Лучшие книги про АТО
Що почитати

Найкращі книги про АТО

24 Січня 2019 16:18 Book24.ua

Останнім часом книги про АТО стали дуже популярними, і це не дивно, адже події, що відбуваються на сході країни, стосуються кожного українця. Щодня ми стежимо за новинами із зони АТО, однак сьогодні про події на сході України можна дізнатися не тільки з інформаційних випусків, а й з книжок. Вони написані людьми, які там побували та на власні очі бачили весь жах того, що відбувається. І нижче представлений огляд нових книг про АТО, в яких розказано не тільки про гібридну війну на Донбасі, а й про переплетіння героїзму та зради, любові та ненависті, горя та радості, а також про багато-багато іншого.


 «Іловайськ», Євген Положій

1.jpgЦей твір про справжніх людей, про їхню самовідданість та відданість своїй країні. Його не можна назвати документальним, так як головними героями тут виступають не тільки реальні, а й вигадані персонажі.

Книга складається з 16 новел. Кожна з них розповідає окрему історію про бійців, які вижили, але всі вони передають біль та трагедію тих днів. Безумовно, автор не зміг зібрати всі історії тих, хто вижив, проте він зміг максимально правдиво та точно передати атмосферу війни.


 «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту», Сергій Глотов, Анастасія Глотова

2.jpgНа сторінках цієї книги зібрана документальна хроніка подій з квітня по вересень 2014 року, пов'язаних з обороною аеропорту «Луганськ» та населених пунктів, розташованих поруч, а також вона розповідає про події зими 2013 – весни 2014 року, що передували окупації Луганська.

Для написання цього твору були зібрані спогади понад 140 очевидців та учасників бойових дій – місцевих жителів, військових, волонтерів, медиків та працівників міліції. Крім того, тут ви знайдете унікальні картосхеми та фотографії, що ілюструють події та військові операції, які відбувалися навколо аеропорту. А головною особливістю цієї книги є те, що вона містить коментарі військових експертів, дослідників та офіцерів з аналізом основних подій, а також список загиблих там українських бійців.

«Аэропорт. Новая дополненная редакция», Сергій Лойко

3.jpg«Аеропорт» – це ні літопис, ні розслідування, ні хроніка подій, це художній твір, заснований на реальних фактах про те, що відбувалося у Донецькому аеропорті. Роман не стільки про війну, скільки про пристрасть, ніжність, любов, зраду, злість, біль, ненависть, відвагу та смерть.

Це дійсно сильна книга, в ній немає ні політики, ні пропаганди, при цьому автор зумів передати реальні факти про війну, які підтверджені справжніми кіборгами. Твір змусить вас пережити та відчути усі тяготи жаху війни. Але головне те, що він розповідає про людей, які навіть в дуже страшні та важкі моменти, по-доброму жартують один над одним та поступово стають справжніми братами. А ще він наочно показує, що зв'язок, який встановлюється «в окопах» війни, не зникне ніколи.

«Інтернат», Сергій Жадан

4.jpgКнига не тільки про інтернат та війну на Донбасі, вона в першу чергу про те, як змінюється людина, її звички та погляди, коли руйнується розпорядок дня та зникає звичний фон. Особливу увагу Жадан приділяє тому, як катастрофічно мало ми спілкуємося з рідними та близькими людьми та висловлюємо їм свої почуття, начебто думаючи, що попереду ще дуже багато часу та можливостей. А ще він говорить про те, як рідко дорослі говорять правду своїм дітям, хоча вони насправді здатні зрозуміти набагато більше, ніж ми думаємо.

Роман досить емоційний та відвертий. Читаючи його, кожен задумається про життя людей під час війни, про їх реакції та дії. Ця книга про силу духу нашого народу, тому її обов'язково варто прочитати кожному.

 «Війна очима ТСН. 28 історій по тій бік камери», Ольга Кашпор

5.jpg2014 рік змінив життя кожного з нас. Тоді війна почалася не тільки на сході України ... На сторінках цієї книги представлено бачення журналістів Телевізійної Служби Новин про хід військових подій на Донбасі у 2014 – 2015 роках. Незважаючи на співпереживання українським військовим та патріотизм, репортери намагаються залишатися об'єктивними і, не змінюючи журналістським стандартам, об'єктивно висвітлюють події, що відбуваються на сході України.

«Війна очима ТСН» – це 28 проникливих історій, героями яких є журналісти, які на власні очі бачили все те, що відбувається в зоні АТО. А завдяки органічному поєднанню фотографій та авторських есе, ця книга є найважливішим документальним свідченням нашого часу.

  «Гібридна війна. Вижити і перемогти», Євген Магда

6.jpgУ своєму творі автор розкриває історичні, енергетичні та інформаційно-психологічні аспекти гібридної війни. Магда не просто аналізує причини ослаблення України, а й називає основні причини того, чому наша країна стала жертвою агресії з боку Росії, визначає основні прояви агресії, а також пропонує рецепт перемоги в протистоянні з однією з найбільших держав світу.

Представлена ​​вище добірка допоможе вам дізнатися про героїзм наших бійців, про те, що сталося під Іловайськом, що насправді було у Донецькому аеропорту, а також про те, як змінилося життя людей з приходом війни.


Автор: Світлана Варук