За лаштунками видавництва «Наш формат». Як якісний нон-фікшн з’являється на наших полицях
Статті

За лаштунками видавництва «Наш формат». Як якісний нон-фікшн з’являється на наших полицях

15 Березня 2018 11:40 Book24.ua
Література жанру нон-фікшн наразі надзвичайно популярна, і це не дивно. Читач хоче фактів, нового досвіду, свіжих поглядів, успішних ідей і кейсів, достеменних прогнозів і нестандартних рішень. Бізнесові книжки дають змогу втамувати цю жагу, тож нам дуже кортіло дізнатися про те, як українським видавцям вдається перекладати та видавати якісні твори і завдяки чому вони опиняються в наших руках?

Розібратися у цих та інших питаннях нам допоміг Антон Мартинов – співвласник і директор видавництва «Наш формат», яке спеціалізується на діловій, науково-популярній літературі та мемуаристиці.


НФ.png

Коротка довідка

«Наш формат» вже багато років наповнює ринок цікавими україномовними творами та займає чільне місце у книговидавничій справі. Серед інших гравців ринку він відрізняється креативом, нестандартним поглядом на дизайн і оформленням книжок, амбітністю та прагненням наповнювати полиці найліпшою інтелектуальною продукцією.

З 2013 року почався новий етап розвитку видавництва: річний тираж книжок сягнув від 10 тисяч до 410 тисяч. Неймовірного успіху та широкої популярності зазнали переклади «Моє життя та робота» Генрі Форда, «Чорний лебідь» Нассіма Ніколаса Талеба, трилогія «Атлант розправив плечі» Айн Ренд, «Взуття-буття. Історія Nike, розказана її засновником» Філа Найта, «Продається все. Джефф Безос та ера Amazon» Бреда Стоуна, «Чому нації занепадають» Дарона Аджемоґлу та Джеймса Робінсона, «Сила інтровертів» С’юзан Кейн.

Найочікуванішими цьогорічними новинками стануть «Системне мислення: Пошук неординарних творчих рішень» Джозефа О'Конора, «Коротка історія майже всього на світі: Від динозаврів і до космосу» Білла Брайсона та «Homo creativus. Як новий клас завойовує світ» Річарда Флоріда, «Антикрихкість. Про (не)вразливе у реальному житті» Насіма Талеба, «Поведінкова економіка. Як емоції впливають на економічні рішення» Річарда Талера.


Book24: Етап вибору книжки: чи легко сконтактувати з іноземними авторами та наскільки лояльно вони ставляться до українських видавців?

Антон: Іноді  на пошуки правовласника може піти досить багато часу. Але, коли ви вже встановили зв'язок, ставлення у 9 із 10 випадків - позитивне. Звичайно, трапляються й ті, з ким досить важко працювати. Але у таких ситуаціях питання не в тому, чи це український видавець, чи видавець з будь-якої іншої країни. 

Крім того, важлива репутація. Якщо вдалося напрацювати собі хорошу репутацію, процес спрощується.

Про іноземний та український нон-фікшн

Book24: Скільки рукописів на рік (в середньому) надходить до Вашого видавництва? Чи є роботи вітчизняних авторів, які плануєте видати?

Антон: У середньому протягом року нам надсилають близько 50 рукописів. Зараз наш основний профіль все ж перекладна література. Це світові бестселери про ведення бізнесу, економіку, література для саморозвитку. Тому працюємо здебільшого з іноземними авторами. 

У планах - почати працювати й з українськими. Дуже хочеться, щоб з часом український книжковий ринок наповнився якісними бізнес-книжками вітчизняних авторів, і ми долучилися до цього процесу.

Про вибір і оцінювання

Book24: Як видавнича група відрізняє графоманство від потенційного шедевра?

Антон: Якщо казати про відносно об`єктивні категорії, то ми напрацювали чіткий перелік параметрів, за яким оцінюємо кожну книжку. Він допомагає нам передбачити її потенційний успіх.

Але, врешті-решт, основне - це досвід та персональне чуття. Ви читаєте книжку і робите свої висновки. Для нас важливо, щоб кожна наша книжка була актуальною для українського читача, створювала чи поглиблювала соціальну дискусію, несла інтелектуальну цінність. Виходячи з цього ми й обираємо книжки, які будемо видавати. 

Креатив та оформлення книжок

Book24: Розкажіть про Вашу філософію дизайну обкладинок. Як народжуються ідеї та скільки художників працюють над творами?

Антон: Обкладинка - це перше, на що звертає увагу читач, коли обирає книжку.  Тому дизайн має бути витонченим, простим, інноваційним, водночас обкладинка має продавати книжку.  Існує стереотип, що ділова література має бути стриманою у дизайні. Але ми не боїмося сміливих рішень, даємо дизайнерам простір для творчої реалізації. Хочемо, щоб наші книжки приносили не лише інтелектуальне, але й естетичне задоволення.

Рубрика «must-read»

Book24: Які книжки Ви порекомендуєте нашим читачам?

Антон: «Та ви жартуєте, містере Фейнман» Річарда Фейнмана

Це надзвичайно кумедні мемуари одного з найвідомішихсвітових фізиків, лауреата Нобелівської премії Річарда Фейнмана - учасника Мангеттенського проекту зі створення атомної бомби та одного із творців квантової електродинаміки.  Ці мемуари допоможуть одночасно емоційно відпочити та  інтелектуально насолодитися. 

«Скоропадський. Спогади 1917-1918»

Ця книжка містить надзвичайно цінний історичний досвід, яким, на мою думку, не варто нехтувати, щоб не наступати на одні й ті ж самі граблі історії.

«Моє життя та робота» Генрі Форд. 

Батько-засновник нового американського бізнесу на початку минулого століття зробив революцію в підходах до ведення власної справи. Книжка читається дуже легко, і речі, які описує Форд сотню років назад в США, актуальні в Україні і нині.

«Невідворотне. 12 технологій, що формують наше майбутнє» Кевіна Келлі

Цікавий погляд на наше майбутнє від співзасновника одного з найбільш популярних технологічних медіа Wired Кевіна Келлі. У книжці детально розглядаються технології, які ключовим чином впливають на наше життя, і тренди, у яких ми живемо, навіть якщо не помічаємо їх.

«Стартап на $100. Як перетворити хобі на бізнес» Кріса Ґільбо

Рекомендую цю книжку всім, хто планує починати бізнес. Кріса Ґільбо показує, що все можливо, якщо відкинути страхи та сумніви, і почати втілювати свою ідею. А ще дає конкретні поради, як налагодити роботу на початкових етапах бізнесу. 


Фото: Тетяна Пастір, для rabota.ua

Автор публікації: Анастасія Сіненко