Диво п’ятої ранку: 5 кроків на шляху до «жайворонка»
Статті

Диво п’ятої ранку: 5 кроків на шляху до «жайворонка»

4 Вересня 2018 23:42 Book24.ua

Ранок може бути добрим? Рано вставати і все встигати – це реально? Чи може «сова» стати «жайворонком»? Відповідь на всі запитання «Так» і у цьому нас переконав Джеф Сандерз у книзі «Диво п’ятої ранку. Як підкорити свій день ще до сніданку».


dyvo.jpg

Це своєрідний майстер-клас із самовдосконалення або сесія у відомого коуча, адже у книзі немає нічого зайвого – коротко та доступно автор пояснив як працює метод раннього підйому, вкінці кожного розділу є його короткий огляд, перелік помилок та проблем, які на цьому етапі можуть виникнути, та план дій (із запитаннями та конкретними завданнями). 

Ця книжка для вас, якщо:

- «ви шукаєте просту покрокову систему, що перетворить строкатий безлад вашого життя на гармонію»;

- ви хочете стати більш здоровим, продуктивним, успішним і щасливим;

- ви прагнете змінити своє життя, але не знаєте з чого почати;

- «хочете прокидатися рано і підкорювати день ще до сніданку»;

- ви «жайворонок», однак ваш ранок – це «безглузде тиняння», відсутність мотивації та мети, втрачений назавжди час.

Готові ставати кращими з ранку в ранок?

Науковці довели, що люди, які рано прокидаються, відчувають себе більш щасливими. Протягом дня у них виробляється на 15% більше серотоніну (гормону щастя), аніж в тих, хто любить повалятися у ліжку до 10 години. Переваг раннього підйому безліч. Ось 5 найбільш переконливих з них, якщо ви раптом ще сумніваєтеся у доцільності прокидатися на світанку:

1.     Більше часу, аби зробити все заплановане.

2.     Здоровий та міцний сон.

3.     Відсутність зайвої ваги та нормальний обмін речовин.

4.     Стійке психічне здоров’я.

5.     Краща концентрація та робота мозку.

Поділ людей на «сов» та «жайворонків» - дуже умовний. Адже, як і майже все в нашому житті, ранній підйом – це навичка. Гарна новина: її можна набути і вдосконалювати. Стати «жайворонком» не так складно, як ви думали. Джеф Сандерз поділився далеко не інноваційними чи геніальними методами, однак вони перевірені на практиці і дають результати. Вони працюють, якщо ми працюємо. Отож, 5 кроків на шляху до «жайворонка»:

Крок 1. «Розкрийте внутрішнього пана Фландерса».

Нед Фландерс – персонаж із мультфільму «Сімпсони». Він рано прокидається. завжди усміхнений, добре організований, привітний з усіма, дуже мотивований. А ще багатьох дратує.

Що робити, якщо ви не фанат пана Фландерса?

Оберіть свого «жайворонка». «Ідіть слідами найуспішнішого представника вашої галузі або людини, на яку ви хочете бути схожі в майбутньому». Ось декілька відомих особистостей, які прокидалися на світанку: Маргарет Тетчер, Тім Армстронг, Річард Бренсон, Барак та Мішель Обами, Говард Шульц, Анна Вінтур, Сімона де Бовуар та інші.

Крок 2. Перегляньте вечірні звички.

З чого почати?

Складіть список вечірніх справ. Що з цього можна посунути або скоротити? Спробуйте не їсти на ніч та не пити каву і різні газовані напої, не дивитися допізна фільми, не «зависати» у соціальних мережах. Не треба відмовлятися від усіх благ цивілізації, однак не варто цього робити перед сном.

Крок 3. Лягайте у визначений час.

Якщо хочете раніше вставати – треба раніше лягати.

Як це зробити?

Детально розпишіть ідеальний вечірній режим на папері і встановіть межу, коли ви будете відкладати усі справи. І сьогодні лягайте спати на 15 хвилин раніше, аніж зазвичай.

Крок 4. Налаштуйте будильник на 15 хвилин раніше.

Це все?

Ви взагалі не помітите переходу на ранній підйом, якщо будете робити це поступово. Не приступайте до наступного зсуву на 15 хвилин, доки не пристосуєтеся до попереднього.

Крок 5. Заплануйте на ранок якесь цікаве заняття, яке раніше ніколи не встигали зробити.

Прокинулися на 15 хвилин раніше? Що далі?

«Заплануйте щось корисне і продуктивне на цей проміжок часу. Якщо ви просто прокидатиметеся раніше, а спосіб життя буде той самий, то нічого не зміниться, окрім часу, коли ви лягаєте».

Ранковий режим – це лише одна із багатьох стратегій у великій системі з досягнення цілей. У книзі є ще багато порад, які сприяють самовдосконаленню. Пам’ятайте, що «кожний світанок – це шанс почати життя заново».


Автор: Катерина Ільчук