5 дивовижних фактів про звички
Статті

5 дивовижних фактів про звички

28 Березня 2018 19:23 Book24.ua
Давно мрієте почати бігати щоранку? Кидали курити уже 5 разів, але все одно погана звичка поверталася? З понеділка обіцяєте не їсти тортів та булочок? Чому ми діємо так, а не інакше?

Секрети розповів Чарлз Дахіґґ у книзі «Сила звички»

сила звички.jpg

Тож не опускайте руки, пробуйте знову та знову змінити шкідливі звички на корисні. Але цього разу «озбройтеся» знаннями про те, як це зробити правильно, і ви обов’язково виграєте битву.

А ми підготували для вас 5 цікавих фактів.

Факт 1. Звички виникають, бо мозок завжди шукає спосіб заощадити зусилля.

Перші рази під час виконання однієї і тієї ж дії мозок працює активно, на всю потужність, але потім заспокоюється. Чому? Бо він «перетворює послідовність дій в автоматичний процес» – в звичку.

Щодня ми десятки дій виконуємо автоматично, не задумуючись. Наприклад, чищення зубів, одягання, вмикання потрібних програм на комп’ютері, виїзд з парковки. Пригадайте, як в дитинстві вам вперше показали як видавлювати пасту з тюбика на щітку та чистити зубки. Перші рази ви робили це дуже уважно та зосереджено. А тепер?

Факт 2. Звички ніколи не зникають безслідно.

«Вони закодовані у відділах нашого мозку, і це неабияка перевага, бо уявіть собі, якби після кожної відпустки нам доводилось наново вчитися керувати авто!». Але мозок не відрізняє погану звичку від хорошої, тож запам’ятовує всі.

Факт 3. Звички виникають без нашого дозволу.

Люди хочуть займатися спортом, рано прокидатися і вивчити іноземну мову. За результатами досліджень ніхто не хоче регулярно їсти шкідливу їжу чи пити газовані напої. Але відвідування закладу швидкого харчування раз на місяць через декілька разів перетворюється на раз на тиждень, тоді ви вже з’являєтеся там майже щодня. Вітаємо, тепер це ваша звичка, позбутися якої буде дуже складно, але можливо.

Факт 4. В основі кожної звички є простий триступеневий цикл.

1. Вказівка – «імпульс, що каже мозкові перейти в автоматичний режим і радить, яку звичку використати (наприклад, пачка цигарок у кишені, запах булочок із пекарні біля роботи, кросівки біля дверей).

2. Шаблон: фізичний, розумовий чи емоційний (виникає потяг і мозок, щоб його задовольнити, користується звичним алгоритмом – закурити, купити булочку, вийти на пробіжку).

3. Винагорода: в кожного своя – доза ендорфіну, відчуття, що ви є частиною колективу, спілкування, можливість відволіктися, зменшення апетиту перед обідом, хороша форма, збільшення енергії і тому подібне.

Факт 5. «Погану звичку неможливо викорінити – її можна лише змінити».

«Проблема в тому, що ми не завжди усвідомлюємо бажання, які спонукають нас поводитися певним чином». Тому спочатку спостерігайте за своїми думками і діями, аби визначити, яке бажання активує ваш поведінковий шаблон. Проекспериментуйте і протягом декількох тижнів просто занотовуйте, нічого не змінюючи в своїх звичних діях. Далі виокреміть вказівку (детальніше про це у книзі), залиште нагороду, але змініть небажаний шаблон.

Наприклад, якщо винагородою за викурену цигарку у ваші ситуації є зменшення апетиту, то спробуйте замість не йти на перекур, а випивати склянку води. Нагорода залишається такою ж (бо склянка води перед обідом є гарантією того, що ви з’їсте менше), а шкідливий шаблон змінюємо на корисний.


Змінитися можливо, але для цього треба знати як це зробити.

Автор: Катерина Подзізей