Прокачайте свою память: 5 советов из 5 книг
Статті

Прокачайте свою пам’ять: 5 порад із 5 книг

24 Жовтня 2019 22:04 Book24.ua

Світ пропонує нам стільки можливостей: книги, підкасти, аудіолекції, онлайн-курси, документальні серіали, навчальні профілі в соцмережах. Отримати нові знання – більше не проблема. Але як запам’ятовувати інформацію в світі, де її так багато?

Ми підготували 5 порад із 5 нон-фікшн книг, завдяки яким ви прокачаєте свою пам’ять. 


Порада №1

1.jpgЯкщо хочете запам’ятати нові слова рідною або іноземною мовою – вигадуйте історії. Важко тримати в пам’яті просто нічим не пов’язані слова. Можна вводити їх в речення (як це роблять на уроках англійської мови), але якщо вони без будь-якого емоційного забарвлення, то і їх ви швидко забудете. Об’єднуйте слова в історію і що безглуздішою і кумеднішою вона буде, то легше ви її пригадаєте.

В книзі «Як запам’ятовувати (майже) все і завжди. Приголомшливі лайфхаки для прокачки вашої пам’яті» багато таких простих і ефективних технік запам’ятовування, а ще багато смішних схем і цікавих фактів. Приміром, ви знали про те, що в шахи можна грати із зав’язаними очима? Янош Флеш не лише не бачив шахи під час гри, він ще й грав одночасно 52 партії. 

buttom_960_212.png

Порада №2

2.jpgПісля прочитання сторінки або розділу – поновіть у пам’яті основну інформацію. Перекажіть, а краще запишіть декількома реченнями зміст прочитаного. Це значно ефективніше, ніж робити підкреслення чи переписувати цитати. Вміння пригадувати – одна із головних стратегій навчання.

Часто чули твердження: «Фізика – не моє. Я – гуманітарій.». Чи так казали про себе? Вас просто не навчили вчитися. Барбара Оклі впевнена, що поняття «гуманітарій» не існує. Кожен з нас здатен засвоїти будь-який матеріал, якщо буде знати основні стратегії навчання і запам’ятовування. Де їх шукати? В книзі «Навчитися вчитися. Як запустити свій мозок на повну». 

buttom_960_212.png

Порада №3

3.jpgЩоб засвоїти нові факти – вставте їх у ширший контекст. Що більше інформації вам відомо про ту чи іншу історичну подію (видатні постаті, які жили в той час, видані в ту епоху книг, мода тих років та ін.), то краще ви її запам’ятаєте. Якщо вивчаєте біографію – знайдіть декілька курйозів, як трапилися з людиною в різні періоди його життя, прочитайте інформацію про тих, з ким він дружив.

Готуєтеся до тесту з літератури чи історії? Прослухали цикл лекцій, але для отримання сертифікату треба здати екзамен? Плануєте записатися на новий онлайн-курс чи відновити навчання в університеті? Тоді книжка «Засіло в голові. Наука успішного навчання» – це те, що вам потрібно. В ній автори діляться дієвими стратегіями навчання та запам’ятовування. Бо хоч ми і народилися з певними закладеними в генах обдаруваннями, та вивчаючи щось нове ми щоразу змінюємо свій мозок. 

buttom_960_212.png

Порада №4

4.jpgРозділяйте інформацію, яку треба запам’ятати, на невеличкі фрагменти і на періоди часу. Мозок працює таким чином, що найкраще засвоюється те, що було на початку і в кінці (книга, лекція, виступ та будь-що). Середина завжди страждає. Якщо хочете запам’ятати більше – за один раз читайте один розділ з книги та дивіться одну лекцію з курсу, а тоді робіть невеличку перерву. Так користі буде значно більше!

Роджер Сайп обіцяє, що після прочитання книги «Розвиток мозку. Як читати швидше, запам’ятовувати краще та досягати мети» ви отримаєте унікальні інструменти для розвитку пам’яті. Використовуючи на практиці прості поради, ви зможете запам’ятовувати інформацію в три рази краще. Вражає, правда? 

buttom_960_212.png

Порада №5

5.jpgНамагаючись щось запам’ятати – візуалізуйте. Більшість людей покладаються на слух, коли хочуть щось засвоїти. Однак це поганий помічник. Залучайте уяву і створюйте образи. Завдяки цьому процес навчання стане креативнішим та інформація запам’ятається легше.

Ваша пам’ять – це ваше життя. Завдяки ній ми вчимося, аналізуємо, робимо висновки, творимо, накопичуємо досвід, працюємо. Розвиваєте пам’ять – збільшуєте свій потенціал для досягнення успіху в будь-якій сфері. З книжки «Пам’ять без обмежень. Потужні стратегії запам’ятовування» ви дізнаєтеся все, про що вам забули розповісти про навчання в школі.

buttom_960_212.png


Автор: Катерина Ільчук