Чем графический роман отличается от комикса?
Статті

Чим графічний роман відрізняється від коміксу?

30 Січня 2019 16:36 Book24.ua

Малюнок з давніх часів не тільки супроводжував слово, але і досить часто заміняв його. І це не дивно, адже часом саме малюнок дозволяє донести ідею в зрозумілій формі. Це пояснює той факт, що комікси, а з недавніх пір і графічні новели, стали користуватися величезною популярністю.

8.jpgВарто відзначити, що жанр графічного роману з'явився понад 50-ти років тому, проте і сьогодні багато хто помилково думає, що вони мало чим відрізняються один від одного. Безумовно, серії «Кругозір в коміксах», «Комікси DC», «Комікси Marvel», «Графічний non-fiction», «Ходячі мерці» та багато інших сучасних коміксів мають певний сюжет, а ось графічний роман будується вже за тими ж принципами, що і традиційний художній твір. У ньому завжди є зав'язка, перипетії, кульмінація, розв'язка та фінал. До таких робіт відносяться: «Зелений ліхтар. Відродження», «Хранителі», «The Sandman. Пісочний чоловік» та багато інших.

Основні відмінності графічних романів від коміксів

  • Головна відмінність – це теми. У перших практично завжди піднімаються досить складні та актуальні питання для дорослих, а по-друге – розповідається про пригоди супергероїв у різних всесвітах.
  • Більшість графічних романів для підлітків орієнтовані на аудиторію 16+ або навіть 18+.
  • Досить похмурі та своєрідні малюнки у перших. І звернувши увагу на Маус комікс, ви зможете самі в цьому переконатися.
  • Практично всі ці романи мають багатогранний сюжет, який розкривається поступово та робить їх ще більш цікавими до прочитання.

До основних відмінностей цих творів варто віднести і обсяг. Як правило, комікси – це невеликі окремі оповідання до 30 сторінок, а ось графічний роман – це завжди закінчена історія. Найчастіше вона вміщується на 60 – 120 сторінках.

9.jpg

Сучасні графічні романи прийнято розділяти на кілька різних стилів. До найпопулярніших з них відносяться:

  • європейський – такі графічні новели намальовані в карикатурному стилі, що дозволяє в першу чергу зосередитися на думках і діях головних героїв;
  • американський - яскраві представники цього стилю є твори DC і Marvel, до їх числа відносяться «Супермен», «Людина-павук» та багато інших.

Сучасні комікси та графічні романи розповідають захоплюючі історії не тільки про пригоди супергероїв, а й піднімають величезну кількість актуальних питань. Більшість цих книг, ніби розкадровка художніх фільмів, тому читаючи їх, вам буде здаватися, що ви дійсно дивитися кіно. І це не дивно, адже малюнки не тільки не відволікають від оповідання, а й навпаки – роблять його ще сильнішим.

Автор: Світлана Варук