Людина з одним із тих облич
Що почитати

Людина з одним із тих облич

20 Червня 2023 21:06 Book24.ua
Кейм МакДоннелл — стендап-комік, якого в пресі охрестили «сивим ірландцем з невимовним ім’ям». Так, під час роботи над одним із сценаріїв у нього з’явилася ідея сюжету трилера, але швидко зрозумів, що йому бракує письменницьких навичок. Тоді він закінчив курс творчого письма в Манчестерському університеті, а потім ще рік вправлявся у написанні коротких оповідань.

«Декілька років тому в мене з’явилася ідея роману, який я намагався написати, але не зміг втілити це в життя. Я вирішив, що хоча й написав багато сценаріїв, у мене не було необхідних навичок написання прози, тому я записався на ступінь магістра творчого письма до Манчестерського університету. Потім я вирішив упродовж року зосередитись на оповіданнях. Я завжди трохи дивуюся, коли бачу статті, в яких людям радять написати одразу свій перший роман і багато авторів не пропонують спочатку, наприклад, написати хоча б оповідання. Але ж це те саме, якби ви не готувалися до марафону і лише пробігши марафон, ви почали б бігти 5 км, потім 10 км і т.д.

Написавши кілька оповідань, я почав працювати над історією про хлопця, робота якого полягала в тому, щоб відвідувати у лікарні пацієнтів із деменцією та вдавати з себе людей, якими вони хотіли б його бачити. Це була хороша ідея, але їй чогось бракувало. Я вже збирався відмовитись від неї, коли натрапив на інцидент, що відбувся з одним із пацієнтів, який намагався вбити інших, адже вважав їх кимось іншими. Це породило набагато більше запитань, ніж відповідей, які можна було б дати в короткому оповіданні. Так народилася перша книга дублінської трилогії — ”Людина з одним із тих облич“», — Кейм МакДоннелл.

Головний герой кримінального роману «Людина з одним із тих облич» — Пол Малкрон, людина зі звичайнісіньким обличчям: «Середній у всьому, з найпоширенішими рисами обличчя. Кожна рисочка його фізіономії являла собою неперевершений шедевр пересічності, естетичне втілення посередності, що не запам’ятовується». Він дублінець, який живе простим життям, дотримуючись певних вимог бабциного заповіту. Але внаслідок інциденту з пацієнтом лікарні, який вмирає, Пол раптово стає мішенню для вбивці. Бріджит — медсестра і любителька кримінальних романів, виявляється втягнутою в небезпечні пригоди і теж стає мішенню. Пересуваючись Дубліном і поза його межами, Пол зустрічає багато дивних людей, коли він намагається дізнатися правду про давній злочин, що якимось чином пов’язаний з його нинішнім скрутним становищем. Його відносини з Бріджит, брутальним поліцейським Банні та іншими персонажами — складні й неординарні, оскільки вони розвиваються у несподіваних напрямах. Сага про пригоди Пола написана в іронічному, барвистому стилі, а гострі фрази дають читачеві можливість побачити ясну картину подій.

Однак успіх прийшов до Кейма МакДоннелла не одразу. Рукопис «Людини з одним із тих облич» відхилили всі літературні агенти, до яких він звертався, тому що поєднання гумору та криміналу здавалося їм занадто дивним.

«Навіть коли я намагався приховати комедію, агенти відчували її запах», — згадує Кейм.
Тоді письменник вирішив видати роман самостійно через сервіс Kindle Direct Publishing. Книга одразу знайшла своїх читачів і очолила список бестселерів — а з агентів, які бажали працювати з Кеймом МакДоннеллом, вишикувалася черга. Тепер письменство — основне заняття Кейма. Свої романи він створює у прибудові на задньому дворі власного будинку — у компанії чарівного пса та нестримної уяви.