Книги на лето для детей: обзор «школьной серии» издательства BookChef
Що почитати

Книжки на літо для дітей: огляд «шкільної серії» видавництва Bookchef

18 Червня 2019 11:05 Book24.ua

Спеціально до початку літніх канікул видавництво BookChef представило добірку книг для юних читачів. Варто відзначити, що це вже не зовсім дитячі книги, в цю серію входить безліч класичних творів, які буде дуже цікаво прочитати не лише дітям та підліткам у віці від 8 до 17 років, а й дорослим.

«Запах думки», Роберт Шеклі

1.jpgДо цієї збірки входить не лише однойменний твір, а й розповіді «Заборонена зона» та «Остання зброя». Головною перевагою цих оповідань є іскрометний гумор автора, тому, коли у вас або вашої дитини поганий настрій і здається, що навколо все погано, неодмінно візьміть почитати цю книгу. На вас чекають запаморочливі пригоди, міжгалактичні подорожі та безліч небезпечних ситуацій, з яких головний герой буде виходити, використовуючи власне почуття гумору.

«Чарівна крамниця», Герберт Веллс

2.jpgАвтором книги є відомий англійський письменник-фантаст, тому зовсім не дивно, що цей твір є одним із кращих зразків малої прози. Персонажами представлених в книзі оповідань стали люди, до життя яких несподівано вривається щось незвичайне – то чарівник, що виконує побажання, то наукове відкриття, то страус, який випадково проковтнув діамант. І чим частіше головний герой заходить до магазину «магічних товарів», тим більше йому здається, що там панує справжнє диво.

«Гобсек», Оноре де Бальзак

3.jpg«Гобсек» – це не лише найвідоміший твір Оноре де Бальзака, але ще і перша повість тематичної серії «Сцени приватного життя». Цей твір буде однаково цікаво прочитати як підліткам, так і дорослим. Автору вдалося настільки правдиво описати жадібність та бажання головного героя володіти усім навколо, що його образ не втрачає своєї достовірності і сьогодні. Оноре де Бальзак також показує до чого призводить влада грошей над людиною.

«Останній листок», О. Генрі

4.jpgЦе одна з кращих новел у світовій літературі. Її тематика присвячена любові до ближнього та відданості іншій людині. Автор піднімає проблеми злиденного життя людей мистецтва, їх самопожертви, взаємопідтримку та боротьбу за виживання. Твір вражає своєю неповторністю та змушує співпереживати його головним героям.

«Палата №6», А.П. Чехов

5.jpgНа сторінках цього твору Чехов піднімає такі важливі теми, як інакомислення, байдужість, самотність та проблеми психічно хворих людей. Думки героя актуальні і сьогодні, адже в наші дні люди досі відстоюють свою думку, борються за свободу слова, дотримання законів та свої права. Саме тому цю книгу буде дуже цікаво прочитати підліткам 14 - 17 років.

«Різдвяна пісня в прозі», Чарльз Діккенс

6.jpgЦя історія про жадібного та жорстокого Скруджа, який зневажає свята та всі радощі, пов'язані з ними. Настрій старому піднімають лише гроші, тому він постійно примножує свої доходи. І навіть у Святвечір він продовжує працювати, прагнучі збагатитися ще більше. Але перед Різдвом так часто трапляються чудеса, і головний герой зустрів трьох Духів, які показали йому, як може скластися його майбутнє, якщо він не зміниться.

«Жага до життя», Джек Лондон

7.jpgДана збірка є однією з перлин циклу північних оповідань Джека Лондона. Автор наочно показує, що Аляска – це те саме місце, де кожен змушений проявляти свої справжні якості. Північ рівняє багатих та бідних, адже поривчастому вітру та диким звірам все одно на звання та соціальний статус. У протистоянні з жорстокою природою головним героям доводиться використовувати всю свою енергію, проявляти силу духу, витривалість та сміливість. Тільки так вони зможуть не просто виживати в екстремальних умовах, а й залишатися людьми.

«Ніч напередодні Різдва», Микола Гоголь

8.jpgЦей твір сповна передає особливу атмосферу одного з найсвітліших християнських свят. Тут є магія, містика, ворожіння, і це не може не зачаровувати. Фантазія автора настільки емоційна, що, читаючи цю книгу, ніби і справді бачиш ясне нічне небо, чуєш спів колядок, хрускіт снігу та разом з головними героями опиняєшся в круговороті чарівних подій.

«Оповідання про тварин», Ернест Сетон-Томпсон

18.jpg

У цій книзі зібрані історії з життя чорно-бурого лиса Доміно, вовка Лобо та пса Снап.  У кожному з цих оповідань розповідається про те, наскільки непросто існувати братам нашим меншим не лише у природньому середовищі, а й серед людей.  Кожна з розказаних історій знайомить з особливостями тваринного світу та непростими умовами виживання в ньому, чим і чіпляє за душу дітей та дорослих.

«Записки маленької гімназистки», Лідія Чарська

9.jpgЦя книга про багатство та бідність, про добро та зло, про сироту та про Бога. Автор розповідає історію про маленьку дівчинку, яка залишилась сиротою та змушена жити у будинку свого дядька, де її ніхто не любить та всі постійно ображають. Чи зможе героїня не озлобитись на навколишній світ, знайти друзів та заслужити любов тих, хто поруч? Теми, підняті у творі, актуальні і сьогодні, тому його буде цікаво прочитати не лише дівчаткам 8 - 11 років, а й їх мамам.

«Казки для дітей», Оскар Вайлд

10.jpgКазки Оскара Вайлда цікаво читати у будь-якому віці. До цієї збірки увійшли казки про добро та зло, про милосердя та любов, про пошуки себе тощо. Казки автора відрізняються манерою написання, своїми принципами та естетичними поглядами. За його вигаданими героями та казковими сюжетами прихований глибокий моральний аспект, а гумор та сатира допомагають Вайлду наочно демонструвати вади та звичаї буржуазного суспільства, протиставляючи їм красу людських відносин та справжні почуття простих людей. Але головне, що ці смішні та сумні історії змушують кожного замислитись про вічні цінності.

«Діти підземелля», Володимир Короленко

11.jpgЦя повість для будь-якого віку, автору вдалося настільки емоційно розповісти про ту сувору сторону життя, на яку не прийнято звертати увагу. Холодне підземелля, вічний голод, справжні злидні, вимушене злодійство та презирство оточуючих ...

Книга наочно показує, що жебраки - теж люди. Вона вчить людяності, співчуттю, добру та дає правильні моральні орієнтири.

«Пригоди Тома Соєра», Марк Твен

12.jpgЦей твір є класикою дитячої літератури та розповідає про неймовірні пригоди двох хлопчаків-авантюристів, які постійно вплутуються у непрості справи. Головні герої із завзятістю та відвагою долають всі негаразди та досягають в усьому свого. Автору вдалося настільки яскраво описати всі події, тому, читаючи книгу, здається, що ви разом з головними героями опинились у самому вирі подій.

«Сліпий музикант», Володимир Короленко

13.jpgПрактично всі твори автора переповнені співчуттям до знедолених та принижених, і це не дивно, адже він на собі зазнав утисків та гонінь. У цій повісті Короленко зачіпає питання людського щастя. На прикладі головного героя, сліпого від народження, письменник показує, що, незважаючи на фізичні вади, людина може йти до своєї мети, домагатися високих результатів та бути щасливим.

Цю книгу неодмінно варто прочитати кожному, незалежно від віку, адже вона змушує повірити у себе та свої можливості, незважаючи ні на що.

«Поліанна», Елеонор Портер

14.jpgЦя історія про дівчинку, яка вміє радіти будь-якій дрібниці та завжди бути щасливою. Читаючи цю книгу, ви не лише будете спостерігати за тим, як маленька Поллі дарує радість всім оточуючим та потрохи міняє їх сприйняття всього, що відбувається навколо, але і самі почнете радіти навіть дрібницям. Цю книгу варто перечитувати час від часу і дорослим, і дітям, адже вона змушує зовсім по-іншому подивитись на багато речей та бачити світ лише з позитивного боку.

«Собаче серце», Михайло Булгаков

15.jpg«Собаче серце» потрібно читати між рядків, адже тільки так можна зрозуміти всю глибину задуму великого письменника. На прикладі дивного експерименту перетворення собаки у людину, Булгаков наочно показав всі пороки суспільства того часу. Варто відзначити, що деякі з цих вад актуальні і сьогодні.

Цей визначний твір змушує задуматись про життя, про те, що відбувається навколо, про відданих, голодних, одиноких, брудних та знедолених, а також про те, що вони можуть бути набагато добрішими та людянішими вашого звичного оточення.

«Маленький принц», Антуан де Сент-Екзюпері

16.jpg«Маленький принц» є однією з найпопулярніших книг у світі. На її сторінках автор розповідає зворушливу історію про маленького хлопчика, який прилетів на Землю з далекої зірки. А ще в цьому творі Екзюпері розмірковує про кохання, дружбу, обов'язок, вірність та людяність, і саме ці міркування роблять цю казку актуальною на всі часи та зворушують читачів.

«Срібні ковзани», Мері Додж

17.jpgНа сторінках цієї книги Мері Додж змогла захоплююче розповісти про Голландію – про традиції, звичаї, побут та людей цієї країни. Це не просто розповідь про пригоди сестри та брата, це історія про дорослих та дітей, про бідних та багатих, про віру в краще, про дружбу та зраду, про прикрощі та прості людські радощі, про добродушність, безкорисливість та волю до перемоги. Твір рекомендовано до прочитання з 8 років.




Будь-яка книга з представленого вище списку буде цікава як дорослим, так і дітям. Однак, якщо ви дійсно хочете прищепити своїй дитині любов до читання, то показуйте їй це своїм прикладом, а ще краще - читайте разом та обговорюйте прочитане, адже це так захоплююче.

Автор: Світлана Варук