Канікули з книгами: що читати учням 5 та 6 класів
Що почитати

Канікули з книгами: що читати учням 5 та 6 класів

4 Липня 2018 18:38 Book24.ua
Влітку треба відпочивати: грітися на сонечку, ганяти у футбол, ходити у зоопарки, плавати у річці/озері та... ЧИТАТИ. Де? Та будь-де: у гамаку на дачі, на теплому морському піску на пляжі, на травичці у лісі. От тільки книгу б не забути прихопити! І не будь-яку, а ту, яка рекомендована для читання Міністерством освіти та науки України. Якщо список, який перед канікулами вручила вчителька, давно загублений, не біда, у нас він є. Ось декілька книг із нього.

5 клас


charli.jpg

«Чарлі і шоколадна фабрика» Роальд Дал

Чарлі народився у надзвичайно бідній сім’ї: їм не вистачає грошей навіть на їжу та одяг, а про розваги годі й думати. Хлопчик обожнює шоколад, але смакує ним лише один раз на рік.

 Якось власник шоколадної фабрики містер Віллі Вонк вирішив розіграти у лотереї золоті квитки. 5 переможців побувають на території і…матимуть до кінця свого життя вдосталь шоколаду. А одного з них чекає особливий сюрприз. Оце так шанс для Чарлі!

 Між іншим, є прекрасна екранізація цієї казкової повісті. Головні ролі у фільмі зіграли Джонні Депп, Фредді Хаймор та Гелена Бонем Картер.


tom soyer.jpg

«Пригоди Тома Соєра» Марк Твен

Повість написана у далекому 1876 році, але досі не втрачає своєї популярності. Головний герой Том Соєр щороку здобуває прихильність та любов маленьких читачів.

 Дванадцятирічний шибеник завжди знає, чим йому зайнятися, незважаючи на пору року та погоду за вікном. Хоч варто зазначити, що тітці, у якої мешкає Том, це не завжди до вподоби, але навіть її вигадки племінника часом смішать до сліз. Чого тільки вартий випадок, коли вона доручила Тому пофарбувати паркан. Він завдання виконав, але не власноруч, а переконавши хлопчаків, що це надзвичайно важлива робота, яку не кожному довірять. І що ви думаєте? Так, вони це зробили замість нього.


hlopchyk.jpg

«Хлопчик-зірка та інші казки» Оскар Вайльд

Одного дня із неба впала зірка. Поруч якраз опинилося двоє лісорубів, які й знайшли на місці її падіння немовля із бурштиновим намистом на шиї. Один із них взяв дитину до себе додому і виховував як рідного сина.


 Хлопчик-зірка виріс дуже красивим, гордим, жорстоким та егоїстичним. Полюбляв глузувати із людей, в яких виріс, та мучити всіх навколо. Одного разу навіть закидав камінням жінку, а та виявилася його рідною матір’ю. Чи зрозуміє хлопчик-зірка свої помилки? Чи пробачить йому мама? Чи зможе він змінитися?



polianna.jpg


«Поліанна» Елеонор Портер

Одинадцятирічна Поліанна приїздить до своєї тітоньки Поллі. Батьки дівчинки померли, тож тепер вона буде жити у сестри своєї мами. Тітка Поллі педантична, вимоглива, строга та небагатослівна, а дівчинка її повна протилежність – життєрадісна, завжди усміхнена та балакуча. І як тільки вони будуть жити під одним дахом?

 Завдяки своїй щирості, доброті та готовності допомогти усім Поліанна змінює не тільки тітку Поллі, а й усіх жителів містечка. А секрет простий: вона грає у гру, якої її колись навчив тато – завжди в усьому бачити щось хороше та позитивне.


6 клас


DSCN9220.JPG

«Міо, мій Міо» Астрід Ліндґрен

Хлопчику Боссе дев’ять років. Його життя навряд чи можна назвати щасливим, адже своїх батьків він не знає, а прийомні Боссе не люблять. Що йому залишається робити, як не мріяти? От якби його звали Міо. А тато був королем чарівної країни. І тобі принц Міо мав би сім’ю та друзів… Так починаються повчальні та захоплюючі пригоди хлопчика.

DSCN9911-001.JPG

«Усмішка» Рей Бредбері

Оповідання-антиутопія «Усмішка» невелика за обсягом, проте глибоке за змістом. Уявіть собі майбутнє, у якому знищують всі твори мистецтва. Навіть «Джоконда» Леонардо да Вінчі не стала винятком: спочатку всі бажаючі стають у чергу, аби плюнути на картину, а потім починають шматувати її. У руки хлопчика Тома потрапив шматочок із усмішкою. Викине він його чи збереже?

 Окрім цього оповідання збірка містить наступні оповідання: «Присмерковий пляж», «Марення в гарячці», «Жінки», «Мить у сонячнім промінні» та інші.



rizdvyana pisnya.jpg

«Різдвяна пісня в прозі» Чарльз Діккенс

Головний герой повісті – скнара Ебінейзер Скрудж. Він любить тільки свої гроші, які не витрачає, а бережливо відкладає. Незабаром Різдво, проте чоловік не розуміє, чому всі так радіють та веселяться, наче в них роботи іншої немає.

 У Різдвяну ніч у будинку Ебінейзера з’являються духи, з якими той помандрує у Минуле, Теперішнє та Майбутнє. Завдяки їм він переосмислить своє життя та назавжди зміниться.



konrad.jpg

«Конрад або дитина з бляшанки» Кристина Нестлінґер

Конрад – ідеальна дитина: чемний, ввічливий, пунктуальний, тихий, сумлінний…і нудний. А ще він хлопчик із бляшанки, а пані Берті його приніс поштар. Конрада зробили на заводі досконалих дітей, уявляєте?

 Здається, наче світ перевернувся верх ногами, бо хлопчик поводиться як дорослий, а пані Берта – прийомна мама – як дитина. Чи зможуть вони чогось навчити один одного? І чи стане нарешті Конрад не ідеальним, а нормальним?



Автор: Катерина Ільчук