«Герда. История одного кита», который ищет дом
Що нового

«Ґерда. Історія одного кита», який шукає дім

26 Жовтня 2021 9:33 Book24.ua

herda.jpg«Ґерда. Історія одного китеняти», автора Петера Кавецкі та ілюстратора Андріано Махо – це розповідь про прагнення та мрії, про перемоги, розчарування та злети, а також про радощі та прагнення жити тут і зараз. Про те, що зупинитися – це значить, здатися без бою, і що «серце – життєвий компас» – саме воно й покаже вірний шлях.

Ґерда – це маленька дівчинка-кит, яка живе з мамою, татом і старшим братом Ларсом. Як і будь-яка дитина, вона насолоджується своїм безтурботним і барвистим дитинством. І як будь-якій дитині їй потрібно одне – щоб поруч просто були близькі та рідні люди. Але одного разу щось сталося, Ґерда виявилася зовсім одна. Куди поділася її сім'я та що тепер їй, такій маленькій, робити у великому океані. Вона вирішила плисти. Плисти за покликом серця та душі. На своєму шляху Герда зустрічатиме багато друзів: і косаток, і пінгвінів, восьминогів і чайок. Хоча, не всі будуть друзями. Кожен діалог Ґерди, кожне її рішення та кожен її страх несе в собі глибокий сенс. Так, наприклад, восьминіг зустрів її недружелюбно. Ґерда намагалася з ним заговорити, але, коли зрозуміла, що нічого не вийде, просто розвернулася та попливла далі.

Час минав і маленька Ґерда перетворилася в леді-кита. Вона виросла, через багато пройшла на самоті, але все одно не втрачала надії знайти свою сім'ю та дім.

Gerda_1-block-4.png

Попри те, що Ґерді необхідно долати труднощі, розповідь про маленького кита переповнена любов'ю й ніжністю. Книга вселяє віру, хоча читач до останнього не знатиме, що ж насправді сталося з родиною Ґерди і чи зможе вона знайти свій дім.

Але в книзі буде і багато підказок – ілюстрації. Особливу увагу варто звернути на колірну гамму. Червоний колір буде вселяти небезпеку. Це не описати словами, але точно можна відчути, подивившись на ілюстрації. Синій колір, блакитний і темно-зелений будуть заспокоювати.

Книга про маленького кита призначена для читання дітям, але в неї закладені дорослі цінності: пошук себе, свого місця в цьому світі, пошук душевної рівноваги і місця, де в тебе вселяють віру – дому.

І тільки уважний читач помітить одну важливу деталь – купи сміття в океані. Але у книзі немає висновків на тему екології. Їх повинен зробити читач самостійно, можливо, за допомоги дорослого. 

Друга книга пригод кита Ґерди називається «Розповідь про мужність на морі». Ще в дитинстві Ґерді та братові мама наспівувала колискову, але китеня запам’ятало лише половину слів, іншу треба було відшукати. Тому Ґерда вирушила у великі пригоди. Але, вона була не сама. Із ким? Це ви дізнаєтесь із книги. Страх перед невідомим – це нормально та Ґерда вирішила його долати, щоб досягти того, чого найбільше прагнула – відновити матусину колискову. І знову ілюстрації у книзі нам будуть підказувати, що зараз буде відбуватися.

Gerda_2-block-4.png

У другій книзі буде важлива зустріч кита з дитинчам людини. Чим важлива – це ви дізнаєтеся самі. Але варто знати, що те, що всередині у нас, там і залишається. Із часом губиться, але не зникає. Повинен бути поштовх, щоб усе згадати. Для Ґерди таким поштовхом став малюк.

Автор: Валерія Лещенко