботи. Вони вже заполонили Японію: «із 1,4 мільйона промислових роботів, які існують у світі, 310 тисяч експлуатуються» там. На черзі Китай, США, Німеччина та Південна Корея. Зараз важко уявити, що роботи працюватимуть разом з нами в офісах, гулятимуть з нашими дітьми і готуватимуть нам вечерю, але процес запущений і цього вже не уникнути.

Також Алек Росс розповів про геноміку (науку, що переможе рак), про інновації в медично-біологічній сфері, про гроші, які будуть захищені програмним кодом та економіку спільного користування. Всі зміни в житті – це нові можливості. Але чи приймемо ми їх і використаємо з користю, чи ні – залежить тільки від нас.


prishestia robotiv.jpeg«Пришестя роботів. Техніка і загроза майбутнього безробіття» Мартін Форд

від ІТ-підприємця Кремнієвої долини та футуролога Массачусетського технологічного інституту Мартіна Форда.

Ми звикли, що роботи та машини – це інструменти, які підвищують ефективність працівників. Та прогрес в царині технологій невпинний і «машини самі перетворюються на робітників».

Автор книги дав вельми невтішні прогнози – робочих місць для людей стає все менше, адже роботизованої техніки стає все більше. Автоматизовані вантажівки перевозять продукти харчування, роботи-консультанти розповідають про мобільні телефони, робототехнічні доїльні системи на фермах обслуговують корів, комп’ютери керують процесом вирощування овочів та фруктів – це не розповідь про майбутнє і не кадри із фантастичного фільму, це те, що в багатьох країнах вже існує. Можливості роботів феноменальні, свої обов’язки вони виконують ідеально, їхня ефективність в сотні разів перевищує людську, до того ж вони не хворіють, не йдуть у відпустку чи декрет.

Мартін Форд охарактеризував сім вбивчих тенденцій, одна з яких – неповна зайнятість серед тих, хто недавно закінчив ВНЗ. Майже половина випускників не можуть знайти роботу, відповідно до здобутої освіти. Нові робочі місця не створюються, а на багатьох існуючих працюють роботи.

З науковим прогресом не варто боротися чи намагатися його зупинити, адже це відкриває перед нами нові шляхи розвитку, пришвидшує змінення економічної парадигми та змушує мислити на випередження.


Автор: Катерина Подзізей