3 поради з книги «Lingva Incognita. Заговорити іноземною мовою за 4 тижні»
Статті

3 поради з книги «Lingva Incognita. Заговорити іноземною мовою за 4 тижні»

10 Жовтня 2018 13:11 Book24.ua

Мрієте вільно розмовляти французькою мовою? Чи пригадати англійську, яку вивчали в школі багато років тому? Вас запрошують пожити в Італії, а ви не знаєте жодного слова італійською? Досі переконані, що вміння засвоювати мови – це природжений талант?

Хочемо звернути вашу увагу на книгу «Lingva Incognita. Заговорити іноземною мовою за 4 тижні» від психолінгвіста, поліглота, викладача та засновника проекту по вивченню іноземних мов «Lingva. Skills» Віталія Зубкова. Він знає понад десять мов, п’ятьом з яких навчає студентів.

746c73a0491f41c09fd0b658b8e907c7.jpgАвтор книги переконаний, що заговорити іноземною мовою може будь-хто, незалежно від віку, попереднього багажу знань, кількості вільного часу та заощаджень. Головне – мати величезне бажання (мотивацію), правильно сформульовану мету, а ще трохи зухвалості та наполегливості. Віталій Зубков вважає, що «опанування мови нереально здійснити силою волі». Можна мати високі показники (оцінки, рейтинги, баги), проте навчання з примусу (хай навіть не хтось, а ви самі себе змушуєте) не забезпечує «гнучкого, творчого використання знань у практичних ситуаціях». Відсутність мотивації та ясності – два наші вороги. У книзі знайдете і те, і інше. Бо хіба ж усвідомлення, що будь-хто здатен опанувати будь-яку мову, не окрилює? А перелік ефективних та дієвих методів та прийомів додасть ясності у процес навчання.   


Пропонуємо вам 3 поради, які допоможуть заговорити іноземною мовою

Порада 1. Слухайте.

Подивіться на маленьких дітей. Чи одразу з народження вони розмовляють? Ні, спочатку вони довго слухають розмови дорослих, запам’ятовують контексти, в яких було вжите те чи інше слово, аж тоді намагаються відтворити почуте в схожій ситуації. Ми, дорослі, іноді виправляємо їхню вимову або пояснюємо, що означає сказане ним слово (особливо, якщо воно вжите недоречно або не дуже культурне). Опановуючи іноземну мову, ми маємо бути як діти.

Що слухати? Варіантів безліч: аудіокниги, пісні, інтерв’ю із улюбленими акторами, короткі відео (наприклад, спікерів TED).

Максимально ефективно слухати: те, що подобається (або не закинути це через декілька днів), дуже багато разів (хоч як би не хотілося зрозуміти все одразу…), інтенсивно та регулярно (щодня 30 хвилин за раз або двічі на день по 15, аби сформувати звичку). У книзі знайдете дуже багато варіацій цього методу, тож зможете експериментувати та обрати.

Порада 2. Використовуйте картки.

На картках мають бути запитання, завдання, загадка або фраза (не окремі слова). Є багато ресурсів (як платних, так і безкоштовних) для роботи з цим інструментом. В ідеалі – творчо розробляти власні картки. «Якщо ви візуал, додавайте картинки, особливо до фраз, які довго не вдається засвоїти, або до тих, які плутаються. Якщо ви аудіал, додавайте аудіо. Якщо ви кінестет, створюйте завдання для написання відповіді з клавіатурою або ручкою».

Порада 3. Навчайтесь інтервалами.

Краще щодня займатися по 20-30 хвилин (зосереджено, інтенсивно та не доводячи себе до втоми), аніж тричі на тиждень по дві години. Бо не можливо бути сконцентрованим такий довгий період, увага стане розсіяною. Та й не завжди вдасться знати стільки часу постіль, тому на заняттях будуть пропуски «з поважних причин».

Наостанок, маленька порада від нас: вірте у себе, йдіть до мети. Все вдасться!


Автор: Катерина Ільчук