5 незвичайних бібліотек
Статті

5 незвичайних бібліотек

11 Липня 2018 15:16 Book24.ua

Бібліотека – це місце, де живуть книги. І живуть вони саме завдяки відвідувачам, переходячи із рук у руки. Перша бібліотека, у якій зберігалися глиняні таблички із певною інформацією, з'явилася ще у 2500 році до нашої ери у Древньому Сході. Нині бібліотеки – це звичні для кожного міста чи села «домівки» книг. Та є у світі й дещо незвичні, особливі, креативні бібліотеки, і з п’ятьма із них ми ознайомимось.


Віслюк-бібліотекар

Donkey-Libraries.jpg

Одна із найдивовижніших пересувних бібліотек діє у деяких африканських країнах (Ефіопія, Зімбабве). Доставка книг у найвіддаленіші куточки за допомогою віслюків є єдиним способом, який дозволяє місцевим жителям потримати у руках книгу та збагатитися знаннями.

Бібліотека, яку допомагають пересувати віслюки, являє собою або ж тварину, яка тягне на собі певну кількість книг, або ж пересувний фургон, який допомагають тягнути віслюки.

Крім бібліотек-віслюків існують бібліотеки-верблюди (у Кенії) та бібліотеки-слони (у Тайланді і Лаосі).


Бібліотека на воді

na-vodi.jpg

У США створили експериментальний публічний арт-проект – плаваючу бібліотеку. На спеціально обладнаному плоті пересуваються бібліотекарі, підпливають до інших човнів і пропонують книги. 

Усі видання зберігаються у спеціальних чохлах, що захищають їх від води. Така бібліотека стає в нагоді усім, хто любить відпочинок на воді та хоче присвятити трохи часу читанню.


Бібліотечний трамвай

tram.jpg

Сучасний проект «бібліотеки у трамваї» діє у місті Брно, Чехія. Старенький трамвай перетворили у яскраву пересувну бібліотеку. Але в цій бібліотеці користувачі не читають друковані книги. 

Метою даного трамвая є донесення до читачів інформації про зручність читання електронних книг. 

У трамваї-бібліотеці кожен пасажир може за допомогою QR-кодів завантажити на свої гаджети бажану електронну книгу безкоштовно. 

Також трамвай виконує рекламну функцію – пропагує відвідування бібліотеки ім. Іржі Магена у Брно.


Бібліомотокарро

Bibliomotocarro.jpg

Італійський вчитель Антоніо ла Кава переобладнав триколісний вантажний автомобіль під дитячу бібліотеку на колесах. Бібліомотокарро вміщує близько 700 книг. 

Антоніо подорожує своїм автомобілем та знайомить маленьких читачів із книгами, які купив на власні кошти. Італієць приїжджає у найвіддаленіші куточки країни, і його приїзду з нетерпінням чекають як маленькі, так і старші поціновувачі літератури. Антоніо ла Кава переслідує головну мету – привити дітям любов до читання та книг.


Книжковий танк

tank.jpg

Бібліотека-танк, створена в Буенос-Айресі (Аргентина), безкоштовно доставляє книги у міста та села країни. Цей дивовижний арт-автомобіль створив художник Рауль Лемесофф. Танк, який перетворився на бібліотеку, має очевидне символічне значення: «знання – сила». Автомобіль, озброєний книгами, покликаний не знищувати, а відновлювати розум та духовне багатство людей. 

Танком насправді є старенький автомобіль Ford, який Рауль власноруч модернізував та зробив спеціальні книжкові полиці. Книги із книжкового танку беруть почитати усі бажаючі, а також свої видання приносять небайдужі книгомани і любителі літератури, які хочуть зробити свій внесок у розвиток та життя такого незвичайного арт-проекту.