BookForum 2020 online. Топ новинок художественной литературы
Що почитати

BookForum 2020 online. Топ новинок художньої літератури

16 Вересня 2020 20:05 Book24.ua
16 - 20 вересня відчинить свої онлайн-двері для найширшого кола книголюбів з усього світу 27-й Львівський міжнародний BookForum. У складні часи пандемії українські видавництва працюють для нас, тішачи все новими і новими цікавими та корисними книгами. Для шанувальників художньої літератури ми зробили підбірку деяких з них.


BookChef


«Паперовий звіринець та інші оповідання», Кен Лю

BookForum 2020 online. Топ новинок художньої літературиАвтор збірки оповідань Кен Лю — програміст і юрист за фахом. Завдяки своїм книгам в жанрі фантастики він вийшов в лідери американської літератури. Лауреат численних премій, три з яких були вперше в світі завойовані протягом року. Саме «Паперовий звіринець та інші оповідання» прославився такою щедрою оцінкою.

... Орігамі — мистецтво Стародавнього Китаю. Один хлопчик дуже любив паперових звіряток і птахів, яких для нього робила мама. Поки не зрозумів, що він — американець, і відносини між мамою і сином поступово руйнувалися. Тільки коли вже дорослий чоловік почитав лист від мами, написаний китайською мовою, він вирішив вивчити її. І паперові звірі ожили ...

У 15 коротких оповіданнях — філософські роздуми про Всесвіт, Життя і Людину.

buttom_960_212.png


«Алея жаху», Вільям Ліндсей Ґрешем

BookForum 2020 online. Топ новинок художньої літературиПерший роман Ґрешема, виданий у 1946 році. За словами автора, сюжет був навіяний спілкуванням з колишнім працівником карнавальних шоу, з яким вони разом служили добровольцями в Іспанії за часів громадянської війни. Дослідження глибин шоу-бізнесу, повсякденності його жителів, найчастіше нечистоплотних, позбавлених віри і боязні гріха. Гральна колода долі розподіляє на свій смак смертельний зв'язок безглуздості дотримання загальнолюдських Правил Життя, без жодних логічних причин нав'язуючи алею злочинності й гріха. Досягти світла в кінці такого тунелю головному герою так і не вдасться, але відчувши страх по дорозі до нього, він отримав ключ до людської сутності.

«Жахливий, несамовитий шедевр», — так відгукнувся про книгу Майкл Дирда, відомий критик.

buttom_960_212.png


«Темна матерія: трилогія. Книга 1: Зараження», Тері Террі

BookForum 2020 online. Топ новинок художньої літературиОсобливо актуальна тема, дуже нагадує події нашого часу — антиутопія знаменитої фантастки Тері Террі про виживання людства в умовах всесвітньої пандемії. Власне, тільки невідомий і поки непереможений вакцинами вірус і об'єднує нас та сюжет книги. Герої книжкової історії змушені ще й ховатися від влади, так як тих, хто одужав від вірусу, вважають небезпечними і військовим наказано ізолювати їх від суспільства.

Каллі вдалося перемогти хворобу. Але брат Кай не може знайти її, щоб передати можливий ключ до розкриття справжньої причини пандемії. Можливо, його новий друг Шей близький до розгадки, але зібратися разом і вирішити питання складно. Через загрозу ізоляції Каллі ховається від усіх і одночасно намагається знайти ліки, які врятують планету.

Чи встигне вона закінчити свої дослідження і змінити долю світу?

buttom_960_212.png




ВСЛ


«Як нагодувати диктатора», Вітольд Шабловський

BookForum 2020 online. Топ новинок художньої літературиПід незвичайним, майже домашнім ракурсом автор зібрав в одній книзі історію життя п'яти кривавих диктаторів ХХ століття. Вітольд Шабловський провів колосальну, але майже невидиму роботу, ретельно фіксуючи основні значущі факти зі здобутих у спілкуванні оповідань. Адже хто знає краще про людину, ніж той, хто його годує? Керуючись цією думкою, польський журналіст проїхав через чотири континенти, відвідав п'ять країн, щоб підняти завісу прихованої від суспільства частини життя тиранів.

Саддам Хуссейн, Іді Амін, Енвер Ходжа, Фідель Кастро, Пол Пот: що вони їли, коли мільйони вмирали від голоду і військових дій? Чому символом кубинської революції стала корова Убре Бланка і як це пов'язано з кулінарними вподобаннями? Чи правда, що Іді Амін їв людську плоть?

У книзі навіть є деякі з рецептів улюблених страв диктаторів. А в загальному — дуже цікава історія про любов, ненависть, страх і тиранію, отримана з перших вуст.

buttom_960_212.png


«Г'юстоне, у нас проблеми», Ґрохоля Катажина

BookForum 2020 online. Топ новинок художньої літературиДивно, але роман написаний з чоловічої точки зору, хоча автором є жінка. Читаючи книгу, забуваєш геть про цей нюанс, настільки талановито і непомітно вдалося «перевтілитися» відомій польської письменниці Катажині Грохолі. Неповторний стиль і тонкий гумор її творів полюбився багатьом читачами у всьому світі.

У житті головного героя Єремії — повний безлад: кілька років ніяк не може зайнятися улюбленою справою; довготривалий кредит за квартиру вимотує ресурси і нерви; на цьому тлі ще й дівчина покинула, а мама постійно і недоречно втручається в його життя.

Проблеми проносяться з надзвуковою швидкістю над головою Єремії, але змінити сценарій свого життя дано тільки йому.

Незважаючи на великий обсяг, книга читається на одному диханні. Описані події настільки швидко змінюються, що за короткий час читач встигає і сумувати, і сміятися. Але нудно точно не буде!

buttom_960_212.png


#книголав


«Татуювальник Аушвіцу», Гізер Морріс

BookForum 2020 online. Топ новинок художньої літературиМинають роки і століття, і все складніше стає знайти свідків історичних подій минулого віку. Австралійська письменниця Гізер Морріс волею випадку познайомилася в 2003 році з Лалі Соколовим, колишнім в'язнем Аушвіцу. За три роки тісного спілкування з ним, на основі спогадів про найтаємніші подробиці свого перебування в концтаборі і був написаний спочатку сценарій, а потім і роман, заснований на реальних подіях.

Любов з першого погляду приходить до головного героя найнеймовірнішим і сумним чином. Він - в'язень, словацький єврей, знає кілька мов. Завдяки цьому отримує «посаду» тетувірера: карбувати номери на руці новоприбулим в'язням. Неймовірно важко було бачити страждання своїх побратимів, але на кону було життя. Всякими шляхами Лалі допомагав в'язням: то хліб сховає в рукав і поділиться з голодними, а коли вдалося зв'язок із зовнішнім світом налагодити - з'являвся і шоколад.

Зустріч з Гітою Фурман, у якої стерся номер на руці, а Лалі повинен був його відновити, змінила долю обох. Любов дала їм сили вижити в нереально жахливих умовах, після звільнення з концтабору почати все спочатку і прожити багато років в мирі та злагоді, а ще - народити, виростити і виховати дитину.

У цю історію важко повірити, якщо не знати, що книга написана на основі реального життя однієї родини. Читається вона непросто, але швидкий розвиток сюжету захоплює. Роман пронизаний любов'ю до життя і прагненням до свободи. А після прочитання залишається величезна подяка і гордість за тих, хто вижив і доніс нам правду.

buttom_960_212.png



Фабула


«Рок-н-рол», Сергій «Колос» Мартинюк

BookForum 2020 online. Топ новинок художньої літературиРоман від українського рокера, засновника гурту «Фіолет» Сергія Мартинюка, відкриває закулісне життя музикантів. З їх злетами і падіннями, вічним пошуком шляхів утримання любові публіки і плідної взаємодії команди. Історія народження музики і рок-н-рольних героїв, починаючи з того, ким вони були, перш ніж стати зірками. Правда про кумирів може сильно відрізнятися від того, якими їх підносять глянцеві журнали. Саме в цій книзі є все про життя музикантів: розбиті гітари і серця маси прихильниць, ріки міцних напоїв і клуби сигаретного диму під час пошуку нової супер-композиції, скажені фанатки у вирі концертного графіку нон-стоп. Відверті романтики, приречені на боротьбу з усіма цими супутниками творчої та гастрольної суєти, — чи витримають вони випробування на міцність, чи не здадуть свої позиції завчасно?

Життя героїв роману Сергія Мартинюка всього за один тиждень перекинулася з ніг на голову. Кожен вирішить сам, закінчиться воно апокаліпсисом або новою успішною сторінкою.

buttom_960_212.png




Фоліо


«Маленькі чоловіки», Луїза Мей Олкотт

BookForum 2020 online. Топ новинок художньої літературиПовість без зав'язки і розв'язки, просто опис подій з Плумфілда — школи-інтернату для хлопчиків. Її організувала героїня попередніх книг Луїзи Мей Оклотт - одна з сестер Марч, Джозефіна (Джо), разом зі своїм чоловіком Фрідріхом Бером. Тут живуть і вчаться діти з різних соціальних шарів суспільства. «Важким» підліткам сімейство приділяє особливу увагу, для них розроблена спеціальна програма.

Долаючи всі труднощі виховання, подружня пара досягає відмінних результатів. Особливістю цієї школи є принцип придбання життєвої мудрості не тільки з підручників. Тієї мудрості, що робить людину — порядною; чоловіка — бережливим до жінок. У цій «дивній» школі не обходиться без проблем. То дівчатка мало не повісили хлопчика, то заблукав п'ятирічний малюк, разом з залишеною наглядати за ним дівчинкою-непосидою. Та ще й розгорнута в школі Джеком Фордом купівля-торгівля, яка дурила дітей, — чим не надзвичайний випадок? Але сміливе подружжя Бер успішно проходить всі випробування.

Книга цікава ще й тим, що дає читачеві екскурс в історію. В ті часи, коли школи були зовсім іншими. Де дівчатка вчилися окремо від хлопчиків. А ще — ця романтична повість не дозволяє душі зачерствіти.

buttom_960_212.png




Книги XXI


«12 сезонів жінки», Ксенія Фукс

BookForum 2020 online. Топ новинок художньої літературиЦифрою «12» авторка переплела всю книгу: тут 12 оповідань і 12 героїнь. Ім'я кожної жінки починається на букву назви місяця, в якому відбуваються описані події. Залишилося тільки порахувати основні психологічні та соціальні проблеми, з якими зустрічаються сучасні жінки разом з героїнями Ксенії Фурс, і не здивуватися, якщо їх також буде 12.

Що важливіше — дитина або кар'єра? Як уникнути насильства і навчитися протистояти йому? Що таке власна сексуальна ідентичність? Чому так часто війна і любов крокують пліч-о-пліч?

Книга виконує свого роду терапію, роблячи крок до здорового суспільства, яке вміє працювати зі своїми травмами і є готовим до адекватної комунікації.

buttom_960_212.png




Богдан


«Метро 2033», Дмитро Ґлуховський

BookForum 2020 online. Топ новинок художньої літературиКультовий роман-антиутопія, один із бестселерів початку ХХI століття.

Минуло вже 20 років після Третьої світової війни. Ті, що вижили у величезному московському мегаполісі, вимушені ховатися в тунелях метро, адже планета на поверхні заражена ядерними відходами і вже непридатна для життя. Тому вся життєдіяльність людей перемістилася на станції метро, що перетворилися в міста — держави. Але навіть зараз, коли людству загрожує вимирання, ці поселення воюють між собою.

Головний герой роману — Артем, двадцятирічний хлопець зі станції ВДНГ. Він береться врятувати свій будинок, а заодно і людей, що залишилися, і проходить для цього через всі тунелі та станції метро, ризикуючи на кожному кроці своїм життям.

buttom_960_212.png




Зелений пес


«Незалежність, або мамина доця», Котигорошко Владислав

BookForum 2020 online. Топ новинок художньої літературиНікого, здавалося б, не здивує історія про звичайну провінційну дівчину, що стала столичною студенткою. Адже в усі часи випускники далеких від міст шкіл прагнули змінити своє життя, вступивши до університету. Звичайна історія.

Але Владислав Котигорошко наділив свою головну героїню надзвичайними амбіціями та інтелектом. Вони-то і змусили розколоти життя Амелії на два світи: під керівництвом Судді, який змушує слухати думку мами, і Бунтарки, яка жадає свободи. І коли стримувати емоції, як вчила мама, стає неможливо, верх бере Бунтарка. Знайомство з новою подругою веде Амелію кудись далеко від колишніх цінностей...

Книга про те, як за часів змін не втратити себе.

buttom_960_212.png


Автор - Валентина Плавська