Книги о знаменитых физиках и математиках
Що почитати

Книги про знаменитих фізиків та математиків

9 Січня 2019 16:54 Book24.ua

Завжди кортить дізнатися щось цікаве про життя знаменитих людей. Тим більше, коли вони самі розповідають про нього. Ці спогади несуть у собі не лише глибоку мудрість, але і допомагають відповісти на багато хвилюючих питань, зокрема відкривають грані геніальності вчених та їхніх винаходів. Твори про знаменитих фізиків і математиків розкриють вам безліч секретів з життя та змусять інакше подивитися на безліч речей.


 «Та ви жартуєте, містере Фейнман! Пригоди допитливого дивака», Річард Фейнман

1.jpgКнига являє собою збірку оповідань про різні події з життя Річарда Фейнмана – починаючи з його дитинства і закінчуючи часом, коли він отримав Нобелівську премію. Практично всі оповідання в ній забавні та органічно доповнюють одне одного. Завдяки такій подачі, автор вчить як треба ставитися до роботи, радіти успіхам, досягненням та головне, як сприймати власні невдачі та ставитися до них з гумором.

Ще однією перевагою цієї роботи є те, що автор не просто розповідає свою біографію, він намагається бути об'єктивним до всього, що відбувається навколо. Саме тому книгу буде цікаво прочитати навіть тим, хто дуже далекий від фізики та всього того, що з нею пов'язано.

«Космос Эйнштейна: Как открытия Альберта Эйнштейна изменили наши представления о пространстве и времени», Мітіо Каку

2.jpgГоловною відмінністю цього твору є те, що історичні факти в ньому викладені жваво та дуже цікаво. І це не дивно, адже автор книги – всесвітньо відомий фізик та популяризатор науки, вміє доступно ділитися науковими знаннями. Варто зазначити, що ця книга не стільки про Ейнштейна, скільки про загальну теорію імовірності. Описуючи життя великого вченого, автор занурює читача у вируючу атмосферу першої половини XX століття – створення атомної бомби, революції у Німеччині, періоду світової війни.

Протягом усього твору Мітіо Каку знайомить читача зі світом Ейнштейна – його непростими відносинами з близькими, етапами становлення та баталіями у науковому світі. У книзі також представлено свіжий погляд на новаторську діяльність вченого, який перевернув уявлення людства про час та простір.

«Быть Хокингом», Джейн Хокінг

3.jpgЦю книгу написала перша дружина Стівена Хокінга. Сторінками лине розповідь про юність, про те, як вона познайомилася зі Стівеном, про їх закоханість, роман та пропозицію руки та серця. У той час він ще був практично здоровою людиною, адже страшний діагноз йому було поставлено тільки у віці 20-ти років. І Джейн пише про те, як Хокінг переживав цю новину та як вона усвідомлено вирішила залишитися з коханою людиною, не дивлячись ні на що.

Книга написана після розлучення пари, тому між рядків можна помітити, що колишня дружина затаїла образу на чоловіка. Однак цей твір в першу чергу про життя з генієм. Авторка щиро розповідає безліч історій з їхнього спільного життя, говорить про ті поступки, на які вона йшла на протязі 25-ти років і про те, до чого це все призвело.

«Блискучий розум», Сільвія Назар

4.jpgТема протистояння божевілля та геніальності проходить червоною ниттю через всю книгу. Вона змусить вас задуматися про здоровий розум великого генія – Джона Неша. З цього твору ви дізнаєтеся про дитинство майбутнього Нобелівського лауреата, про те, як він захопився математикою та довів малу теорему Ферма, як почав свою блискучу наукову кар'єру та боровся зі страшною хворобою.

Тут є все, що необхідно для справжнього бестселера – таємні послання інопланетян, засекречені урядові організації, чудесне зцілення від невиліковної хвороби, дружба, вірність, любов, ненависть та зрада ... При цьому всі описані події є чистою правдою, без краплі вигадки.

Ця книга була визнана кращим біографічним твором за версією американської гільдії літературних критиків. А тепер у вас є можливість прочитати її українською мовою.

«Метафізичні розмисли», Рене Декарт

5.jpgДаний твір повністю складається з протиріч. Спочатку Рене гордо описав свою раціональну незалежність, а після відразу заперечував всі можливі розмови про гординю. У своїй роботі автор також говорить про те, що осягнути науку та робити у ній відкриття кожен повинен самостійно, відповідно до власної метафізики. При цьому він тут же заявляє, що наука є справою колективною і що кожен просто зобов'язаний показувати власні дослідження та не боятися помилок.

Познайомитися з цим твором варто навіть тим, хто далекий від науки, адже він змушує під різними кутами подивитися на одні і ті ж речі. Книга відкриє вам багато нового, тим паче, що сьогодні вона також видається і на українській мові.

«Мої винаходи», Нікола Тесла

6.JPGТвір сподобається усім, хто хоч трохи цікавиться технічним прогресом. На сторінках цієї книги представлена ​​біографія всесвітньо відомого винахідника, який отримав більше 100 патентів. Ви з перших вуст дізнаєтеся про те, як ріс геній, як він розвивався та працював над створенням чогось нового. Нікола зумів розповісти про себе з самоіронією, при цьому чітко усвідомлюючи свою значущість.

Варто відзначити, що Нікола Тесла володів високим рівнем інтелекту, він багато розмірковував та передбачав вплив технічних винаходів на розвиток світу та політики. Прочитавши книгу, ви зможете самі переконатися в тому, що багато його передбачень стали пророчими.

Познайомившись з представленими книгами великих вчених, ви не тільки дізнаєтеся багато цікавих фактів з їхнього життя, але і знайдете гармонію з собою, а можливо, навіть самі відкриєте щось нове.

Автор: Світлана Варук