Кто такой дед Свирид Опанасович?
Статті

Хто такий дід Свирид Опанасович?

30 Січня 2019 17:14 Book24.ua

Згідно з легендою, Свирид Опанасович – це простий сільський дід, який тримає господарство та любить поговорити про політику, а також про те, як жилося раніше людям. Після того, як в селі з'явився інтернет, він створив свою сторінку у Фейсбуці та почав щодня розміщувати на ній свої огляди сільської аналітики. У них він розповідав людям про те, що насправді відбувається у світі.

Дід Свирид вміє читати новини між рядків, завдяки чому він з легкістю здатний розтлумачити навіть справжню причину засідання Ради Безпеки ООН. Своїми висновками він з радістю ділиться зі своїми читачами, які бажають знати достовірну інформацію. А розмірковуючи про сучасні події, він практично завжди наводить приклади з історії. І саме завдяки тому, що він зумів захопливо піднести багато історичних фактів, читачі почали просити його самого написати історію України.

Довгий час широкому колу читачів не було відомо справжнє ім'я Свирида Опанасович, але зовсім нещодавно виявилося, що під цим літературним псевдонімом криється дипломат, український журналіст, письменник та блогер Іван Довганич.

Книги Свирида Опаносовича

Писати історію України дід Свирид почав на численні прохання своїх читачів. Вона повинна вийти у п'яти книгах – від найдавніших часів і до сучасності.

«Історія України від діда Свирида. Книга перша»

10.jpgТвір захоплює з першого рядка, він сподобається навіть тим, хто не любить історію. Автор одразу попереджає, що ця книга не є підручником з історії, при цьому всі події він описує достовірно та строго за хронологією. Але головне, що на сторінках цього твору видатні постаті української історії ніби оживають. Читаючи книгу, ви і самі перенесетесь до сарматів, скіфів, до будинку княгині Ольги, відправитесь у подорож та будете воювати з князями Київської Русі.

Тут немає нагромадження дат, все написано легкою та іронічною мовою. Ця книга допоможе не тільки відновити в пам'яті багато історичних фактів, а й запам'ятати їх на довгі роки. А бонусом до всього переліченого вище стануть барвисті ілюстрації та щедра порція гумору.

«Історія України від діда Свирида. Книга друга»

11.jpgВарто відзначити, що друга книга не менш захоплива, ніж перша. У ній так само, як і в першій частині, багато гумору та іронії, при цьому автор зумів правильно визначити роль та місце кожного з князів Київської Русі. На сторінках своєї другої книги дід Свирид не тільки продовжує розповідати історію України, але і по черзі знімає ореол переваги та геройства з усіх історичних діячів. Автор безумовно вказує на всі їхні досягнення, проте він нікого не вихваляє і, якщо у них були якісь недоліки або провали, він їх показує.

Історія розказана Свиридом Опанасовичем розбиває безліч міфів про полк князя Ігоря, татаро-монгольське ярмо, битву на Калці та Куликовську битву, а також про багато інших подій. Автор не соромиться говорити про те, що історія України вимагає більш глибокого вивчення, так як багато фактів до кінця не досліджені та не описані.

Цікаво, що в кінці кожного розділу ви знайдете коментарі історичних персонажів. Вони оформлені в стилі стрічки Фейсбук, що відразу виділяє їх на загальному фоні. А головне, що історія від діда Свирида показує наскільки важливо українцям бути разом, адже тільки так вони зможуть подолати будь-які війни, негаразди та труднощі, адже історія нашої країни є зайвий раз тому підтвердженням.

Зараз дід Свирид працює на радіо Рокс, веде свою сторінку у Фейсбуці та Твіттері, він майже закінчив роботу над третьою книгою та вона ось-ось з'явиться на прилавках. На її сторінках автор не менш захопливо розповідатиме історію України, саме тому багато хто з нас з нетерпінням чекають її виходу.

Автор: Світлана Варук