Топ-4 книг про постапокалипсис
Що почитати

Топ-4 книги про постапокаліпсис 2018

3 Січня 2019 13:05 Book24.ua

Тема апокаліпсису неодноразово піднімали у фантастичній літературі, тому що вона завжди викликала особливий інтерес читачів. Саме тому багато авторів книг почали розширювати межі цього жанру, вирішивши показати життя після катаклізму. Що буде після кінця? Що станеться після фінальних титрів? Що відбудеться після того, як осяде попіл? На всі ці питання якраз і відповідає література про постапокаліпсис.

Незмінною декорацією книг про апокаліпсис та постапокаліпсис є світ, над яким нависла реальна загроза знищення та який, незважаючи ні на що, пережив повний крах. В основі сюжету таких творів, як правило, лежать глобальні природні катаклізми, падіння астероїдів, атака інопланетян, невідомий вірус, використання інноваційної зброї. І нижче представлений список найкращих творів цього жанру.

«Я - легенда», Річард Матесон

4.jpgАтмосферний твір, на сторінках якого представлена захоплююча історія про протистояння людини та страшної хвороби, симптоми якої нагадують вампіризм. Головний герой – єдина людина, що вижила на Землі. Саме йому тепер належить розібратися з усім тим, що відбувається навколо ...

Цей роман про силу духу, щоденну боротьбу та самотність. Вампіри тут скоріше виступають фоном, адже особливу увагу автор приділяє переживанням та діям головного героя, який знайшов в собі сили протистояти зовнішнім обставинам. Чи зуміє він вижити в цих умовах?

Варто відзначити, що екранізація цієї книги дуже популярна, проте сюжет фільму досить відрізняється. А значить, прочитання книги дозволить вам абсолютно по-новому подивитися на цю історію.

«Метро 2033», Дмитро Глухівський

5.jpg«Метро 2033» – книга, яка розповідає про апокаліпсис в Росії, де люди вимирали цілими містами. А врятуватися від радіації зміг тільки той, хто встиг спуститися до метро. Тепер метрополітен став єдиним осередком цивілізації. І неможливо дізнатися чи живуть десь ще люди ...

Автор показує, що людина може пристосуватися до будь-яких умов життя. Однак, коли піднімається питання про виживання, практично всі забувають про культуру поведінки та отриманні раніше знання, головним стає пошук їжі та порятунок від монстрів. Але навіть в такі важкі часи, люди все одно розбиваються на угруповання за ідейною або національною ознакою.

Захоплюючий сюжет переплітається з екзистенційними роздумами автора про людство, існування світу, значущість життя та смерті. Читаючи книгу, вам буде здаватися, що ви граєте в захоплюючу гру. А несподівана кінцівка змусить вас якомога швидше взяти продовження в руки.

«Z – значит Захария», Роберт О'Брайен

6.jpg«Z – значит Захария» – книга, що перенесе вас у світ, який пережив апокаліпсис. Тут немає страшних зомбі та монстрів, а в центрі сюжету знаходиться шістнадцятирічна дівчина, яка живе одна на території замкненої долині. І тільки після того, як скрізь димку з'явився ще один молодик, головна героїня розуміє, що бувають речі набагато гірше самотності…

Твір написано у формі особистого щоденника. Після його прочитання у вас залишиться безліч питань. Чому прибулець з'явився саме в цій долині? Він був покидьком або психом? А можливо він втратив розум від пережитого раніше? Уривки спогадів прибульця допоможуть вам хоч трохи зрозуміти його вчинки ...

«Противостояние», Стівен Кінг

7.jpgПротистояння в цьому романі розгортається одночасно всюди. Тут показана боротьба двох абстрактних лідерів – Добра та Зла, які ніколи не зустрічалися один з одним, конфлікт Бога та диявола, зіткнення між людьми, що вижили, – все це є відображенням внутрішньої боротьби, яка щодня відбувається всередині кожного з нас.

Автор зумів передати момент люті через деталі, правда героям доведеться протистояти не катаклізмам та війні, а нещадному вірусу. Однак цей твір зовсім не про жахи епідемії, а про людей та суспільство. Кінг наочно показує, як можуть змінюватися люди поза звичною атмосферою. Цей роман змусить вас задуматися про те, який би вибір ви зробили, потрапивши до аналогічної ситуації.

Книги про постапокаліпсис завжди користувалися величезною популярністю серед читачів. Для одних вони є джерелом самоаналізу, а для інших – віддушиною, що дозволяє відволіктися від нудної сучасності.

Автор: Світлана Варук