Канікули з книгами: що почитати учням 7-9 класів
Що почитати

Канікули з книгами: що почитати учням 7-9 класів

30 Липня 2018 14:34 Book24.ua
Хто сказав, що неможливо поєднати відпочинок і підготовку до наступного навчального року? Залишився ще місяць літніх канікул і саме час не лише купувати нові зошити, альбоми та олівці, а й читати книги, рекомендовані Міністерством освіти та науки України.

Статтю з переліком книг для учнів 5 та 6 класів ми публікували раніше, а сьогодні підготували для вас добірку творів для учнів 7, 8 та 9 класів.
  

7 клас


111.jpeg«Айвенго» Вальтер Скотт

Один з найкращих пригодницьких історичних романів. Дія твору відбувається у далекому та таємничому 12 столітті.

Тут і лицарські турніри, і хрестові походи, і змови при дворі короля, і кохання прекрасних дам та відважних лицарів.







doyl.jpg«Пістрява стрічка та інші історії. Пригоди Шерлока Холмса» Артур Конан Дойль

Шерлок Холмс – найвідоміший детектив усіх часів та народів, хоч і вигаданий. Вперше людство дізналося про нього у 1892 році і з тих пір не втомлюється спостерігати, як він розкриває злочини та розгадує таємниці. Допомагає у розслідуваннях Шерлоку Холмсу його вірний друг доктор Ватсон. Ми впевнені, що ви навіть знаєте, де вони живуть, а як ні, то запам’ятайте (бо раптом знадобиться): Лондон, Бейкер-стріт, 221-б.

«Пістрява стрічка» - це останні слова, які сказала Джулія перед тим, як померти. Що вони означають? Де взявся блакитний рубін в горлі гусака? Хто вкрав частину дорогоцінної діадеми? Детектив знайде відповіді на усі запитання.

До збірки увійшло 6 захопливих детективних історій: «Голубий карбункул», «Пістрява стрічка», «Палець інженера», «Благородний холостяк», «Берилова діадема» та «Мідні буки».



 doyl2.jpg«Спілка рудих та інші пригоди Шерлока Холмса» Артур Конан Дойль

Сподобалися оповідання із попередньої книги? Якщо так, тоді про інші пригоди відомого детектива читайте у цій збірці. Ось історії, які до неї увійшли: «Скандал у Богемії», «Спілка рудих», «Встановлення особи», «Таємниця Боскомбської долини», «П’ять апельсинових зерняток» та «Чоловік з відкопиленою губою».

Тут Шерлок Холмса на деякий час стане жебраком, розгадає таємницю рудих, зрозуміє, що означають 5 апельсинових зерняток та багато іншого.


zamok.jpg«Мандрівний замок Хаула» Діана Він Джонс

Софі – старша з трьох сестер. Дівчина вже змирилася з тим, що її життя буде нудним та одноманітним. Їй подобається шити капелюшки і знає Софі свою справу добре, але іноді її душа жадає пригод. Що ж, будьте обережні з мріями, бо іноді вони здійснюються: Відьма помилково перетворює юну дівчину на стару бабцю. Після цього Софі випадково оживляє опудало, потрапляє до чарівного замку юного Хаула, в якого закохується, зустрічає вогняного демона, з яким укладає небезпечну угоду. Загалом – нудним її життя тепер точно не назвеш.




8 клас


eneyida.jpg«Енеїда» Іван Котляревський

Бурлескна поема українського письменника Івана Котляревського написана на основі сюжету однойменного твору Вергілія. Додавши авторського колориту та гумору «Енеїда» стала посібником із життя українців 18 століття: тут і опис побуту простих селян, і глузування над чванькуватими, проте нерозумними панами. Іван Котляревський порушує гострі соціальні та моральні проблеми: нерівність, захист України від ворогів, хабарництво та лицемірство чиновників, виховання дітей та їхня освіта і багато інших.




222.jpg«Місце для дракона» Юрій Винничук

Історія, в якій все перевернулося з ніг на голову. Головний герой дракон Грицько зовсім не такий, якими ми звикли вважати цих істот – він добрий, щедрий, розумний та дотепний. Любить читати, спостерігати за метеликами та писати поезію. І їсть Грицько тільки траву. Але традиції у королівстві ніхто не збирається змінювати: всіх драконів тут завжди вбивають. Невже така ж смерть чекає Грицька?





romeo-i-dzhulietta.jpg«Ромео і Джульєтта» Вільям Шекспір

Понад 400 років минуло з часу написання Шекспіром історії юних закоханих, однак вона й досі не втратила своєї актуальності. Більше як п’ятдесят фільмів, програми для смартфонів на основі твору, а ще мультики, театральні вистави, мюзикли, постановки в балеті та «прочитання» твору на сучасний лад. Це доводить, що тема кохання – вічна.

Веронські родини Монтеккі та Капулетті ворогують так давно, що вже й забули, що стало причиною чвар. Одного дня Ромео Монтеккі потрапляє на святкування до своїх ворогів, де вперше бачить юну та красиву Джульєтту. Це було кохання з першого погляду. Так розпочинається найвідоміша історія, фінал якої буде трагічним.


malenkiy-prync.jpg«Маленький принц» Антуан де Сент-Екзюпері

Пілот приземлився в пустелі Сахара і зустрічає там незвичайного хлопчика – маленького принца з іншої планети. Він розповідає про життя на астероїді та про пригоди на планеті Земля.
   
Це зворушлива та добра історія, яка вчить берегти дитину всередині нас, адже «всі ми родом з дитинства».





9 клас


balzak.jpg«Гобсек. Шагнерева шкіра» Оноре де Бальзак

Повість «Гобсек» та Роман «Шагнерева шкіра» є частинами «Людської комедії» - циклу, що складається з 95 завершених і 48 незавершених творів. Це єдина в своєму жанрі художня енциклопедія життя Франції 19 століття.

Гобсек – лихвар, який позичає гроші під величезні відсотки. Він знає, на що здатні люди, аби приховати свої таємниці і вміло цим маніпулює. А ще Гобсек вірить, що чим більше в нього буде грошей, тим більшу владу він матиме. Та чи завжди лихвар був таким жорстоким та безсердечним? І чи зроблять гроші його щасливим?

 Головний герой роману «Шагнерева шкіра» - Рафаель де Валентен. За душею не маючи ні копійки, час від часу задумується про самогубство. Аж одного дня в крамниці знаходить шагнереву шкіру – талісман, який має виконати всі його бажання, однак буде скорочувати його життя. Як змінився Рафаель? Які наслідки матиме виконання найменших примх без будь-яких зусиль з його боку? Чи знайде він кохання та щастя в такому житті?


 333.jpg«Собаче серце» Михайло Булгаков

Бездомний пес бродить московськими вулицями в пошуках притулку та їжі. На щастя, йому на шляху зустрічається хірург Пилип Пилипович Преображенський, який рятує бідолаху від голодної та холодної смерті. Песик Шарик (так його одразу ж почали кликати) ситий та щасливий, але чи не рано радіти? Пилип Пилипович вивчає процеси омолодження і прагне здійснити прорив у науці: пересадити собаці людський гіпофіз та яєчка. А в той вечір він якраз знайшов піддослідного… Результати операції перевершили будь-які очікування: пес стає людиною, а професор Преображенський здобуває визнання наукової спільноти.

Фантастична повість Михайла Булгакова – політична сатира режиму, тож тривалий час друкувати її було заборонено.
 

444.jpg«Тев’є-молочар» Шолом Алейхем

Бідний єврей Тев’є працює молочником. Регулярно розвозить у візочку свій крам і на своєму шляху зустрічає він таких різних людей. Одного дня він познайомився із письменником Шолом Алейхемом і той вирішив написати про Тев’є книгу. На монологах головного героя до автора побудований весь твір. Так ми дізнаємося і про те, з якого дива він почав продавати молоко, і про те, як Тев’є дочку заміж видавав. Також молочар роздумує про добро та зло, про Батьківщину та життя на чужині, про дружбу та сімейні стосунки. Тев’є сповнений протиріч: він шляхетний і хитруватий, добрий і чванькуватий, мудрий і дотепний, він простакуватий, але цінує життя та бачить красу у дрібницях.

Написано легко та з гумором, водночас автор піднімає важливі вічні теми добра та справедливості.


555.jpg«451 градус за Фаренгейтом» Рей Бредбері

Світ, у якому пожежники не гасять пожежі, а спалюють книги. Світ, де людям заборонено читати. В цій системі вам не треба думати чи приймати самостійних рішень, все підкаже великий екран. Чи всі люди готові змиритися з таким життя? Що станеться з тими, які повстануть?

Одна з найвідоміших антиутопій. У цьому році книгу екранізували, тож після прочитання рекомендуємо переглянути фільм.





Автор: Катерина Ільчук