Жизнь в стиле хюгге: 5 рецептов счастья из 5 книг про датчан
Що почитати

Життя в стилі хюґе: 5 рецептів щастя із 5 книг про данців

8 Грудня 2019 10:49 Book24.ua

Всі навколо тільки в говорять, що про хюґе. Особливо в холодні пори року, коли на п’ятки наступає холод, темінь і хандра. Але данці так живуть мало не цілий рік і вважаються найщасливішою нацією. То в чому ж секрет життя в стилі хюґе?

Якщо провести хюґовий час з рідними, мати хюґовий дім і купувати речі в стилі хюґе, то відчуття щастя зросте? І ми будемо врешті повністю задоволені своїм життям? Слідуйте 5 порадам в стилі хюґе і переконайтеся самі.


Рецепт щастя №1

1.jpgСпечіть булочки Сінабон, зваріть безалкогольний сидр і подивіться улюблений фільм.

Відчути атмосферу хюґе можна в будь-яку пору року, але найкращий час для цього – пізня осінь та зима. Всюди запахи мандарин, кориці і свіжої випічки.

У книзі «Готовим в стиле хюгге» знайдете 38 покрокових рецептів простих страв в стилі хюґе. Шоколадний брауні, морквяний торт,  круасан із салатом із курки і суп-пюре – страви на будь-який смак і будь-яку пору року. Що їх об’єднує? Вони допоможуть насолодитися щасливими моментами і наповнять ваш дім ароматним хюґе.

buttom_960_212.png


Рецепт щастя №2

2.jpgКупіть нову книгу з красивою палітуркою.

В щоденній метушні ми іноді абсолютно не звертаємо увагу на речі навколо. Але ж вони створюють атмосферу і відповідний настрій. Достатньо взяти з полиці книгу, глянути на її палітурку, згадати, де вона куплена, – як ви заново відчуваєте пережиті в той час радісні емоції. Книги також розповідають історію про їхнього власника і створюють в домі справжнє хюґе.

Авторка книги «Хюґе. Данське мистецтво знаходити щастя» Мері Туррел Сьодерберґ впевнена, що хюґе – це універсальний феномен, доступний кожному. Це щоденні моменти, які роблять нас щасливими. І коли є слово, яке ці миттєвості якось називає, ми їх частіше помічаємо. Адже часто хюґе відбувається просто під носом: душевне чаювання з батьками, перегляд фільму з друзями, велопрогулянка парком з дітлахами.

buttom_960_212.png


Рецепт щастя №3

3.jpgЗберіться з друзями в атмосферному місці і пограйте в настільні ігри.

Данці часто збираються разом і надають перевагу маленьким компаніям зі спільними інтересами: книжкові клуби, поціновувачі певного виду спорту, клуби для ігор в настільні ігри. Кожен створює своє власне коло спілкування – свою основу для хюґе. Хюґе всюди, де люди збираються зі щирою взаємною симпатією.

«Книга hygge: Искусство жить здесь и сейчас» - посібник для тих, хто хоче зробити хюґе частиною свого життя. Які ритуали варто додати до своїх буднів? Як зробити день на роботі більш затишним, а вечір – сімейним? На що звертати увагу, щоб відчувати хюґе?

buttom_960_212.png


Рецепт щастя №4

4.jpgВлаштуйте собі позапланову перерву на роботі. Або просто не працюйте цілу п’ятницю.

Бути постійно зайнятим і весь час працювати – такий дивний тренд у 21 столітті. Чоловіки і жінки приходять з роботи в кращому разі після 19.00, а тоді з дому відповідають на електронні листи. В Данців все навпаки – вони можуть поїхати з офісу о 16.00, а п’ятницю навіть о 15.00 (бо ж скорочений робочий день). І знаєте що? Їхня продуктивність при цьому не гірша, ніж в мешканців інших країн.

Британська журналістка Гелен Расселл і її чоловік переїхали із похмурої Англії до не менш похмурої Данії. Ось тільки мешканці останньої вважаються найщасливішої у цілому світі і це незважаючи на холодний клімат, довгі зими і малу кількість сонячних днів у році. В чому ж секрет данців? Це й намагалася з’ясувати Гелен у книзі «Рік хюґе по-данськи. Секрети найщасливішої країни у світі». Авторка наводить багато статистичних даних, але не лякайтеся, бо всю серйозну інформацію вона доповнює іронічними коментарями та особистими враженнями.

buttom_960_212.png


Рецепт щастя №5

5-001.jpgВлаштуйте собі романтичний вечір – наберіть ванну, запаліть аромосвічки, ввімкніть пісні улюбленого виконавця.

Майкл Вікінг у книзі «Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи» стверджує, що жоден рецепт хюґе неможливо уявити без свічок. І дійсно, чи існує швидший спосіб створити затишок в оселі, ніж засвітити декілька свічок. «Данія спалює більше свічок на душу населення, ніж будь-яка інша країна Європи».

«Маленька книга хюґе» – це наче підручник із життя в стилі хюґе. В книзі і про одяг, який обирають данці, і про хюґову оселю, і про те, як влаштувати хюґе влітку. А ще, як переживати щасливі моменти та створити затишок з мінімальними капіталовкладеннями.

buttom_960_212.png


Автор: Катерина Ільчук