Огляд «Історія України від діда Свирида. Книга друга»
Що нового

Огляд «Історія України від діда Свирида. Книга друга»

19 Травня 2017 15:01 Book24.ua
Свирид Опанасович, автор відомої книжки «Історія України від діда Свирида», представив другу частину циклу «Історія України від діда Свирида. Книга друга». 
Якщо порівнювати з попередньою частиною, обкладинки відрізняються, але виконані в єдиній стилістиці. Таким і був задум автора – усі книжки, якщо поставити поруч, будуть схожими між собою. Відмінності кожної нової книжки будуть заключатися у зображенні деталей, притаманних епосі, про яку йтиметься у кожній новій частині. 
«Історія України від діда Свирида» - екскурс в історію України  XI-XIV. Чому було обрано саме такий часовий інтервал? На це питання автор книги дає відповідь на власній сторінці Facebook:
 «Я від початку планував охопити в другому томі період від розквіту Русі й до Хмельниччини. Але при написанні зіткнувся з такою цікавою обставиною, що книги виявляється живуть своїм життям. Не завжди слухаючись автора. І якби я вперто вів її до Богдана Хмельницького у обраному мною жанрі, то в ній би було десь 600-700 сторінок. Для порівняння – перший том у нас 275 сторінок. Через те ще кілька місяців тому назад постав перед дилемою – або різати текст книги, або обмежити хронологічні рамки тому. Про що навіть радився з читачами в себе в блозі і більшість заборонила дідові викидати з книги вже написане, краще скоротити часові рамки».

Цінність книги

 Книжка стане цінним поповненням у домашній бібліотеці кожного українця, адже мова піде про історичний період, найменше відомий. До того ж, Свирид Опанасович не вириває Україну з тогочасного політичного та соціального контексту. Читачу буде простіше зрозуміти, чому саме так, а не інакше складалася доля нашої держави. Наприклад, на сторінках книги ви знайдете багато цікавої інформації про території сучасної Угорщини, Польщі, Криму, Білорусі, Литви, а також у Монгольській імперії. Такий підхід створює об’ємну картину тогочасної дійсності. 
Окрім історичних подій, у книзі багато уваги приділяється людям, які жили та правили у ті часи. Різноманіття київських князів, яких запам’ятати складно не лише дітям, а й дорослим, набувають людських рис, автор поглиблюється у їх характери, звички, вподобання. Не  обійдеться і без любовної лінії, адже князі – теж були людьми, яким притаманні земні почуття:
 «До речі, якщо комусь цікаво знати, чи згадав дід історію гріхопадіння Осмомисла з коханкою Настаською Чагрівною, то звісно, що згадав. Куди вже без тої Настаськи?»
Варто зазначити, що у другій книзі автор подає більше наглядного матеріалу, такого як історичні карти та ілюстрації.
Мова другої частини Історії, як і в першій – жива, насичена та незабутня. Автор вважає, що епоха, про яку він писав, набагато цікавіша, від попередньої. Тому новинка обіцяє бути ще яскравішою, ніж попереднє видання.