BookForum 2020 online. Топ новинок категории "Медицина. Здоровье"
Що почитати

BookForum 2020 online. Топ новинок категорії "Медицина. Здоров'я"

15 Вересня 2020 8:27 Book24.ua

2020 рік став для всього світу роком онлайн-формату. Не виключенням став і 27-й Львівський міжнародний BookForum, що відбудеться 16 – 20 вересня. Незвичний для дійства онлайн-формат дозволить бути присутніми на фестивалі набагато більшій кількості людей зі всього світу, без необхідності приїжджати безпосередньо до Львова.

Українські видавництва підготували багато новинок. Топ-тема під час пандемії covid-19 – книги про медицину і здоров’я. Декілька найцікавіших новинок пропонуємо переглянути прямо зараз.
 


Видавництво BookChef


"Хороші звички, погані звички. Наука позитивних змін", Венді Вуд

BookForum 2020 online. Топ новинок категорії "Медицина. Здоров'я"Грунтовний підхід до відомої всім класифікації "що таке добре, і що таке погано" спонукає підійти до вивчення теми на позитиві, з першочерговою метою досягти в собі саме таких змін. Авторка книги, вчена-психологиня, присвятила багато років експериментам та дослідженням, які змогли б пояснити природу появи тих чи інших звичок у людини. Венді Вуд у своїй книзі розкриває багато речей, які заважають нам позбавитися шкідливих і набути корисних звичок. Дає практичні поради, щоб нарешті досягти позитивних змін. А це зробити набагато простіше, спираючись на детально поданий науковий підхід.

Наприклад, сформувати стійку звичку ми здатні лише при наявності чітких та переконливих намірів чогось досягти. Достатньо пригадати, як часто ви починали займатися ранковим бігом, їсти здорову корисну їжу, менше сидіти в соцмережах тощо? І наскільки швидко вам це вдалося реалізувати? Бо насправді все дещо складніше, ніж тільки прийняти рішення й щодня його виконувати, вірно? Чому це непросто і як досягнути бажаного результату – нам пояснює Венді Вуд.

 buttom_960_212.png

"Твоє серце в моїх руках. Сходження іммігранта на вершину американської кардіохірургії", Арун Кумар Сінгх, Джон Генк

BookForum 2020 online. Топ новинок категорії "Медицина. Здоров'я"Бувають неймовірні історії, у реальність яких складно повірити. У цій книзі – саме така біографія однієї людини, світила медицини, знаменитого кардіохірурга Аруна Кумара Сінгха.

Народившись у бідній індійській сім’ї, маючи проблеми з навчанням та понівечені руки, не впав у відчай і послідовно йшов до своєї мети. Автор ділиться з читачем найделікатнішими подробицями свого нелегкого шляху від Індії до вершини американської кардіохірургії. Навчання, адаптація у США, і як результат – понад 15000 успішних операцій, а отже, понад 15000 врятованих життів.

Назва книги "Твоє серце в моїх руках" – не просто слова. Адже видатний кардіохірург всі операції робить на відкритому серці.


 buttom_960_212.png


"Янголи чи вбивці? Клітини, які змінюють медицину", Донна Джексон Наказава

BookForum 2020 online. Топ новинок категорії "Медицина. Здоров'я"Ця книга – не тільки про медицину. Поруч із науковими роз’ясненнями нових досліджень крихітних нервових клітин – мікроглії, автор піднімає безліч нібито не дотичних до мікробіології важливих речей, які впливають на наше здоров’я. Наприклад, ми звикли до таких "збоїв" свого психологічного стану, як стрес, емоційне вигорання, апатія, депресія. А вони насправді мають дуже серйозні наслідки як для психологічного, так і для фізичного стану людини. Адже багато фізичних хвороб мають психологічні корені. Постійний вплив нав’язуваних соцмережами "стандартів щасливого життя" отруює мізки людей, пригнічуючи їх стан до відчуттів нікчемності. Будь-яка жінка зосереджена на добробуті дітей, близьких, сім’ї, піддається неймовірним емоційним перевантаженням. Все це шалено впливає на здоров’я.

У момент стресу організм "викидає" адреналін, який активізує імунітет. В свою чергу, імунітет відразу ж активізує наших крихіток – мікроглію. Основне їх завдання – прибирати відмерлі клітини, але як показали дослідження, при збої в роботі вони можуть знищити і синапси клітин головного мозку. А це призводить до проблем з пам’яттю, різних психічних недуг і навіть хвороби Альцгеймера.

Крім того, книга розповідає, як лікуються різноманітні психічні недуги методами впливу на мікроглію.

buttom_960_212.png 


Yakaboo Publishing


"Вірусосфера. Від застуди до COVID – навіщо людству віруси", Френк Раян

BookForum 2020 online. Топ новинок категорії "Медицина. Здоров'я"Лікар-дослідник Френк Раян у своєму науково-популярному виданні пропонує нам зануритись у надзвичайно актуальну подорож світом вірусів. Хто вони такі, яку роль відіграють у природі? Чому людство не хоче знайти спосіб позбутися вірусів взагалі, якщо вони настільки небезпечні? Чи їх існування важливе для природного балансу? І звідки кожного разу з’являються їх нові різновиди?

Багато таких і подібних запитань знайдуть відповідь у цій захопливій та корисній книжці. Покроково розбираючись у найпоширеніших інфекційних захворюваннях (вітрянка, свинка, кір тощо) і занурившись у подробиці менш розповсюджених (ебола, сказ), автор відкриває кожному читачеві особливості поводження вірусів та причини враження ними людства. Як пом’якшити їх пагубну дію та попереджувати нові загрози – також дізнаємося, прочитавши книгу.


buttom_960_212.png 

"Ви це зможете! 7 складових здорового способу життя", Дарка Озерна

BookForum 2020 online. Топ новинок категорії "Медицина. Здоров'я"Дарка Озерна – наукова журналістка, біологиня і популяризаторка здорового способу життя. Свою першу книгу вона адресує саме українському читачеві, враховуючи менталітет, звички, традиційну кухню та багато інших чинників. Розвінчати нав’язливі стереотипи про здоровий спосіб життя, які щедро роздаються соцмережами, авторці допоміг обґрунтований наукою підхід, без якого вона не обходится в жодній із своїх публікацій. Адже мало хто задумується, що природні для нашого середовища рослини, тварини, птахи, риба, – все, що ми споживаємо від нашої землі, – найлегше сприймаються організмом. Саме тому не слід вводити для себе жорсткі обмеження, вишуковувати "чарівні рецепти молодості та краси", до складу яких входять тропічні овочі – фрукти.

"Ви це зможете!" написана легкою доступною мовою, насичена жартами поряд із науковою доказовою медициною. Замість звичного після читання інших книг про здоровий спосіб життя відчуття провини, Дарка Озерна спонукає своїм посібником до дії, дає надію і впевненість у реальності позитивних змін.

buttom_960_212.png 


Крокус


"Поговоримо про місячні!", Юмі Стайнз, доктор Мелісса Кан

BookForum 2020 online. Топ новинок категорії "Медицина. Здоров'я"Новинка від видавництва "Крокус" стане у пригоді всім сучасним дівчатам. Написана весело і дотепно, проілюстрована симпатичними і кумедними малюнками, книга підбадьорить і заспокоїть кожну юну читачку, яка шукає відповіді на важливі питання. Знання про місячні допоможуть не розгубитися у будь-якій ситуації: коли вони застали зненацька, якщо протекла кров на одяг, розкаже про відмінність прокладок, тампонів і чаш та інше. Цікавою стане і розповідь про дорослішання тіла дівчинки, також розглянуто і деякі поширені гінекологічні проблеми.

Вся викладена авторками інформація перевірена лікарями, а консультантом стала лікарка акушерка-гінекологша Наталія Лелюх.



 buttom_960_212.png



Наш Формат


"Імунітет. Правда і міфи про щеплення" Еула Бісс

BookForum 2020 online. Топ новинок категорії "Медицина. Здоров'я"Так, останніми роками світ розділився у ставленні до щеплень. Одні вважають вакцини вбивцями дітей, інші ж без них не уявляють свою дитину здоровою у майбутньому. Що ж таке щеплення і чи дає ця процедура надійний захист?

Авторка книги не є лікарем. Але після того, як сама стала мамою, зіткнулася з неоднозначним ставленням людей до щеплень і вирішила розібратися у цьому питанні. На основі наукових посилань до імунології, апелювання до літератури та історії, вміло підміченого зв’язку реальності з міфологією Еула Бісс виявила багато цікавих знахідок щодо імунітету та щеплень. Її відкриття зацікавлять багатьох читачів, адже вакцинування не може бути приватною справою. Середовище та оточення людини також має вплив на імунітет кожного.

Книга допоможе визначитись, робити своїй дитині щеплення чи ні. І також стане корисною для всіх, кому цікава тема вакцинації та зміцнення імунітету.

buttom_960_212.png 


ФОРС


"Протокол Хашимото: когда иммунитет работает против нас", Ізабелла Венц

BookForum 2020 online. Топ новинок категорії "Медицина. Здоров'я"Щитовидна залоза відповідає за роботу кожного із органів нашого тіла. Саме тому здорова щитовидка – запорука сильної імунної системи людини. Але, на жаль, багато хто стикається з хронічними захворюваннями цього важливого органу. Авторка книги Ізабелла Венц, докторка медицини, фармаколог, пережила саме цю хворобу, яка ще називається тирероїд Хашимото. І зуміла впоратися з нею.

Що ж відбувається з організмом при захворюванні? Він починає неправильно сприймати клітини щитовидної залози і знищувати їх, як ворога. "Злетівший з котушок" імунітет спочатку подає перші сигнали збою в системі у вигляді стомлюваності, сухості шкіри та слизових оболонок, "мушок" в очах. А згодом, якщо вчасно не почати інтенсивно боротися з хворобою, агресивність імунітету може перейти і на важливі органи: серце, мозок, підшлункову залозу.

Панацеєю у більшості ендокринологів стають синтетичні гормони. Але вони мають багато побічних дій, і приймати їх доведеться все життя. Ізабелла Венц, спираючись на власний досвід, розробила чітку програму лікування без синтетичних таблеток. До програми входять самодіагностика, індивідуальний підхід при виявленні тригерів для отримання стійкої ремісії. "Протокол Хашимото" варто прочитати кожному, щоб вилікувати чи зупинити розвиток аутоімунних реакцій.

buttom_960_212.png

"Тук-тук, сердце! Как подружиться с самым неутомимым органом и что будет, если этого не сделать", Йоханнес Хінрих фон Борстель

BookForum 2020 online. Топ новинок категорії "Медицина. Здоров'я"За 70 років наше серце робить майже 3 мільярди ударів, ні на секунду не зупиняючись. Мабуть, важко знайти у світі більшого трудягу. І все це – заради того, щоб ми могли жити, творити, подорожувати, народжувати дітей, любити, радіти… І нічого наше серце на заміну не просить. Крім одного: бережіть мене!

Стереотип такого оберігання складається із банальних "правильне харчування", "заняття спортом", "уникнення стресу", "відмова від шкідливих звичок" тощо. Але чи може келих шампанського у свяковий момент непоправно нашкодити серцю? Чи кухоль пива з друзями на природі? Відмахуючись від надокучливих стереотипів, ми саме так і думаємо в більшості випадків, мовляв, нічого не станеться. Але ми настільки мало знаємо про серце та його роботу… Прочитавши книгу кардіолога Йоханнеса Хінрік фон Борстеля, можемо надолужити недостатню кількість знань.


buttom_960_212.png


Автор: Валентина Плавська