Класика, яка житиме вічно: 5 видатних книжок
Статті

Класика, яка житиме вічно: 5 видатних книжок

10 Серпня 2018 12:07 Book24.ua

«Щоб стати розумним, достатньо прочитати 10 книг, але щоб їх знайти, треба прочитати тисячі». А щоб не заблудитися у книжкових лабіринтах, пропонуємо обирати книги, перевірені часом. Звісно ж, ми про класичні твори. Їх перевидають, цитують, екранізують, а головне – читають-перечитують покоління за поколіннями. Схоже, що класика справді житиме вічно…


«Три товариші» / «Три товарища» Еріх Марія Ремарк

try-tovaryshi.jpg

120 років тому народився один з найвідоміших німецьких письменників 20 століття – Еріх Марія Ремарк. Його називають представником «втраченого покоління», бо хоч фізично він повернувся із Першої світової війни, проте здобутий там досвід змінив Ремарка назавжди. Книги його авторства у Німеччині продавалися мільйонними тиражами, а згодом нацисти їх заборонили та спалювали всі знайдені примірники. Письменник був номінований на Нобелівську премію, але через політичну ситуацію так її і не отримав. Ремарк воював на боці Німеччини, а через декілька років був позбавлений громадянства країни, в якій народився. Твори письменника такі ж суперечливі, як і його біографія – жахи війни, життя після повернення, дружба в окопах та любов поза ними.

Головні герої роману «Три товариші» Отто, Роберт і Готфрід після повернення з війни відкрили автомайстерню. Хлопці намагаються не падати духом. Хоч, здається, на фронті все було легше та зрозуміліше, аніж мирне життя з усіма турботами та проблемами.

Цитата:

«Так, старий, тут, власне, і починаєш розуміти, що тобі не вистачало тільки одного, щоб стати хорошою людиною, – часу.»

Ще декілька книг Ремарка:

«Тріумфальна арка»

«На західному фронті без змін»

«Ночь в Лиссабоне» 


«Праздник, который всегда с тобой» Ернест Гемінґвей

prazdnik-kotoryj-vsegda-s-toboy.jpg

Ернест Гемінґвей – американський письменник та журналіст, лауреат Нобелівської та Пулітцерівської премій. Його твори наповнені жагою до життя та пошуками його сенсу, боротьбою за справедливість та вірою в людей. В 61 рік письменник застрелився з улюбленої рушниці. Ернест не залишив ні останньої записки, ні листа чи заповіту, але втілив власні слова: «Чоловік не має права померти в ліжку. Лише в бою або від власної кулі».

Книга «Свято, яке завжди з тобою» - спогади Гемінґвея про часи, коли його письменницький шлях тільки починався. Отримавши завдання від американської газети, він разом із сім’єю приїжджає у Францію. Атмосфера паризьких вуличок, розмови про мистецтво за чашкою кави, знайомство з творчими людьми… Париж – це свято, яке завжди з тобою…  

Цитата:

«…когда что-то кончается в жизни, будь то плохое или хорошее, остается пустота. Но пустота, оставшаяся после плохого, заполняется сама собою. Пустоту же после хорошего можно заполнить, только отыскав что-то лучшее.»

«По кому подзвін»

«Старий і море»

«Иметь и не иметь» 


«Таємнича історія Біллі Міллігана» / «Таинственная история Билли Миллигана» Деніел Кіз

kiz.jpg

Премія Едгара По, премія Курда Лассвіца, премія «Сеюн», премія «Г’юго», премія «Небьюла» – і це ще далеко не весь перелік нагород, отриманих американським письменником Деніелом Кізом.

Сюжет книги «Таємнича історія Біллі Міллігана» побудований на реальних подіях: письменник не лише часто відвідував Міллігана, розмовляв з його лікарями, слідкував за статтями в газетах та був знайомий із документами слідства.

Біллі Міллігана прокидається в тюремній камері, його звинувачують пограбуванні та зґвалтуванні декількох жінок. Проте хлопець нічого не пам’ятає. Вже не вперше хтось «краде» його час, але що сталося цього разу? Це історія не однієї людини, а двадцяти чотирьох особистостей, які жили в одному тілі.

Цитата:

«Щоби будувати плани, потрібні генії. Але, щоб утілювати плани в життя, потрібні дурні.»

Тут знайдете інші книги його авторства. 


«Майстер і Маргарита» / «Мастер и Маргарита» Михайло Булгаков

master-i-margaryta.jpg

Твори Михайла Булгакова – російського письменника та драматурга – аналізують, екранізують та ставлять у театрах. За сюжетом роману «Майстер і Маргарита» знято 5 фільмів та 1 серіал, за твором «Записки юного лікаря» є три фільми, «Собаче серце» екранізували двічі.

«Майстер і Маргарита» – найвідоміший твір письменника, однак опублікований він був лише через 26 років після смерті Булгакова і в скороченому варіанті. Автор майстерно поєднує реальність (події відбуваються у Москві 20 років 19 століття) та фантастику (поява у столиці володаря темних сил Воланда). Чи існують Бог та Диявол? І чи можливе існування одного без іншого?

Цитата:

«Да, человек смертен, но это было бы еще полбеды. Плохо то, что он иногда внезапно смертен, вот в чем фокус!»

«Морфий. Записки юного врача»

«Собаче серце»

«Зойкина квартира» 


«Великий Гетсбі» / «Великий Гэтсби» Френсіс Скотт Фіцджеральд

getsbi.jpg

Френсіс Скотт Фіцджеральд писав про «епоху джазу» (придумане ним словосполучення, що позначало період від Першої світової війни до Великої депресії) та був яскравим представником «втраченого покоління». Незважаючи на переконання автора у тому, писати треба для свого покоління, його твори стали улюбленими для багатьох поколінь.

Оповідь у романі «Великий Гетсбі» ведеться від імені Ніка Каррауея – тридцятирічного чоловіка, який вивчає банківську справу та мріє стати письменником. Він орендує будиночок поруч із віллою мільйонера Джея Гетсбі. Легкі гроші, шикарні вечірки, дорогі прикраси, контрабандний алкоголь, розкішні авто… Та чи будуть їхні власники щасливими та коханими? Історія про те, як американська мрія може стати трагедією.

Цитата:

«Ми плили вперед, борючись із течією, яка безперервно тягла наш човен назад в минуле.»

«Ніч лагідна»

«Я віддав би за тебе життя»

«По эту сторону рая»


Автор: Катерина Ільчук