7 звичок надзвичайно ефективних людей від Стівена Кові: короткий огляд
Статті

7 звичок надзвичайно ефективних людей від Стівена Кові: короткий огляд

19 Липня 2018 15:26 Book24.ua

eb6e27a6517e4b8bbd8715df42435454-001.jpgКнига «7 звичок надзвичайно ефективних людей» вперше вийшла друком у далекому 1989 році і до сьогодні залишається бестселером: вона в топах усіх можливих рейтингів, в списках mustread найуспішніших людей планети, має величезну кількість перекладів та перевидань. Ось лише декілька фактів:

  • З першої публікації книги у світі продано понад 25 мільйонів екземплярів.
  • В 2011 році журнал «Time» назвав цю книгу однією з 25 найбільш впливових бізнес-книг.   
  • Аудіокнига «7 звичок надзвичайно ефективних людей» стала першою за історію США серед записів книг в жанрі нон-фікшн, що продалася тиражем понад 1,5 мільйони.

Декілька тез про автора книги Стівена Кові:

  • Мав 12 докторських ступенів та написав 13 книг
  • У 1998 році був нагороджений премією Сікха за внесок у справу миру
  • В 1999 році отримав звання «Оратор року»
  • Співзасновник компанії з надання професійних послуг FrancklinCovey, що має філії у 123 країнах.

Інші книги Стівена Кові:

«Восьма звичка: від ефективності до величі»

«12 важелів успіху»

«Спершу найважливіше! Жити, любити, вчитися, залишати слід»

«Суперработа, суперкарьера»

«4 правила эффективного лидера»

«7 навыков высокоэффективных семей»

Наш характер складається з наших звичок, недаремно кажуть: «Посієш вчинок – пожнеш звичку, посієш звичку – пожнеш характер, посієш характер – пожнеш долю». За допомогою сили звички ми можемо налагодити, врівноважити і впорядкувати своє життя, стати більш ефективними, продуктивними, успішними та збалансованими.

Проте не вірте у раптові зміни з понеділка чи з наступного року, Стівен Кові у книзі не пропонує простих та магічних рішень складних проблем. Якщо ви хочете зробити успіх своїм способом життя – запасіться наполегливістю, адже це потребує часу та зусиль. Визначені автором 7 звичок стануть картою на шляху до самовдосконалення, дадуть вірні орієнтири та скерують у правильне русло.

Звичка №1. Будь проактивним

Люди поділяються на проактивних та реактивних. На останніх впливає погода, умови життя, соціальне середовище, думка друзів і т.п. 

Бути проативним - це щось більше, ніж бути ініціативним, це бути відповідальним. Такі люди «не перекладають провину за свою поведінку на обставини, середовище чи його вплив. Їхня поведінка – це продукт свідомого вибору». Проактивні люди керуються цінностями та метою.

Звичка №2. Починай з думкою про мету

Розпочинайте всі справи, чітко розуміючи кінцеву мету. «Це означає розуміти, до чого ви прямуєте, щоб мати змогу збагнути, де ви перебуваєте тепер, щоб усі свої кроки ви завжди ступали у правильному напрямку».

Звичка №3. Насамперед – найважливіше

Бути справді ефективним означає вміти розставляти пріоритети. Пам’ятайте, що термінове – не завжди важливе. У книзі є покрокова інструкція, яка допоможе організувати свій день та прожити кожен тиждень відповідно до власних переконань та цілей.

Звичка №4. Мислення за принципом «виграш/виграш»

Існує п’ять типів мислення: «виграш/виграш», «виграш/програш», «програш/виграш», «програш/програш», «виграш». Який з них найефективніший? Чи залежить це від ситуації? Можливо. Але якщо ми говоримо про життя як про взаємодію та про арену для співпраці, то лише «виграш/виграш». Побудувати взаємовигідні стосунки складно, але можливо, якщо пам’ятати, що усіх усього вистачить.

Звичка №5. Зрозумій сам, а потім шукай розуміння

Спілкування – найважливіша навичка в житті, погоджуєтеся? А як щодо слухання? Всі ми хочемо щоб нас зрозуміли, а що як змінити цю парадигму? Якщо ви хочете ефективно взаємодіяти, то маєте спочатку почути іншу людину, спробувати зрозуміти та щиро співпереживати їй. Йдеться про навичку «емпатичного слухання» - спробу поглянути на ситуацію очима співрозмовника.

Звичка №6. Створюй енергію

Синергія – це така взаємодія, в результаті якої ціле є більшим за суму всіх його частин. Якщо ви з’єднаєте дві дошки, то разом вони здатні витримати значно більшу вагу, аніж кожна окремо. Синергія – «це командна робота, розбудова команди, розвиток творчості та єдності з іншими людьми».

Підтримувати її в собі в собі можна завжди: цінуйте розбіжності, які є між вами та іншими людьми та поважайте їхню думку, не сприймайте на свій рахунок образи, будьте сміливими та творіть добро людям.

Звичка №7. Гостри пилку

«Гострити пилку» означає регулярно, послідовно та мудро застосовувати чотири виміри нашої натури: тілесний (фізичні вправи, корисна їжа), соціальний/емоційний (емпатія, синергія, служіння), розумовий (читання, планування, візуалізація) та духовний (дихальні вправи, медитація).

«Це наша єдина найбільша потужна інвестиція, яку ми здатні здійснити в житті, - інвестиція в самих себе, єдиний інструмент, за допомогою якого ми можемо давати раду життю й робити свій внесок. Ми самі є знаряддям нашої продуктивності. А щоб це знаряддя було ефективним, ми маємо визнавати, що важливо регулярно приділяти час тому, щоб «гострити пилку» в кожний із чотирьох способів». 

Наостанок рекомендуємо ще декілька книг по саморозвитку та самовдосконаленню:

«Сила звички. Чому ми діємо так, а не інакше в житті та бізнесі» Чарльз Дахіґґ (короткий огляд тут)

«Кмітливіші, швидші, кращі. Секрети продуктивності в житті та бізнесі» Чарльз Дахіґґ (детальніше книгу читайте тут)

«Чудовий ранок. Як не проспати життя» Гел Елрод

«Крок за кроком. Як ентузіазм і наполегливість ведуть до мети» Анжела Дакворт


Автор: Катерина Ільчук