Чак Паланик – лучшие книги
Статті

Чак Паланік – кращі книги

22 Лютого 2019 15:00 Book24.ua

Чак Паланік – письменник, творчість якого не залишає нікого байдужим. Хтось вважає його генієм, хтось, навпаки, не розуміє його роботи, проте всі погодяться, що у нього є свій авторський стиль. У центрі його оповідань завжди знаходиться самотня людина з песимістичним поглядом на життя. Щоб реалізувати свої ідеї він не щадить нікого. Автор збирає найнеприємніші та мерзенні факти, а також постійно шокує читача незвичайними сюжетними поворотами. І прочитавши представлені нижче книги, ви самі зможете в цьому переконатися.


«Бойцовский клуб»

2.jpgОсновна ідея цієї книги – боротьба зі звичним порядком нашого світу. Автор розповідає про створення бійцівського клубу, приходячи в який люди можуть бути самими собою. У цьому місці вони можуть зірвати з себе маски вихованості та порядності, а також показати свою справжню сутність.

Твір досить складний та неоднозначний, проте він змушує задуматися багато про що. Прочитавши цей роман, ви мимоволі задумаєтеся про своє життя, про те, що кожен сам є творцем свого щастя, що не треба постійно скаржитися та доводити себе до крайньої точки саморуйнування. Через призму своїх героїв автор намагається донести, що завжди є два варіанти вирішення проблем, і тільки від вас залежить, який шлях обрати.

«Призраки»

3.jpgМоторошні декорації та група людей, зачинених у невеликому просторі – це класична зав'язка для сильного психологічного трилера. Саме таким і є даний роман. У цьому творі події відбуваються в обстановці справжнього пекла, напруга постійно наростає, а головні герої випускають на волю своїх демонів.

Паланік зумів створити унікальну за структурою книгу. Він по черзі говорить від імен своїх персонажів та розповідає фрагменти різних історій. Саме вони відкриють вам найстрашніші таємниці героїв та розкажуть про те, що відбувається навколо. Автор вміло показує, як сильно можуть змінюватися люди в певних обставинах, і що саме в екстремальних ситуаціях вся суть виходить назовні.

«Колыбельная»

4.jpgЦя книга не стільки про добро і зло, скільки про людські вади. Що буде, якщо людина отримає абсолютну владу над світом? Якщо тільки вона буде вирішувати, хто буде жити, а хто ні?

Атмосфера твору дійсно приголомшлива. Тут немає звичної для Паланіка еротики та важких сцен, а замість цього на читача чекає містика та тотальна самотність. І це лякає ще більше, ніж привиди та монстри, адже коли перестаєш цінувати життя інших людей, твоє власне також перестає щось значити. Чи зуміє головний герой вчасно зупинитися або переступить межу?

«Невидимки»

5.jpgІнтригуючий та досить жорсткий початок розказаної в цьому романі історії захоплює та задає ритм усьому твору. Оповідання ведеться від імені колишньої моделі, обличчя якої волею фатального випадку було страшно знівечене. Покалічена зовні, вона постійно страждає від душевних мук, невпинно подорожує країною і вдається до спогадів.

Тут немає звичної сюжетної лінії, автор просто розповідає про обставини і людей, які в них потрапили. Тут також немає ніякої закономірності або логіки, так як розповідь про сьогодення швидко змінюється розповіддю про минуле. Своєрідна мозаїка почуттів та емоцій головної героїні, змушує читача разом з нею зануритися на саме дно та відчути все те, що відчувала вона на певному етапі свого життя.

«Створи щось. Історії, які неможливо (не) прочитати»

6.jpgБільшість оповіданнь Чака Паланіка змушують з головою зануритися то в збочену любов, то в граничну огиду, то у безумство... Але зроблено це настільки тонко, що кожний наступний твір автора дивує ще більше.

На сторінках цієї книги кожен знайде історію, яка зачепе його за живе. У ній розповідається про вкрай мерзенні експерименти, про переживання, пов'язані з втратою близької людини. Автор також зміг розповісти про «стадний інстинкт» та наочно показав, до чого може можуть привести різні флеш-моби. У книзі представлено кілька історій, в яких Паланік наділив тварин людським обличчям. Завдяки цьому рішенню, автор зміг передати основні абсурди сучасного суспільства. Деякі розповіді зовсім короткі, деякі більш розгорнуті, але всі вони на мить перенесуть вас у темряву та змусять безустанно працювати вашу уяву.

«Проклятые»

7.jpgВідкривши книгу, ви побачите щоденник 13-ти річної дівчинки, яка наклала на себе руки та потрапила у пекло. Вона детально описує як влаштоване пекло та розповідає про свої скитання по ньому.

Головною темою роману є боротьба творця та його творіння. З одного боку, автор говорить про те, що потойбічного життя немає і ми помираємо назовсім, а з іншого – що воно все ж існує. І нехай зовсім неординарним способом, проте автор намагається донести, що фізична смерть не є найстрашнішим у житті. Куди страшніше смерть мрій, сподівань та надій.

Практично всі книги Чака Паланіка витримані в єдиному стилі. При цьому кожна історія має свій запаморочливий сюжет. Його книги лякають, захоплюють, чарують та наводять на роздуми одночасно. Головне пам'ятати, що за провокаційною подачею ховаються найпростіші людські переживання.


Автор: Світлана Варук