10 книг ко Дню Независимости Украины
Статті

10 книжок до Дня Незалежності України

16 Серпня 2019 8:24 Book24.ua

Україна – це модно. Україна – в тренді. Про Україну говорять, за неї вболівають та хвилюються мільйони свідомих громадян. Країна пережила складні часи на шляху становлення своєї незалежності, та, як відомо, виборює цю незалежність і нині. Безліч книг присвячено Україні: її історії, сучасності, культурі та мистецтву, політиці, традиціям тощо. Для всіх, хто цікавиться Україною та хоче дізнатися ще більше про цю державу, ми зробили добірку книг, які варто прочитати напередодні 28-ї річниці Незалежності України.


 1200-630-book-1.png

«Історія України від діда Свирида»

Сучасне бачення історії України пропонує відомий блогер Свирид Опанасович, або ж просто дід Свирид. Своїми книгами автор доводить, що історія – це цікаво, пізнавально та весело. Він показує українську історію без сліз та журби, спростовуючи усталену думку багатьох про те, що доля України – нещасна, а країна – безглузда та безпорадна. «Історія України від діда Свирида» наразі вийшла друком у 2-х частинах, але автор працює над продовженням. Перша книга висвітлює період від прадавніх часів до 1036 року. У другій книзі розповідається про період від XI століття до кінця XIV століття. Третя книга буде охоплювати події  від Кревської Унії 1385 року і до Хмельниччини (доба Козацтва та Речі Посполитої). Історичні постаті «оживають» у книгах за допомогою діалогів, а кожен читач залучається до аналізу історичних подій.


 1200-630-book-2.png

«100 важливих подій історії України» Сорока Юрій

Українська історія багата різноманітними подіями, які вплинули на розвиток України та її становлення. Україну досить довго показували в образі безпорадної жертви, яка не здатна протистояти зовнішньому тиску, співає сумних пісень та весь час страждає. Але цей стереотип спростовують сучасні історики та науковці. У книзі «100 важливих подій історії України» зібрані позитивні події української історії. Автор Юрій Сорока акцентує увагу на перемогах, яких у країни було чимало. Історію України творили відчайдушні герої, незламні воїни, видатні політики, геніальні науковці та філософи, талановиті митці. Найвагоміші моменти історичної спадщини України зібрано в одному виданні, мета якого – показати, що Україна пам’ятає свою історію і, враховуючи багаторічний досвід, має намір будувати щасливе, успішне майбутнє.


 1200-630-book-3.png

«Червоний голод. Війна Сталіна проти України» Енн Еплбом

Якщо попередні дві книги дали читачу уявлення про те, що Україна – міцна держава із численними позитивними історичними подіями, то книга «Червоний голод. Війна Сталіна проти України» повертає аудиторію до сумної реальності. Адже голод 1932-1933 років – це чорна пляма в історії українського народу, про яку пам’ятають донині. Книга написана на основі архівів, мемуарів, усних свідчень, досліджень науковців. Правда про штучний голод, створений комуністичною владою, може багато пояснити і про теперішні російсько-українські відносини, враховуючи спільне радянське минуле.


 1200-630-book-4.png

«Україна. Все що робить нас українцями» Оксана Лаврик

Недостатньо народитися і жити в Україні, щоб відчути себе українцем – у цьому впевнена авторка книги «Україна. Все що робить нас українцями» Оксана Лаврик. Вона стверджує, що необхідно вчити історію, звичаї, побут, мову та культуру свого народу. Науковиця відшукала безліч цікавинок про обряди і традиції українців. У книгу ввійшли давні легенди, думи, прислів'я, приказки, загадки тощо. Цікавим додатком стали давні рецепти, за якими прабабусі та бабусі готували щоденні та святкові страви. Книга набула особливого колориту завдяки акварельним ілюстраціям Надії Старовойтової та світлинам фотографа Володимира Луценка.


 1200-630-book-5.png

«З Україною в серці: патрiотична хрестоматiя» упоряд. Красовицький О.В.

Книга, у якій зібрано найкращі твори українських класиків, створена не лише для школярів, а й для дорослих читачів. Хрестоматія вміщує кращі приклади української літератури, серед яких: поезії Тараса Шевченка, Лесі Українки, Володимира Сосюри, Івана Драча, Миколи Вінграновського, Миколи Вороного та інших, прозові твори Олександра Довженка, Остапа Вишні, Юрія Смолича, Андрія Чайковського та інших. Видання повністю виправдовує свою мету – пробудити патріотичний дух читача, показати багатство літературної спадщини України, познайомити читачів із ще не знаними творами українських письменників.


 1200-630-book-6.png

Книги «Проект Україна»

Данило Яневський – телеведучий, журналіст, доктор історичних наук започаткував «Проект Україна», присвячений історії України. У своїх історичних працях автор висловлює альтернативні, надзвичайно сміливі погляди на минуле України. З-під пера історика в рамках Проекту «Україна» вийшли такі монографії: «Таємниця Михайла Грушевського», «Спроба Павла Скоропадського», «Крах Симона Петлюри», «Жертва УПА, місія Романа Шухевича», «Відомі історії нашої держави», «Архітектори, виконроби, робітники ТТ» та інші. Критичне ставлення Данила Яневського до історії України, яку «творять в Москві та інших географічних центрах світу», дозволить переосмислити багато інформації, подивитись на українську історію під іншим кутом.


 1200-630-book-7.png

«Travelbook. UKRAINE» Ірина Тараненко, Юлія Курова, Марія Воробйова, Марта Лешак

Ілюстративне видання про Україну «Travelbook. UKRAINE» англійською мовою. Книга-мандрівка, яка познайомить маленьких та дорослих читачів із найцікавішими фактами про Україну, її видатними особистостями, досягненнями, культурними артефактами, природними дивами, промисловими об'єктами тощо. У тридцяти авторських картах вміщено таку інформацію, якої немає у підручниках. Авторки видання заохочують кожного читача продовжувати інформаційні пошуки та пізнавати Україну надалі.


 1200-630-book-8.png

«Terra Ucrainica. Історичний атлас України і сусідніх земель» Д. Вортман та ін.

Історія України від часів кіммерійців і аж до наших днів в унікальних картах. В атласі міститься короткий нарис про минуле України, розділи із історичними картами, роз'ясненнями та коментарями до них, витягами з документів та історичних джерел. Карти зображають конкретні історичні моменти, які показують зміни в територіальному та політичному устрої. Це видання – перша науково-популярна праця такого обсягу й глибини. Об'єктивний, незаангажований погляд на найважливіші та найсуперечливіші сторінки в історії України.


 1200-630-book-9.png

«Три розмови про Україну» Кириленко В. та ін.

Книга В'ячеслава Кириленка складається з трьох діалогів: із Патріархом усієї Русі-України Філаретом, телеведучим Миколою Вереснем, письменником Василем Шкляром. Кожен із них у своїй царині робив вагомі речі для становлення України. Українська церква, літературний процес, три українські революції – незаангажовані свідчення, відповіді на актуальні запитання, які хвилюють українців, відверті розмови. Діалоги мають на меті не лише обговорити історію країни, а й віднайти проекції у майбутнє.


 1200-630-book-10.png

«Ukraїner. Країна зсередини» Логвиненко Богдан

Письменник та журналіст Богдан Логвиненко із командою «Ukraїner» мандрують Україною та фіксують увесь зібраний матеріал у своїх відео. Близько двох років експедицій відтепер вміщено у книзі «Ukraїner. Країна зсередини». Найяскравіші моменти з подорожей неймовірними куточками України зібрано у виданні. Читачі відкриють цікаву, несподівану, автентичну Україну, познайомляться із людьми та їх історіями, дізнаються про місця, що надихають, дивують і зворушують.


1200-630-book-11.png

«Конституція України»

10 перелічених книжок допоможуть пізнати нашу історію та зорієнтують щодо векторів розвитку майбутнього. Однак є особливе видання, яке поєднує у собі минуле, теперішнє і майбутнє. Книжка-mustread для кожного громадянина – Конституція України. Це основний закон держави, який було ухвалено у 1996 році. Конституція захищає права та свободи людини, визначає загальні засади державного ладу України, територіального устрою тощо. Якщо кожен буде дотримуватись приписів основного закону та поважати його, Україна зможе стати розвинутою, рівноправною у світі демократичною державою.



Автор: Тетяна Ткачук