5 книг о море: волнующем, спокойном, атмосферном
5 книжок про...

5 книг про море: хвилююче, спокійне, атмосферне

29 Липня 2019 11:27 Book24.ua
«На небі тільки й розмов, що про море.» – фраза із фільму «Достукатись до небес» вже давно стала крилатою. Але не лише на небі – влітку і на землі всі думки, сни та розмови про море. Яке воно? Ми обрали для вас 5 найбільш атмосферних книг про морську стихію.

Книги, в яких море – це місце події, персонаж, настрій. Відчуйте запах моря і розчиніться в цих атмосферних історіях. В них лише один мінус – одразу хочеться на море.


«Про море мені розкажи» / «Расскажи мне о море» Ельчін Сафарлі


1.jpgСхідна мудрість загорнута в душевні та ліричні спогади з дитинства азербайджанського письменника Ельчіна Сафарлі. Ця книга тепла, наче чай, затишна, наче плед, і ароматна, наче мед.

Тут немає сюжету в його традиційному розумінні, адже кожен розділ – це замальовка, дитячий спогад, притча, роздуми над якоюсь східною сентенцією. Маленькі історії про віру і надію, про дитячу дружбу та підліткову закоханість, про дорослішання і покидання батьківського дому, про пошук себе та повернення в рідні краї.

Краще читати невеличкими порціями, аби пропустити через себе ту мудрість, яку намагався донести автор, аби з ніжністю згадати історії зі свого дитинства, аби насолодитися і почути шум моря.


«Добрі новини з Аральського моря» Ірена Карпа

2.jpgДочекалися! Такою була перша реакція усіх, хто вже знайомий із творчістю Ірени Карпи. Після довгої перерви епатажна українська письменниця написала роман. І не простий, а на 592 сторінки. Але не лякаєтеся – сюжет насичений подіями, персонажі яскраві, описи іронічні та смачні.

Море, Париж, круасани, звуки акордеону, пристрасть, романтика і секс. Маша, Хлоя, Богдана, Рита – чотири головні героїні. Одна з них – щаслива мама із двома коханцями, інша – нереалізована артистка. А ще є студентка і колишня учасниця організації femen. Різні історії, різне минуле, але в якийсь момент в кожній з жінок впізнаєш себе. І вкінці герої вже стають такими рідними, що не хочеться з ними розлучатися.

В якийсь момент книга нагадує "Секс і місто", але із українським шармом у Франції та детективною лінією.


«Море, море» Айріс Мердок


3.jpgЦя книга – це щоденникові записи колишнього режисера та актора Чарльз Ерроубі. Після виходу на пенсію він переселяється в будиночок на морському березі, щоб писати автобіографію. Читач повністю занурюється в минуле Чарльза, розчиняється в його думках, роздумах, виправданнях, мотивах його вчинків. На сторінках з’являються усі персонажі, які були важливі в житті Чарльза. Але важко зрозуміти, наскільки його спогади щирі, де відверта правда, а де красива брехня.

Цю книгу не можна читати залпом – глибоко вдихніть, відчуйте солонуватий запах моря і повністю розчиніться в історії.


«Собиратели ракушек» Розамунда Пілчер


4.jpgЗатишний роман, в якому підіймаються дуже непрості теми любові і зради, самотності і краху всіх мрій, війни і життя після неї. Він про те, як в одну мить можна втратити все, що було важливим і дорогим.

Життя трьох поколінь сім’ї Кілінг. Вони по черзі ведуть оповідь про свої переживання, розчарування, бажання. Як знайти сили, щоб рухатися далі після всіх втрат? Як не реалізовувати в дітях свої мрії? Як дати їм найкраще і вберегти від болю? Чи можуть загоїтися душевні рани? Про це нам розповість Панелопа Кілінг і її діти.


«Море моря. Фрагменти спогадів» Ільма Ракуза


5.jpgЗбірка замальовок та автобіографічних есе швейцарської письменниці Ільми Ракузи. На сторінках «Море моря» немає сюжету, а всі роздуми спокійні та меланхолійні. Коли Ільма була ще дитиною, її сім’я часто змінювала місто проживання, аж поки остаточно не переїхала із Словенії у Швейцарію.

Авторка без надриву розповідає про своє дитинство, про часті переїзди, про вподобання у літературі, про любов до моря, про класичну музику. Спогади дуже фрагментовані. Після прочитання залишається враження, наче авторка бере читача за руку і веде крізь своє життя. Ця книга – це пісня в прозі.



Автор: Катерина Ільчук