Не зупиняйся: 3 книги про біг
Що почитати

Не зупиняйся: 3 книги про біг

28 Березня 2018 18:16 Book24.ua
Так багато всього сказано та написано про біг, що часом важко з усієї інформації відібрати важливу, цікаву, корисну, а головне ту, яка заохотить бігти до мети і не зупинятися. Ми обрали три варіанти книг, які вам сподобаються якщо:

• Ви з нетерпінням чекали весни, щоб взути кросівки, вийти надвір, вдихнути ковток свіжого ранкового повітря і побігти. Сезон офіційно відкрито!

• Ви мрієте займатися бігом, але щось постійно заважає втілити це бажання в реальність. Проте тепер ви налаштовані серйозно: треба ще дрібку мотивації та багато інформації.

• Ви бігаєте вже не один рік і готові до марафону. З чого почати і як закінчити?



never stop.png«Never Stop»

від учасниці світових півмарафонів, марафонів та одного ультрамарафону, фітнес-тренерки, авторки блогу про біг та засновниці клубу Skinny&Strong – Марі Карачиної.

Книга про любов до бігу, про перемоги та поразки, про те, що мотивує та розчаровує, про філософію «Never stop» («Ніколи не зупинятися»). А ще про тренування як терапію: «І нехай біг – це залежність, але він ще й мій порятунок». Частково ця книга написана у формі щоденника, адже описані сердечні переживання авторки та роздуми про її стосунки, сумніви щодо правильності вчинків, враження від бігу в різні пори року. Але поруч із такими особистими записами є багато цінної та корисної інформації як для бігунів початківців, так і для тих, хто пробіг уже не один десяток кілометрів: є поради про вибір одягу та бігового взуття, підготовку до забігів та що треба і не треба їсти.

Порада для початківців:

«Для бігу найголовніше – поступовість. Немає сенсу в тому, щоб пробігти без підготовки півмарафон, а потім рік не могти бігати через травми. Варто ретельно готуватися, щоразу збільшуючи навантаження. На початку пробіжок краще обрати стадіон або рівні поверхні в місті (набережна, парк). Оскільки стопа ще не звикла до навантажень…»

Порада для досвідчених:

«Одягатися варто так, ніби на вулиці температура приблизно на 10 градусів вище, ніж є насправді. На початку пробіжки вам має бути трішки прохолодно.»



1c12bc7affd35b4777a242b77ef2ab89.jpg«10 километров через 7 недель»

від американського фітнес-тренера, автора багатьох тренувальних програм, письменника («300 підйомів корпуса через 7 тижнів», «50 підтягувань через 7 тижнів», «5 кілограмів м’язів через 7 тижнів») – Бретта Стюарта.

Пробігти 10 кілометрів для Бретта колись здавалося таким самим неможливим, як піднятися на Еверест у шльопанцях. Вам теж? Але він прийняв цей виклик, склав авторську бігову програму і, крім себе, зумів переконати не одну тисячу людей, що пробігти 10 кілометрів через 7 тижнів підготовки реально. Готові почати?

Практика для бігу означає лише одне «ви зав’язуєте шнурки і виходите на пробіжку». Просто і складно водночас. Адже треба ще знати про екіпіровку, про те, як відновлюватися після пробіжок і як зменшити біль у м’язах, що таке інтервальний біг, як готуватися до забігів, щоб збільшити витривалість, як не перетренуватися. І це ми перелічили тільки декілька важливих пунктів, про які автор детально розповідає у книзі.

Якщо коротко, то прочитавши її, ви дізнаєтеся все, що вас цікавило про біг. А також отримаєте ефективну бігову програму.

Порада для початківців:

«Якщо ви бігаєте менше, ніж 45 хвилин при середній температурі повітря, то треба взяти з собою лише трохи води. У спеку чи при тривалості бігу понад 45 хвилин у пригоді стане спортивний напій…»

Порада для досвідчених:

«Біг поверхнями з різним кутом нахилу важливий для тренувань, оскільки дуже мало реальних маршрутів прокладені по ідеально рівній дорозі.»



о чем я говорю.png«О чем я говорю, когда говорю о беге»

від японського письменника і перекладача, що пробіг багато марафонів та ультрамарафонів, а також неодноразово брав участь у змаганнях з тріатлону – Харукі Муракамі.

Це книга, в якій автор розповідає про те, як біг впливає на повсякдення, ділиться досвідом про те, як цей процес наснажує до життя. Сам письменник характеризує її як «замальовки про біг, але аж ніяк не секрети здорового способу життя». Писати книги він почав у 30 років, а виходити щодня на пробіжки в 33. З тих пір Харукі вів біговий щоденник, де записував свої роздуми та кілометраж за день/тиждень/місяць. На основі цих заміток у 2007 році була написана книга.

Автор ділиться особистим досвідом про подолання довгих та коротких дистанцій, переживаннями та враженнями від першого марафону і про те, як біг став частиною його життя, природною потребою.

Чи існує взаємозв’язок між написанням творів та бігом? Безперечно так, але про це ви вже прочитаєте самі. Отож, на сторінка книги не дуже багато «лайфхаків», але мотивації вистачить на багато кілометрів.

Порада для початківців:

«Найголовніше – не швидкість і не відстань. Найголовніше – постійність: бігати щоденно без перерв і вихідних.»

Порада для досвідчених:

«Навіть якщо загальний кілометраж зменшився – нічого страшного, під час тренувань головне правило – ніколи не відпочивати два дні підряд. М’язи до всього звикають швидко, немов робоча худоба. Якщо ви поступово збільшуєте навантаження, вони неодмінно до нього пристосуються.»

Автор: Катерина Подзізей