Про історію, сім’ю та вольову особистість: добірка знакових творів сучасної прози
Що почитати

Про історію, сім’ю та вольову особистість: добірка знакових творів сучасної прози

21 Серпня 2017 10:47 Book24.ua

Жанр історичних романів та твори про сімейний епос – це література, яка залишає особливий післясмак. Він може бути різним: гірким, іронічним, натхненним, сповненим щастя або суму. Та єдине, що можна сказати напевно: читач не залишиться байдужим до сюжету та життя головних героїв. Скарбниця сучасної прози методично доповнюється, але шедеври цієї добірки заслуговують на особливу увагу.


333.png«Якоб вирішує любити»

Роман був удостоєний престижної літературної премії The Swiss Book Prize і приніс автору широку популярність. Події охоплюють три сторіччя, протягом яких герої живуть у протистоянні історичним катаклізмам, природним лихам та складним обставинам. Дещо екзотичним для нашого читача стане місце розгортання подій, оскільки Флореску Каталін Доріан пише про території Лотарингії, Банату та післявоєнної Румунії. Сага про виживання і одержимість – саме так характеризується основна ідея, і, незважаючи на все, головний герой Якоб вирішує любити… і жити.



444.png«Зулейха открывает глаза»

Ще одна історія, присвячена проблемі переселення та несправедливості. Зулейха відкриває очі… і починає новий день, в якому вона не знає спокою. Постійно на побігеньках, в роботі та клопоті. Жорстокість, знущання, відсутність поваги та любові не зробили головну героїню озлобленою. Ні сімейна драма, ні вимушене гоніння, ні репресії не зламають у ній стержень. Також в романі розкривається болюча тема розкулачування. Коли в сибірському засланні зустрінуться люди різних класів та вірувань, знайдеться те, що їх об’єднує – сильна воля та спроби відстоювати своє право на життя.



222.png«Троща»

«Зраду можна зрозуміти, але не можна виправдати». Зі слів самого автора, це бандерівський роман, написаний для того, щоб показати всьому світу, що протистояння українців проти режиму триває, не зважаючи ні на що. Реальні події, описані у книзі, розгортаються у 1947 році, коли повстанська армія відійшла у підпілля та припинила активну збройну боротьбу. У ній розкривають споконвічні жахи війни та теми кохання, дружби, надії та людського горя.




555.png«Священный мусор: поднимаясь по лестнице Якова»

Роман по своїй структурі схожий на клаптикову ковдру: історії, есе, нотатки, уривки складені в одній книзі, яка вражає своєю відвертістю. Розмова між читачем та автором про сокровенне, особисте, реальне та життєве надихає на переоцінку, замислення над своєю особистістю та пошук суті буття. Цей твір охоплює теми, які близькі для кожного: про кохання, дружбу, релігію, історію, жінок, чоловіків, політику, духовність, життя та смерть. Читаючи «Священный мусор: поднимаясь по лестнице Якова», ви зазирнете у себе та знайдете відповіді на мовчазні запитання.



Широке визнання авторів та їх творів обумовлене тим, що кожен читач може знайти у цих сюжетах себе, близьких, знайомих. Висновки, які будуть зроблені після сприйняття книги, та думки, які перекликаються зі змістом, наповнюють серце новими відчуттями.