Книги по «Грі престолів»
Що почитати

Книги по «Грі престолів»

6 Грудня 2018 7:13 Book24.ua

На сьогодні легендарний цикл Джорджа Р.Р. Мартіна про дружбу, кохання, інтриги, політику та владу складається з семи книг, які розповідають історію про життя у середньовічних королівствах. Тут на вас чекає безліч цікавих персонажів та захоплюючих сюжетних ліній. Хоробрі воїни у блискучих обладунках, благородні красуні в розкішному вбранні, лицарі, королі та прості люди будуть воювати, любити, дружити, плести інтриги та боротися за владу. Більш того, цей твір показує стратегічно правильні дії під час військових конфліктів, а також вчить тому, як припинити конфлікт та розпочати перемир'я.

За мотивами епопеї знятий відомий серіал «Гра престолів», але книги принесуть неймовірне задоволення навіть тим, хто передивився кожен епізод екранізації. Хронометраж серій та сценарій суттєво обмежують всесвіт героїв, тож перед заключним сезоном радимо перечитати культову історію з самого початку. І нижче представлений невеликий огляд кожної з книг.


«Игра престолов»

1.jpgПерша книга знаменитої серії фентезі-романів «Песнь льда и пламени». На її сторінках автор розповів красиву легенду про магів, воїнів, героїв, чаклунів та вбивць, які зібралися разом для виконання стародавнього пророцтва. Це історія про жорстокого принца драконів, який піде на все щоб повернути втрачений трон, про дивне плем'я, яке доводить ворогів до безумства, про таємничих воїнів, які б'ються на мечах з невідомого металу, а також про дитину, яка блукає по світу сутінок. Цей роман про перемоги та поразки, інтриги та битви, зради та трагедії, а також про те, наскільки іноді буває висока ставка ...

Прочитання цієї книги дозволить вам з головою зануритися в ті часи, коли людина була розмінною монетою, а цінність її життя визначалася тим, кому вона належить. Незважаючи на те, що твір написано в стилі фентезі, він притягує увагу та зачаровує своєю реалістичністю. Всі проблеми та труднощі, які намагаються подолати головні персонажі знайомі кожному читачеві. Саме це і привертає увагу.

«Битва королей»

2.jpgДругий роман знаменитої серії в усіх фарбах розповідає про те, що відбувається, коли вмирає король. Тут дуже сильна політична лінія, адже автор показує, як плетуться інтриги, ведеться явна та прихована боротьба, складаються найнесподіваніші союзи та гинуть люди, які заважають тим, хто бажає стояти при владі.

Книга виділяється безліччю несподіваних сюжетних поворотів, а головні персонажі стають дорослішими та назавжди позбавляються від дитячих уявлень про життя, вчяться керувати королівством, стають сильнішими та ведуть постійну боротьбу з собою. На сторінках твору Мартін розповідає не тільки про бої королів, а й про протистояння різних релігій, які на перший погляд мирно співіснують між собою. Письменник майстерно тримає інтригу, що підштовхує швидше взяти в руки третю частину знаменитої епопеї.

«Буря мечей»

3.jpgПодії в цій книзі розвиваються так само стрімко, як і в попередніх двох частинах. Головні персонажі відкриваються абсолютно по-новому, що робить сюжет ще більш цікавим та захоплюючим.

Роман буквально пронизаний атмосферою війни. Мартін в черговий раз говорить про те наскільки суворий цей світ, всюди ходять вбивці, ґвалтівники та злодії, а від політичних чвар страждають звичайні люди. Жорстокість, несправедливість та смерть правлять на території всіх семи королівств, але при цьому ніхто з героїв навіть не здогадується, що з Півночі насувається щось ще більш страшне. Жоден з королів не здатен захистити свій народ від ворогів, тому зовсім не дивно, що люди об'єднуються та самостійно намагаються захистити свої інтереси.

У цій частині Мартін відводить почесне місце почуттям головних героїв та романтичним стосункам між ними. Автор наочно показує, що заради любові люди дуже часто готові переступити межу. Та чи завжди воно того варте?

«Пир стервятников»

4.jpgПісля бурі завжди настає невелике затишшя і «Пир стервятников» є тому підтвердженням. У романі з'явилося безліч нових персонажів та сюжетних ліній. На величезних просторах семи королівств встановилася єдина влада. Однак і тут у боротьбі за корону плетуться інтриги і сімейству Ланністерів занадто дорого обходиться влада.

Міжусобні війни зайшли настільки далеко, що багато хто вже просто не розуміє на чиєму боці воює. Вони до кінця не усвідомлювали, навіщо потрібно штурмом брати замок за замком, але все одно робили це. Але і це ще не межа, адже більшість воїнів, зраджуючи та обманюючи один одного, пішли на все, щоб опинитися при владі. Ця гра за престол безжально ламає і сміливих, і розумних, і сильних. А вижити та перемогти в ній зможуть тільки ті, хто зуміє відхреститися від минулого та не заглядати в далеке майбутнє.

«Танец с драконами. Грезы и пыль»

5.jpgП'ята книга циклу. Цей роман став ще більш запеклішим та похмурішим. І тут справа не стільки в величезній кількості кривавих вбивств, скільки у моторошних видіннях та передчуттях, які їм передують.

Майже всі герої не бажають брати участь у бойових діях, проте все одно відчайдушно готуються до війни. Варто зауважити, що дії в цьому романі йдуть паралельно з «Пиром стервятников», тому спочатку дуже важко розібратися в переплетінні сюжетних ліній. Автор також приділяє величезну увагу внутрішньому світу головних героїв. В ході розвитку подій всі персонажі не просто проявляють свій характер, а й відкриваються зовсім по-новому. Показуючи позитивні та негативні риси своїх героїв, Мартін змушує щиро переживати за кожного з них, і нехай вони недосконалі, але у них безумовно є чому повчитися.

«Танец с драконами: Искры над пеплом»

6.jpgПодії твору розповідають про те, як війна захоплює нові і нові землі. Сюжетні повороти залишаються все такими ж несподіваними, а місцями навіть сильно лякають. Герої активно борються за престол та за місце під сонцем. Любов та політика, ненависть та кров принесуть в їхні долі несподівані сюрпризи, причому не завжди приємні. Однак головні персонажі практично завжди знайдуть вихід. Ви можете схвалювати або засуджувати їх вчинки, але в жодному разі не залишитеся байдужими. У цій частині вже не так багато кривавих подій та смертей, проте авантюр стало ще більше. Непередбачуваність сюжету лишилась гострою, і розв’язка історії все ближче.

«Пламя и кровь: Кровь драконов»

7.jpgСьома книга циклу є однією з найбільш очікуваних, адже Мартін пише її більше п'яти років. Роман вже дуже скоро буде представлений увазі читачів, а на його сторінках автор розповість про події, які відбувалися задовго перипетій головної сюжетної лінії.

Твір повідає вам про те, як Королівська Гавань стала столицею, як цілі сім'ї втрачали розум в нещадній боротьбі за владу, як дракони в людській подобі зайняли місце драконівського племені. Письменник також познайомить вас з безліччю інших старовинних історій про залізні обладунки, інтриги та змови. Можна сміливо сказати, що це не просто роман, а скоріше захоплююча історична хроніка, яку буде цікаво прочитати всім шанувальникам циклу.

Можна сміливо сказати про те, що легендарна епопея Джорджа Мартіна завоювала мільйони прихильників завдяки вражаючій фантазії автора, майстерному опису героїв, наділенню їх позитивними рисами чи фізичними/психічними вадами, і гострим темам, що сколихують споконвічні, болючі теми людства. Через своїх персонажів автор намагається наочно показати, до чого може привести обман та зрада рідних і близьких. Фінал історії дізнаємося вже за декілька місяців, тож давайте поведемо їх з насолодою, підготуємося до неочікуваних поворотів і вкотре спробуємо передбачити кінець.

Winter has come!


Автор: Світлана Варук