Методика Кумон: в чем суть, с какого возраста начинать обучение
Статті

Методика Кумон: в чому суть, з якого віку починати навчання

14 Травня 2019 0:44 Book24.ua

Японська методика Кумон спрямована на розвиток навичок, які мають бути сформовані у дитини до школи. І щоб випробувати всі переваги даної системи, вам необхідно всього лише купити зошити Кумон. Займаючись по ним, ваша дитина з легкістю навчиться вирізати, клеїти, тримати олівець, писати букви, цифри та вирішувати математичні приклади.

В дану серію входить понад 50 робочих зошитів, кожен з яких призначений для конкретного віку та досвіду. У зошитах, переважно, по 40 завдань, яких вистачить на півтора місяці занять, якщо займатися потроху кожен. Головний принцип методики Toru Kumon полягає в послідовному ускладненні, тому починаючи малювати прості лінії, вже до кінця зошита дитина навчиться писати.

Типи зошитів Кумон

Щоб розуміти, які зошити Кумон підходять вашій дитині, необхідно знати, до якого типу вони відносяться.

Перший - комплексний розвиток.

У них зібрані завдання на загальний розвиток мови, математика для малюків, творчі завдання. До таких зошитів можна віднести наступні варіанти.

«Простые линии»

Цей зошит націлений на те, щоб навчити вашу дитину впевнено тримати олівець в руках. Представлені на її сторінках завдання, допомагають малюку розвивати дрібну моторику та отримувати навички, які в подальшому допоможуть акуратно писати цифри та букви.

«Волшебные линии»

Посібник призначений для дітей від 2-х до 4-х років. У ньому зібрані завдання, спрямовані на розвиток навику володіння олівцем та дрібної моторики. Численні доріжки-трафарети навчать вашого малюка з легкістю малювати ламані та хвилясті лінії.

Продовжуючи огляд зошитів Кумон, варто звернути увагу на посібники:

«Давай вырезать»

Тут також все побудовано на принципах послідовності. Спочатку 2-х річній дитині буде запропоновано просто зробити невеликі розрізи по товстим лініям. В кожному наступному завданні лінія стає все тонше та довше, потім з'являються хвилі, дуги, кути і тільки в самому кінці кола, овали та складні фігури.

Ще однією цікавою фішкою такого зошита є те, що в кінці дитина вже не просто вирізає, а робить сама собі іграшку. Це може бути змійка, ліжечко, ковдра і т.д.

«Оживи картинку»

Ще один цікавий посібник для розвитку логіки та моторики вашого малюка. Цікаво, що такі зошити розбиті по тематиках. Це можуть бути машинки, звірі і т.д.

На перших сторінках фігурки будуть дуже прості. Дитині потрібно буде їх вирізати та зробити аплікацію. З кожною сторінкою завдання будуть ставати все складнішими, а аплікації ще цікавішими.

Другий тип зошитів націлений на підготовку дитини до школи.

«Вычитание»

Збірник завдань 1-го рівня, який навчить вашого малюка віднімати в межах від 1 до 9. З кожною сторінкою завдання стають все складнішими та складнішими, тому до його закінчення дитина знатиме склад числа та з легкістю впорається з будь-якими прикладами в цих числових межах.

«Сложение»

Даний посібник слід купувати в парі з попереднім зошитом. Це допоможе малюкові з легкістю освоїти лічбу та навчитися вирішувати математичні приклади на складання від 1 до 9.

«Готовимся к школе»

Серія цих зошитів допоможе дитині навчитися тримати олівець, малювати лінії, проходити лабіринти, розмальовувати.

Більш того, для дітей, які вже освоїли лічбу, є зошити, в яких представлені завдання на множення, складні логічні завдання, збір пазлів, написання прописних літер та багато іншого.


Ще однією цікавою особливістю всіх зошитів Кумон є те, що у них навіть товщина паперу сторінок підібрана під вік дитини. Для дітей від 2-х років зошити зроблені зі щільного картону, а чим старша дитина, тим тонший папір.

До незаперечних переваг таких зошитів варто віднести ілюстрації. На самому початку завдання будуть дуже простими, а ілюстрації з інструкціями до їх виконання яскраві та детальні. А чим складніше стають завдання, тим менш насиченою стає картинка. На думку творців методики, це допомагає дитині концентруватися та не відволікатися від головного.


Автор: Світлана Варук