В очікуванні дитини: 4 корисні книги для вагітних
Що почитати

В очікуванні дитини: 4 корисні книги для вагітних

4 Вересня 2018 23:56 Book24.ua

Ви вагітні? Вітаємо! Попереду один із найбільш хвилюючих періодів у вашому житті. Також це період змін, роздумів та сподівань. А ще, звісно ж, підготовки, адже стільки всього треба встигнути до пологів та до появи на цей світ маленької людини. Книги, про які ми розповімо, допоможуть вам у цьому. 


«9 місяців щастя. Посібник на щодень для вагітних» / «9 месяцев счастья. Настольное пособие для беременных женщин» Олена Березовська

9mis.jpgОлена Березовська – лікар, акушер-гінеколог, співзасновник Міжнародної академії здорового життя в Торонто, а також письменниця. Метою написання цієї книги було не лише підготовка до материнства, а й спроба хоча б частково розвіяти страхи та сумніви жінок, які готуються стати мамами. Адже 9 місяців, впродовж яких ви будете виношувати немовля, може подарувати багато незабутніх моментів та приємних спогадів, а не лише дискомфорт, токсикоз та безсоння.

Вагітність супроводжується певними фізичними та емоційними навантаженнями на організм, а щоб бути до них готовою, про ці особливості треба знати. Чи знали ви, наприклад, що у вагітних на 120% збільшується частота серцевих скорочень, а в перші 20 тижнів вагітності жінки втрачають приблизно 2% кісткової тканини? Також у книзі знайдете інформацію:   

·   про періоди вагітності та ускладнення, які в цей час можуть бути,

·   про те, які зміни відбуваються в ендокринній, сечовидільній та нервовій системах,

·  про гіпертонія та анемію у вагітних,

·  про те, в якому положенні краще і легше народжувати,

·  про три етапи пологів.

Корисна інформація про ворушіння плоду:

«До 22 недель уловить шевеление плода бывает нелегко, как и подсчитать их количество. Пик двигательной активности ребенка отмечается в 24 недели, а между 28-й и 32-й неделями количество движений может уменьшаться».


«Здоров’я дитини та здоровий глузд її родичів» / «Здоровье ребенка и здравый смысл его родственников» Євген Комаровський

komarovskyy.jpgВагітність – не хвороба. Лікар Євген Комаровський суворо забороняє так думати. Це особливий стан (але аж ніяк не хворобливий), це ваша особиста подорож від зачаття і до пологів.

Автор книги руйнує багато міфів про догляд за дитиною. Завдяки цьому є багато людей, які поділяються його погляди, але не менше тих, які з недовірою читають поради Комаровського. Отже, після прочитання книги ви будете знати:

· про те, чи можна займатися сексом під час вагітності,

· чому дитина першого року життя має спати тільки на спині,

· які предмети мають бути в кімнаті новонародженого,

· чому перегрівання дитини небезпечніше, ніж переохолодження,

·  як та коли здійснювати купання і що робити перед ним,

· правила введення прикорму та багато всього іншого.

Рекомендація щодо прийому вітамінів:

«Дуже-дуже бажано приймати комплексні вітаміни для вагітних (вони відрізняються від інших полівітамінів обов’язковим вмістом вітаміну D та мікроелементів). Слід усвідомлювати, що вживання під час вагітності вітамінів необхідне не стільки дитині, скільки мамі. Розвиваючись, плід знайде у вашому організмі все необхідне і забере собі. Основне питання – чи вистачить вам того, що лишиться.»

Євген Комаровський написав багато книг з практичними порадами про догляд за дитиною, ось ще декілька:

«365 советов на первый год жизни вашего ребенка»

«Начало жизни вашего ребенка»

«36 и 6 вопросов о температуре»


«В ожидании малыша» Уільям і Марта Сірс

spirs.jpgВагітність – не лише величезна радість, а й відповідальність. Адже так багато в житті дитини залежить від того, як минуть її 9 місяців у маминому животику. У цій книзі ви знайдете і перелік емоції, які може відчувати жінка під час цього періоду, і детальне роз’яснення про те, як розвивається плід на кожному з місяців вагітності, і багато чого ще. Все це супроводжується коментарями і фаховими порадами спеціалістів та розповідями жінок, які вже пройшли цей шлях.

Готові до подорожі, тривалістю в 9 місяців? Декілька запитань, на які ви точно отримаєте відповіді після прочитання книги:

· чи пошкодить нудота і блювання мені або малюку?

· як дізнатися, чи є у мене загроза викидня?

· яких продуктів харчування краще уникати під час вагітності?

· чи безпечно робити ультразвукову діагностику?

· як обрати корисні курси для вагітних?

· що обов’язково треба запитати у лікаря, який прийматиме пологи?

Порада щодо ведення щоденника:

«Запись своего состояния и состояния ребенка делает вашу внутреннюю связь более реальной. Это занятие имеет также терапевтическую ценность. Сражаясь с различными эмоциями и облекая их в слова, вы лучше понимаете свои чувства и подбираете им более точное определение. Перечитывая дневник много лет спустя, вы получаете возможность вновь пережить один из самых светлых моментов своей жизни. Эти записи очаруют ваших детей, когда им самим придет пора заводить ребенка».

Вкінці кожного розділу в книзі є анкета із запитанням про ваші відчуття під час кожного з місяців вагітності. Можете заповнювати її, а потім підшити ці сторінки у блокнот. Або ж придбати окремий щоденник для запису власних думок та фіксації ваших емоцій. В запропонованих нижче є ще й корисні поради для майбутніх матусь та усілякі лайфхаки.

«Я – мама. Як весь день крутитись і не заморитись»

«Мы ждем тебя, малыш! Ежедневник для будущей мамы»


«Ваша библия беременности» Енн Дінз

dinz.jpgЦе справжня енциклопедія вагітності від А до Я: від детальної розповіді про те, як сперматозоїд зустрічається з яйцеклітиною до порад щодо повернення у форму після пологів та опису особливостей післяродового догляду за новонародженим. В книзі надзвичайно багато ілюстрацій та фотографій для пояснення змін, які відбувають в жіночому організмі, а також кращого розуміння етапів розвитку та росту плоду. Енн Дінз розкриває дуже багато тем, зокрема вона написала:   

· про те, як збільшити свої шанси завагітніти,

· скільки часу потрібно ембріону для того, щоб закріпитися в матці,

· про те, як підготуватися до переймів,

· про техніки релаксації та види фізичних вправ, які корисні для вагітних,

· про те, як обирати пологовий будинок та лікаря.

Порада про турботу за власним тілом:

«Боритесь с болью в спине. Очень внимательно отнеситесь к своей осанке, вставайте и садитесь с ровной спиной, так как дополнительные вес детей может сильно увеличить изгиб позвоночника и спровоцировать боль в спине, особенно ее нижней части. Попросите своего партнера или кого-то из знакомых делать вам массаж нижней части спины».


Автор: Катерина Ільчук