Лучшие книги по финансам и экономике
Що почитати

Кращі книги з фінансів та економіки

11 Листопада 2020 8:45 Book24.ua

Сьогодні не зустрінеш людину, якій протягом життя жодного разу не були потрібні знання з економіки та фінансів. Мистецтву поводження з грішми навчають навіть маленьких дітей. Такими є вимоги сучасного світу. На допомогу приходять знання, якими готові ділитися фахівці і успішні бізнесмени. Книги з економіки та фінансів - одні з найбільш затребуваних у покупців.

Що таке фінанси і економіка?

Економіка — це відносини, які складаються в різних сферах при виробництві, розподілі та споживанні продукту. Вони настільки міцно увійшли в наше життя, що неможливо уявити суспільство без професіоналів у цій галузі. Література з фінансів користується попитом для навчання азів економіки і серед людей, які розуміють: злагоджена робота компанії, грамотне управління власними рахунками вимагають спеціальних знань. Для економістів написані наукові книги, обивателі — користуються виданнями для початківців.

Фінанси, як і економіка, — це теж сукупність відносин. Але вже в сфері формування і розподілу коштів. У популярних книгах по економіці поняттю фінансів відводиться основне місце. Вони невіддільні одна від одної. Адже фінанси є і частиною економічної науки. А в побутовому житті під ними маються на увазі просто гроші.

Чому активна тема фінансів та економіки для розвитку особистості?

Питання фінансів і економіки завжди були популярними для обговорення та дискутування в суспільстві. Багатим хоче бути кожен. Наявність стабільного фінансового становища — певний лакмус респектабельності людини. Цим визначається її соціальний статус, ступінь свободи. Книги з управління особистими фінансами, які допомагають економити — видаються мільйонними тиражами. Завдяки порадам досвідчених інвесторів, маркетологів, підприємців можна не тільки поліпшити свої знання з теми фінанси і економіка, а й на практиці реалізувати ті можливості, які надаються долею.

Для особистісного зростання книги з фінансів, економіки та інвестицій дозволяють зрозуміти своє ставлення до грошових потоків, оцінити реалії їх перерозподілу власними силами, поліпшити своє життя.

Кому варто почитати книги про те, як заробити гроші?

Багатими хочуть бути всі. Але чи всі готові прийняти фінанси? Без знання основ економіки сьогодні це нереально. Адже суть не в тому, щоб просто заробити певну суму грошей, а й грамотно нею розпорядиться, примноживши дохід, а не втративши. Про це говорять і автори популярних книг з фінансів підприємства і економіки.

Наші пріоритети змінюються протягом життя. І ті поради з фінансів для дітей; поради, які актуальні для підлітків або підприємців — неактуальні для пенсіонерів. Це не означає, що їм не цікава тема фінансів. Для кожної категорії існують свої книги про гроші, які слід прочитати. Корисними вони стануть для:

  • підприємців, які мріють розвивати бізнес;
  • інвесторів в пошуках нових сфер вдалого вкладення фінансів;
  • пенсіонерів, які не сподіваються на допомогу держави;
  • підлітків, які бажають зрозуміти суть роботи економіки та фінансів;
  • кожного, хто хоче не тільки розширити свій світогляд, але і спробувати змінити своє життя на краще.

Підручники з фінансів використовуються і для підвищення кваліфікації тих, хто вже має певні знання в інших сферах освіти.

Де купити книги з економіки? Сьогодні оптимальним і зручним варіантом для покупки стане інтернет-магазин. Покупець може в спокійній обстановці ознайомиться з асортиментом і зробити свій вибір.

Книги з економіки, які слід прочитати

Ми підібрали список книг з категорії бізнес, фінанси і економіка, які будуть цікаві читачам.

Євген Черняк «Big money. Принципы первых»

bm.jpg«Big money. Принципы первых» — це книга-мотиватор для кожного, хто прагне до лідерства та успіху. Відомий підприємець, який вчить любити клієнтів і боротися з конкурентами, розкриває секрети людей, які досягли Олімпу на фінансовому ринку. Історії зльоту Дмитра Дубілета, Владислава Чечоткін, Бориса Ложкіна, Алекса Купера, В'ячеслава Климова та інших. Про багатьох з них, можливо, читач ніколи і не чув. Адже не кожна людина любить розповідати про свої успіхи і фінанси. Але тільки не цього разу. Завіса таємниці прочинена. Принципи, за якими працюють багаті люди. Правила, дотримання яких крок за кроком допоможе прийти до тих самих «великих грошей».

На перший погляд може здатися, що «Big money. Принципы первых» — це книга тільки про фінанси. Насправді ж — це книга про тих людей, які знають, як заробляти, інвестувати, примножувати. Про те, що допомогло їм домогтися незалежності та визнання. Книга стане корисною і бізнесменам і тим, хто вже досяг своїх певних висот в економіці.

buttom_960_212.png

Котлер Філіп «Маркетинг від А до Я. 80 концепцій, які повинен знати кожен менеджер»

marketing.jpgЗ-під пера професора маркетингу Філіпа Котлера вийшло понад 15 наукових книг. Одна з найпопулярніших — «Маркетинг від А до Я». Видання «Financial Times» включило її в 50-ку топ книг з фінансів, які слід прочитати кожному.

Філіп Котлер протягом багатьох років є викладачем економіки і фінансів найпрестижніших вузів Європи і США. Також він консультує великі корпорації. Свої знання він систематизував в курс лекцій з маркетингу в епоху Інтернету та реклами в глобальному масштабі. Тактики, стратегії, поради щодо залучення нових клієнтів, можливості мінімізації витрат, позичена бази постійних клієнтів.

Книгу «Маркетинг від А до Я» можна вважати Біблією кожного менеджера або маркетолога. Все, що може цікавити за темами економіка, фінанси і маркетинг для роботи розміщується в алфавітному порядку. Кожна концепція розподілена за напрямками. Книгу легко читати, конспектувати, вивчати.

Найвідоміші проблеми людини в 21 столітті, з якими вона стикається в процесі створення і розвитку бізнесу, можна просто вирішити, використовуючи пряме керівництво до дії, викладене Філіпом Котлером. Якщо до цих пір не знаєте, яку книгу почитати по економіці — зупиніть свій вибір на «Маркетинг від А до Я».

buttom_960_212.png

Кітамі Масао «Самурай без меча»

samurai.jpgВ основі книги Кітамі Масао — біографічна історія селянина Хідейосі, який зумів в смутні часи воєн між різними землями в Японії не тільки вижити, але і стати правителем об'єднаної країни. Це історія лідера, який «зробив себе сам», і готовий ділитися секретами з нашим сучасником в тому, як бути першим. Яскраве оповідання життя Хідейосі — слабкого фізично від природи, зовсім не привабливого зовні, та й матеріально бідної людини, який всього добився завдяки завзятості, навчанню і пізнанню самого себе.

Здійснював він помилки? Читач зрозуміє, що «так». Адже неможливо йти до успіху без невдач. Але якщо зациклюватися на невдачах — немає шансу досягти успіху. Впевненість і оптимізм — дві якості, якими повинен володіти лідер. А ще — постійне бажання навчатися. Не обов'язково за книгами. Переймати досвід інших людей, спілкуватися з успішними.

«Самурай без меча» — це не художня книга. Це кодекс заповідей самурая-лідера, який вважає, що переможцем можна стати без війни і боротьби. Шлях воїна — не приниження або жорстокість. А секрет лідерства в тому, що... немає ніяких секретів. Відсутність песимізму і віра у власні сили допомагають досягти найвищих висот.

buttom_960_212.png

Наполеон Гілл «Думай і багатій»

dumai.jpgНастільна книга багатьох поколінь «Думай і багатій» постійно перевидається десятками тисяч тиражів. Якщо у вас є мрія; якщо не знаєте, як її здійснити; якщо хочеться заробляти, не працюючи — готові відповіді чекають читача.

Наполеон Гілл належить до тих авторів, які не дотримуються завчених порад для фінансистів, але відмінно мотивують кожного, хто вирішив змінити своє життя. Коли немає мотивації, опускаються руки і втрачається сенс існування — формулу успіху можна знайти в книзі «Думай і багатій». Всього тринадцять покрокових порад і віра в свої сили. Секрет простий: бажання, віра, самонавіювання, наполегливість, планування, сублімація, підсвідомість, рішення. Навіть якщо сьогодні в кишені всього кілька купюр, вже завтра вони можуть перетворитися на джерело мільйонного фінансового стану. Не здаватися перед труднощами, впевнено йти до своєї мети. І успіх обов'язково прийде.

«Думай і багатій» — не керівництво до дії. Це книга — мотиватор, яка змушує встати з крісла і почати свій шлях до успіху. Крок за кроком, день за днем. Сотні людей вже переконалися в практичності рекомендацій книги.

buttom_960_212.png

Стів Андерсон і Карен Андерсон «Листи Безоса»

bezos.jpgЧи можна з маленької книгарні створити імперію, яка приносить прибуток в десятки мільярдів доларів? Так, і це доведено прикладом Джеффа Безоса — творця знаменитого торгового майданчика Amazon. На шляху до успіху було все — поразки, невдачі, втрати. Але у Джеффа був свій економічний бізнес-план, завдяки якому він піднявся на Олімп. Здатність не боятися і ризикувати — одна зі складових успіху.

Шлях до досягнень на Амазон був тернистим. Але все сталося за порівняно невеликий час. І феномен фінансового успіху, довжиною в 26 років, розгадують досі. Стів Андерсон встиг проаналізувати всі ризики, які пройшли творці Амазону, систематизував їх в певні принципи дії. Автор книги стверджує: підприємці навіть маючи мінімальні фінанси можуть ризикувати обдумано і рости.

Безліч компаній припиняють свої шлях після першої ж невдачі і необхідності додаткового фінансування. Секрет Амазон у тому, що всі ці ризики вже закладені в бюджет. Стів Андерсон стверджує: той, хто ризикує — приречений на успіх. Але ризикувати потрібно не компанією. І навіть успішні невдачі (бувають і такі) є перемогою.

buttom_960_212.png

Стівен Харвіл «Секреты лучших продавцов мира»

secrets.jpgХто знає ліпше, які кращі книги з економіки прочитати, як не власник успішної консультаційної компанії? А саме таким є Стівен Харвіл — автор «Секреты лучших продавцов мира». Його агентство Creative Ventures надає консалтингові послуги з економіки та фінансів найвідомішим холдингам у світі. Харвіл розробив свою стратегію успішних продажів. Він стверджує: в будь-якій компанії головний ресурс — її співробітники. Використовуючи принцип успішної взаємодії між продавцем і покупцем, можна добитися значного зростання продажів. А кожен співробітник компанії буде мотивований і почне працювати набагато продуктивніше.

«Секреты лучших продавцов мира» — це книга про 21 спосіб, як почати заробляти набагато більше, ніж сьогодні; книга з корпоративних фінансів. Саме на людському потенціалі заснований економічний успіх будь-якої компанії. Якщо продавець навчиться завойовувати довіру покупців, йому буде набагато простіше реалізувати будь-який продукт. Зацікавлений клієнт принесе прибуток компанії. Менеджери з продажу, керівники відділів, маркетологи з користю прочитають книгу Стівена Харвіла. Це базова книга для будь-якого продавця і кожного, хто бажає вдосконалити знання в сфері реалізації продукту або послуги.

buttom_960_212.png

Роберт Г.Аллен «Множественные источники дохода»

ist.jpgЧи існує універсальний шлях, який приведе до мільйонного багатства? Активний або пасивний дохід приносить більше? Автор книги «Множественные источники дохода» Роберт Г.Аллен знає відповіді. Деякі з них можуть здатися занадто суворими, особливо для тих, хто не звик економити. Наприклад, автор книги пропонує в якості одного з джерел фінансів — перегляд своїх витрат. І якщо ви звикли обідати, вечеряти в ресторанах — позбутися цієї звички. Чи може бути корисною ця порада для наших співвітчизників? Для тих, у кого розвинена культура громадського харчування — так. Але більшість наших людей і так готують вдома.

Серед інших джерел доходу автор пропонує: зробити внесок в банк, інвестувати фінанси в різні фонди, купити нерухомість. Все це має сенс, якщо володієш певною сумою грошей, яку необхідно кудись вкласти.

Загальні поради із книги «Множественные источники дохода» мають під собою здоровий глузд. Адже наше суспільство давно стало споживчим. Автор закликає думати сьогодні, створити деякі обмеження для себе сьогодні, не витрачати бездумно кошти, щоб через кілька років мати можливість насолоджуватися фінансовою незалежністю.

buttom_960_212.png

Дмитро Дубілет «Бізнес на здоровому глузді»

dubilteua.jpgДмитро Дубілет зарекомендував себе як успішний підприємець і медійна особистість. Будь-який економічний проект, за який він береться, приречений на успіх. У книзі «Бізнес на здоровому глузді» він намагається познайомити читача з найвдалішими ідеями. Дає поради з побудови бізнес-плану, його просуванню, пошуку нових ідей. Саме останніми він ділиться з усіма, хто шукає свій шлях в економіці та підприємництві. У книзі зібрано понад п'ятдесят ідей для успішного стартапу.

Хто б міг подумати, що використання принципів мінімалізму при створенні проекту «монобанк», вже через два роки приверне майже два мільйони користувачів? Успіх не тільки в правильно обраній концепції, але й грамотно підібраній команді. Дмитро Дубілет стверджує, що тільки організація «своїх» людей, повна довіра в делегуванні обов'язків, поділ сфер відповідальності створюють ту саму «команду мрії», при якій буде розвиватися будь-який проект і приносити хороші фінанси.

Бізнес і економіка — це не тільки реалізація продукту, залучення клієнтів, але і робота з державними структурами. Держава може бути союзником, а не ворогом для бізнесу. І, звичайно ж, неможливо повноцінно працювати, не вміючи відпочивати. Будь-який успішний підприємець завжди знаходить час на заняття спортом, читання книг і подорожі.

buttom_960_212.png

Аллан Гріффітс, Стюарт Уолл «Экономика для бизнеса и менеджмента»

ek.jpgОснови економіки від двох «гуру» в світі фінансів — Аллана Гріффітса та Стюарта Уолла. Автори однієї з кращих економічних книг розглядають принципи роботи мікро- та макроекономіки, дають поради щодо їх застосування в тих ситуаціях, коли необхідно приймати рішення.

Будь-який менеджер працює в атмосфері ризику, стресів, правових і соціальних детермінантів. Найчастіше до успіху приходять честолюбні управлінці. Книга «Экономика для бизнеса и менеджмента» стане корисною не тільки для фахівців. Адже це видання з економіки, де зібрано десятки завдань, тестів, вправ із актуальних напрямів. Так само тут можна знайти відповіді на фінансові питання. Саме тестові матеріали допомагають тим, хто вибрав самонавчання, перевірити рівень отриманих знань.

Книга «Экономика для бизнеса и менеджмента» стане корисною для студентів, які вивчають економічні дисципліни та фінанси в вузах. Вона не є художньою літературою і вимагає уважного вивчення, виконання поставлених завдань. Тільки так можна не тільки зрозуміти суть економічних процесів, а й застосовувати їх на практиці. При цьому вона не передбачає особливої ​​підготовки читача та підійде до прочитання кожному, кого цікавлять фінанси, економіка і шлях до успіху.

buttom_960_212.png

Меронік Андрій «Золотий ґрааль криптовалютного трейдингу»

kr.jpgПротягом багатьох років Меронік Андрій вивчав ринок криптовалют. Тому з упевненістю може давати поради з фінансів, економіки й трейдингу. Що і зробив у своїй книзі «Золотий ґрааль криптовалютного трейдингу». У гумористичному стилі автор розповідає про свій досвід. За його словами, книга присвячена тому, що знає сам. Починаючи кар'єру як розробник сайтів, з волі випадку він почав займатися вивченням торгових алгоритмів під замовлення однієї з компаній, а потім і ділитися отриманими знаннями з іншими. При цьому Меронік впевнений: кожна професійна діяльність є корисною.

Кому буде корисно ознайомитися з книгою? Всім, хто вирішив спробувати свої сили в фінансовому трейдингу. Спочатку буде складним вникнути в усі специфічні терміни: мемпул, ордербук, памп, дамп... Але потім захоплює система навчання. Хоча сам автор пише, що книжка не про трейдинг, економіку або фінанси. А про час. Про той час, який витрачено на кодування, обчислення алгоритмів. І про те, яку користь це принесло творцям особисто і людству в цілому.

«Золотий ґрааль криптовалютного трейдингу» — книга для тих, хто хоче дізнатися про світ електронних фінансів і познайомитися з ним в захоплюючій манері своєрідної «детективної» розповіді.

buttom_960_212.png