Найкраща космічна фантастика
Що почитати

Найкраща космічна фантастика

27 Листопада 2018 13:26 Book24.ua

Людей завжди хвилювало те, що там за хмарами. І навіть незважаючи на той факт, що серйозні дослідження космосу розпочалися відносно недавно, зроблені відкриття вже сьогодні дозволяють робити найсміливіші припущення. Можливо, космічна фантастика вже дуже скоро стане повсякденністю та нащадки будуть обживати галактику. А поки читайте найкращі книги в цьому жанрі, вирушайте в захоплюючий міжгалактичний політ та ставайте учасником незабутніх пригод.


«Автостопом по Галактике. Ресторан "У конца Вселенной"», Адамс Дуглас

1.jpgАдамс Дуглас по праву вважається одним з найоригінальніших письменників-фантастів XX століття, а всі його твори відрізняються іскрометним гумором та цікавою сюжетною лінією. У цій книзі автор постарався донести до читача, що в нашому Всесвіті багато чого влаштовано зовсім не так, як ми думаємо, адже більшість людей вважають свою точку зору остаточною та відстоюють її до кінця. Адамс показує, що це помилкова позиція, та говорить про те, що практично до всього можна підійти з абсолютно різних сторін.

У цьому фантастичному романі Дуглас познайомить вас зі своєю придуманою Галактикою, де миші вирішили поставити глобальний експеримент на Землі, а дельфіни потішаються над людьми. Завдяки іронії, сарказму та гумору автору вдалося розповісти про свої божевільні ідеї так, що в них дійсно хочеться вірити. Але і це ще не все, адже твір містить глибокий філософський зміст розуміння походження життя та всесвіту в цілому.

«Сліпобачення», Пітер Воттс

2.JPGЗустрічі з інопланетними расами не раз описувалися письменниками-фантастами, проте Воттсу вдалося по-новому обіграти зустріч з неземною цивілізацією. У своєму творі автор ставить нескінченну кількість запитань читачеві, а потім, озброївшись останніми досягненнями патопсихології, морської біології, астрономії та фізики, самостійно дає на них відповіді. Безумовно, не можна сказати про те, що всі вони вичерпні, проте Воттс доклав максимум зусиль, щоб читачі не просто зрозуміли, що сталося на борту Тезея, а й постійно міркували на тему чому так сталося.

На сторінках цієї книги автор розповів про майбутнє Землі, про майже ідеальні умови життя на ній та про те, як ця утопія руйнується в один день. У цей момент земляни збирають дуже незвичайну команду та відправляють її назустріч чогось незвіданого, але ніхто навіть подумати не міг з чим їм доведеться зіткнутися ....

Одною з головних переваг цього твору є те, що він написаний серйозним ученим, а всі висунуті в ньому теорії неодмінно мають реальне наукове обґрунтування. Саме це і робить процес читання роману таким цікавим.

«Проблема трьох тіл. Пам'ять про минуле Землі», Лю Цисінь

3.jpgЦя книга різноманітна та багатогранна. На її сторінках автор зумів тісно переплести кіберпанк, соціально-політичні теми та наукову фантастику. Твір розповідає про майбутній контакт з більш розвиненою інопланетною цивілізацією та повний розкол суспільства, вже і так розділеного культурною революцією та громадянською війною. Протягом усього роману автор розмірковує про те, наскільки сучасні люди нещадні до своєї планети та про те, чи заслуговують вони продовжувати своє подальше існування.

Наукових фактів в романі також досить, проте подані вони цілком доступно. Завдяки цьому, автору вдалося відкрити головні секрети трьох кутів взаємовідносин між людиною, природою та космосом. Але найголовніше те, що ця книга змусить кожного задуматися про те, що відбувається на нашій планеті.

«Химера», Тесс Геррітсен

4.jpgЗахоплюючий науково-фантастичний роман про космонавтів, які проводять експерименти над різними мікроорганізмами в стані невагомості. Одного разу у них щось пішло не так та від невідомої хвороби стали гинути члени команди. Чи зможуть герої впоратися з небезпечним вірусом та повернутися додому?

Читаючи цю книгу, вам буде здаватися, що ви дивитеся справжнє американське кіно, адже всі медичні експерименти та маніпуляції описані дуже детально. Автор намагається донести до читача, що сучасні технології не тільки роблять наше життя простішим, але і породжують багато нових небезпек. Геррітсен також робить акцент на тому, наскільки важливо у погоні за новими досягненнями не забувати про людяність, відданість та дружбу.

«Гра Ендера», Орсон Скотт Кард

5.jpgЧудова книга, яка розповідає про гнітючий світ майбутнього, в якому, на відміну від інших фантастичних світів, зовсім не хочеться жити. Описані події відбуваються у 2135 році. До цього часу людство вже пережило два вторгнення інопланетних рас. Тоді загинули мільйони людей, тому урядом було прийнято рішення створити спеціальну військову школу для обдарованих дітей. Модель навчання в ній була націлена на пошуки потенційного головнокомандувача. І коли туди потрапив Ендер, на нього відразу поклали особливі надії.

Тут вас чекають геніальні сюжетні ходи, які викликають справжній вибух емоцій, чудові персонажі, а також безліч незвичайних думок та ідей автора. Орсон хотів показати, як нещадно дорослі руйнують дитинство своїх дітей, коли вимагають від них занадто багато та покладають на них великі надії. А ще, на прикладі головного героя, автор намагається показати підліткам, як в такій ситуації не перетворитися на чудовисько та залишитися самим собою.

«Семиевие», Ніл Стівенсон

6.jpgЦей науково-фантастичний роман розповість вам історію, яка сьогодні вже не здається такою нереальною. Та найголовніше те, що Стівенсон зумів не просто написати про сучасну космонавтику, але і сповна передав атмосферу Апокаліпсису, який неминуче наближається.

Твір складається з трьох частин, кожна з яких по своїй суті є окремим романом, але всі вони при цьому пов'язані однією темою – майбутнє фантастичних технологій. Більш того, крізь призму образів головних героїв автор зміг показати, що справжнє обличчя людини можна побачити тільки тоді, коли вона зустрічається один на один зі смертю або коли тільки від неї залежить існування всього людства.

«Гиперион», Ден Сіммонс

7.jpgПодії цієї книги розгортаються в далекому майбутньому, а головні герої відправляються на паломництво до Гробниць Часу на планету Гіперон. І щоб зрозуміти, чому та навіщо їх відправили на цю далеку планету, паломники вирішують розповісти один одному свої історії. За кожною з цих історій криється страшна таємниця. І тільки тоді, коли буде розглянуто життя кожного, герої зможуть осягнути суть своєї місії.

Динамічний сюжет, суміш жанрів, безліч піднятих автором актуальних питань, в тому числі і релігійно-філософська проблематика, – все це робить роман «Гиперион» таким популярним серед любителів фантастики.

Безумовно, це не весь перелік книг у цьому жанрі, але представлена ​​вище добірка дійсно заслуговує на увагу любителів космічної фантастики та дозволить чудово провести не один вечір.



Автор: Світлана Варук