Як читати ще більше? Поради, вправи та лайфхаки для книгоманів
Статті

Як читати ще більше? Поради, вправи та лайфхаки для книгоманів

11 Липня 2018 14:40 Book24.ua

Ця інформація буде корисною тим, хто цікавиться швидкочитанням, прагне підвищити ефективність, швидкість та кількість свого читання. Поради та прості вправи допоможуть використовувати час читання максимально продуктивно.


1.    Мета читання

Перш, ніж братися за читання, необхідно підготуватися і визначити основну мету. Це повинно стати звичкою перед кожним читанням, адже знаючи ціль, ви зможете запам’ятовувати більше важливої інформації.

Ставте собі такі запитання, починаючи читати:

  • Для чого мені потрібно прочитати цю книгу?
  • Яка інформація потрібна мені із цієї книги?
  • Чи важлива для мене ця книга?
  • У якій сфері я планую використовувати отримані знання?

В рамках проведення одного наукового дослідження було створено дві групи. Їм було дано великий текст для читання, по якому згодом мало проводитись тестування. Одну групу повідомили, що питання тесту охоплюватимуть весь текст, іншу – що питання тесту будуть лише на конкретну тему із тексту. Але опитування проводилось по всьому тексту для обох груп. Та група, яка мала звертати увагу на весь текст цілком, вважалася потенційним лідером майбутнього тестування. Але в результаті друга група, яка концентрувала увагу на певній темі, показала кращий результат тестування, адже учасники читали активніше, щоб відшукати в тексті місця, які стосуються їх теми.

Перед читанням ставте собі ціль та наполегливо йдіть до її реалізації.


2. Знайомство із книгою

Акцентувати увагу на найважливіших моментах у книзі допоможе попередній огляд видання. Для цього ви повинні розглядати книгу кілька хвилин, звернути увагу на зміст, заголовки, виділені фрази та слова. Передогляд допоможе краще запам’ятати та зрозуміти матеріал. Ознайомившись із книгою, ви чітко зрозумієте, допоможе вона вам досягнути поставленої цілі, чи ні.

Після попереднього огляду книги ваша ціль може дещо змінитися:

  • ви прочитаєте всю книгу,  
  • ви виділите найважливіші розділи, і читатимете вибірково,
  • не читатимете книгу взагалі.

Не починайте читати, не ознайомившись із книгою. Можливо, вона вам не підходить.


 3. Увага – найкращий друг читача.

Читання потребує концентрації уваги. Якщо ви легко відволікаєтесь на зовнішні подразники, важливо обрати для читання час та місце, де вас ніщо не турбуватиме. Якщо читання певної книги для вас – пріоритетне завдання, позбавте себе на запланований час інтернету, телевізора, мобільного телефона чи комп’ютера.

4da86fcea0808618387b8f1f4d218c68.jpeg

У книзі Марата Зіганова «Швидкочитання» описано один із методів, який допомагає відволіктись від зовнішніх подразників і зосередитись на читанні. Це – метод скафандра. Щоб спробувати на практиці даний метод, читач повинен уявити, що надягає на голову прозорий скафандр, а шум, який він чує ззовні, в уяві повинен перетворитися на шум тенісних м’ячиків. Кульки повинні бути невеликі і легкі, будь-якого кольору. М’ячики, вдаряючись об уявний скафандр, видають звук «цокання». Цей метод чудово відволікає від зовнішніх шумів, а з часом читач зможе ігнорувати шуми вже на підсвідомому рівні, зосереджуючись лише на читанні.

Музика, інтернет, телебачення, втамування голоду чи спраги – все це – до або після читання. Не відволікайтесь.


4. Вправи для тренування уваги.

Для того, щоб читати більше, потрібно постійно тренувати свою увагу. Для цього існує багато вправ, деякі з них ми пропонуємо спробувати.

  • Споглядання. Сконцентруйтеся на певному предметі і розглядайте його протягом хвилини. Усі ваші думки спрямуйте на цей предмет.
  • Рахування. Оберіть певну букву, і, читаючи 1-2 абзаци, рахуйте цю букву у тексті. Згодом перевірте результат, подивіться, скільки букв ви пропустили.

Вправи на підвищення уваги знадобляться не лише у читанні, а й у інших сферах.


5. Вчіться швидко розпізнавати слова

Є ряд вправ, які допомагають швидко розпізнавати слова у тексті. Щоб потренуватися цій майстерності, можна використовувати таблиці зі слів, або журнали з вузькими текстовими колонками.

Таблиці зі словами із 3-х букв – доволі легкі. Можна починати одразу із 5-7 букв.chyt1.jpg

Закриваючи аркушем паперу слова в стовпчику, і відкриваючи кожне по черзі лише на мить, ви повинні пробувати розпізнавати, що це було за слово.

chyt2.jpg

Вправа під назвою «титри» виконується так: аркуш паперу потрібно вести зверху вниз. З часом погляд натренується і не повертатиметься до вже прочитаних рядків, а буде йти лише вперед. Швидкість вправи можна поступово збільшувати.

Підходьте до тренування серйозно, вправи займуть не багато часу, але принесуть очікуваний результат.


 6. Збільшення кута читання

Для швидкочитання важливим є периферійне зорове сприйняття. Поліпшити його допоможуть таблиці Шульте. Ці таблиці використовуються для тренування зору у військових, пілотів, диспетчерів аеропортів та у представників професій, де необхідний якісний зоровий контроль. Для читачів таблиці Шульте стануть корисними тим, що можна буде бачити у рядку одразу кілька слів, а то й весь рядок цілком.

таблицы шульте_nataliigromaster.png

Що потрібно робити із таблицею Шульте?

Роздрукуйте таблиці, або ж встановіть додаток на свої гаджети. Дивіться у центр таблиці, не рухаючи очима. Намагайтесь знайти цифри від 1 до 25 за допомогою периферійного зору. Старайтесь зменшити час пошуків до 25 секунд. Сітку таблиці можна збільшувати до 7х7.

Таблиці Шульте – один із ефективних способів досягнення високої швидкості читання.


7.   Не розлучайтесь із книгою

Крім тренування зору, важлива також мотивація та бажання. Жодну книгу ви не зможете прочитати швидко, якщо ви не вмотивовані. Для того, щоб підсилити мотивацію, тримайте книгу завжди поряд: у сумці, біля комп’ютера, у спальні, на кухні тощо. Завантажте книгу в електронному варіанті на свій планшет, електронну книгу або телефон. Читайте постійно. Будь-яку вільну хвилинку витрачайте на книгу, і тоді ваша ціль буде досягнута. Час, витрачений на читання, принесе бажаний результат.

Книга – ваш вірний друг і супутник, не розлучайтесь із нею.