Топ-5 скандинавских детективов
Статті

Топ-5 скандинавських детективів

6 Березня 2019 16:49 Book24.ua

Скандинавський детектив – особливий жанр. Його відмінною рисою є круто закручений сюжет, жорстокість та підняття гострих соціальних тем. В творах цього жанру розглядаються питання насильства та алкоголізму, слабкості та корумпованості влади, культурного та економічного розриву між великими містами і провінцією. Всі ці проблеми хвилюють читачів усього світу та змушують переглянути власні погляди на безліч речей. І нижче представлені кращі п'ять книг цього жанру, які вам неодмінно варто прочитати.


«Снеговик», Ю Несбьо

1.jpgДинамічний та захоплюючий детектив. Погоні, порятунки, затримання – на його сторінках безліч сцен, які триматимуть вас у напрузі до самого кінця. Автор зумів бездоганно відтворити хід розслідування з усіма його помилками. Більш того, Несбьо показує хід думок маніяка, завдяки чому ви самі опинитеся в епіцентрі подій.

Це воістину класика скандинавського детектива – депресивний фон, північний нуар, сірі будинки, дивні відносини між людьми та дуже криваві, садистські способи вбивств.

«Девушка, которая играла с огнем», Стіг Ларссон

2.jpgЄ речі та вчинки, які роблять людей людьми. Наприклад, почуття жалю та любові або почуття справедливості, змішане з люттю. А ще є вчинки, які перетворюють людей у тварин. Саме про це і пише знаменитий скандинавський письменник детективів – Стіг Ларссон.

Сюжет цього детективного роману настільки закручений, що ви до самого кінця будете гадати, чи винна у вбивстві головна героїня.

«Дикая весна», Монс Каллентофт

3.jpgПохмурий, меланхолійний та депресивний детективний роман. Відомий шведський детектив Монс Каллентофт вклав у нього дуже багато думок вже загиблих людей. Автор також піднімає тут питання економічної свободи та соціальні проблеми. Безробіття і фінансова нестабільність робить людей озлобленими та призводить до досить негативних наслідків.

Чи зуміє цього разу детектив розплутати складну справу та попередити наступний злочин? Читаючи цю книгу, ви мимоволі станете співпереживати головним героям та будете прагнути разом з детективом швидше розкрити цю справу.

«Сделано в Швеции», Андерс Рослунд і Стефан Тунберг

4.jpgПсихологічний кримінальний трилер, заснований на реальних подіях, що відбувалися у 90-х роках у Швеції. Однією з головних тем роману є насильство, яке з самого дитинства залишає відбиток на долі людині. Хтось, зіткнувшись з ним, ще дитиною вирішує відповідати всім тією ж монетою, а хтось, навпаки, намагається все своє життя присвятити боротьбі з насиллям.

У романі немає чіткого поділу на біле та чорне, кожному з персонажів ви співпереживатимете, а головне – ви розумітимете, які причини стоять за їхніми жахливими вчинками. І серед цього кошмару автор не забуває зробити акцент на тому, що в будь-якій ситуації головним у житті людини є сім'я.

«Сын за сына», Олександр Содерберг

5.jpgУ цій книзі на вас чекає дуже захоплюючий сюжет. Гроші, влада, мафія та безліч необдуманих вчинків, які призвели до негативних наслідків. Чи зуміє головна героїня протистояти бандитам та подолати ситуації, яка здаються безвихідними?

Содерберг зумів цікаво описати не тільки образи головних героїв, а й їхні вчинки. Завдяки чому, ви ніби самі опинитеся в центрі подій.

Варто відзначити, що практично у всіх нових скандинавських детективах піднімаються питання, пов'язані з невирішеними проблемами сучасного світу. Саме це і робить їх сьогодні такими популярними.