Фридрих Ницше: лучшие цитаты
Статті

Фрідріх Ніцше: кращі цитати

22 Лютого 2019 14:38 Book24.ua

Фрідріх Ніцше був мислителем від народження. Скоріш за все, саме завдяки цьому йому вдалося створити самобутній філософський напрям, який став широко відомим навіть за межами науково-філософського співтовариства. Висунуті ідеї вельми суперечливі, але саме ця незаангажованість та свіжі думки зуміли принести у філософію те, чого їй так не вистачало – свободу. Але і це ще не все, адже Ніцше не побоявся кинути виклик Всевишньому, заявивши що Бог помер та поставивши на його місце надлюдину, яка в підсумку, як і всі смертні, програла свій бій зі смертю.


Цитати Ніцше про мораль

Поняття моралі у творчості Ніцше з'явилося у зв'язку зі спробою оцінити всілякі явища та речі навколо себе. На думку філософа, оцінка – це те, що уявно визначає напрямок руху для людини та впорядковує хаотичний всесвіт, який її оточує.

«Через оцінку вперше з'являється цінність і без оцінки був би пустий горіх буття». Цим висловом великий філософ говорить про те, що добро і зло є фундаментальними оціночними поняттями, покликаними допомогти людині орієнтуватися у навколишньому світі.

1.jpgСвою першу філософську поему, присвячену даній тематиці, він назвав «Так говорил Заратустра». На сторінках цієї книги Ніцше говорить про те, що сучасна європейська мораль заснована на звичайному боягузництві, а любов до ближнього – ніщо інше, як таємний страх перед ним.

В «Сумерках идолов» він приділяє особливу увагу відношенню моралі до пристрасті. Темі моралі також були присвячені його книги «По ту сторону добра и зла», «Воля к власти» та багато інших. І нижче наведено кілька кращих цитат з цих книг.

  • «Моральність є стадний інстинкт в окремій людині».
  • «Мораль – це зазнайство людини перед природою».
  • «Слідувати голосу власної совісті зручніше, ніж голосу розуму, адже при поганому результаті у совісті завжди знайдеться виправдання і розрада».

Цитати Ніцше про культуру

В розумінні природи культури та її соціальної ролі Ніцше займав двояку позицію. З одного боку, він розглядав її як корінь песимізму, а з іншого – як шлях піднесення людини.

З точки зору Ніцше опанувати культуру може тільки той, хто здатен до філософської рефлексії та розуміє наскільки важливо займатися самопізнанням. Саме звідси виникає головне завдання виховання – донести до кожної дитини, що вона особлива, унікальна та здатна багато на що. Підтвердженням вищесказаного є відомі висловлювання Ніцше.

  • «Культура - це лише тоненька яблучна шкірка над розпеченим хаосом».
  • «Культура - це, перш за все, єдність художнього стилю у всіх життєвих проявах народу».

Цитати Ніцше про жінок

Великий філософ вважав, що жінки завжди інтригують душу своїх чоловіків, що вони хочуть повністю оволодіти нею на догоду своєму спокійному існуванню в сьогоденні та майбутньому. Він також відзначав природну схильність прекрасної половини людства до рівномірного, спокійного, щасливого, гармонійного існування та спілкування. При цьому, він також говорив про те, що багато жінок на шляху до своєї мети не зупиняються ні перед чим. До його знаменитих цитат про жінок варто віднести:

  • «У самих жінок в глибині їх особистого марнославства завжди лежить безособове презирство - презирство «до жінки»»;
  • «Наука вражає сором'язливість всіх справжніх жінок. При цьому вони відчувають себе так, ніби їм заглянули під шкіру або, що ще гірше, під плаття і убір»;
  • «Для всіх жінок, яким звичай і сором забороняють задоволення статевого потягу, релігія, як духовне розчеплення еротичної потреби, виявляється чимось незамінним».

Цитати Ніцше про смерть

Ніцше не боявся міркувати про смерть, більш того, він не розумів та не сприймав реакцію більшості людей на неї. Нігілізм, песимізм, смуток, почуття безглуздості, – все це для філософа було ознакою слабкої волі до життя, яка культивується християнством.

  • «Є два шляхи позбавити вас від страждання - швидка смерть і тривала любов».
  • «Перешкоджання самогубству. Існує право, за яким ми можемо забрати в людини життя, але немає права, за яким ми могли б відняти у неї смерть - це є виключно жорстокість».
  • «Смерть досить близька, щоб можна було не боятися життя».

Творчість Ніцше схожа на сильно заплутаний, переплетений різними нитками клубок. У своїх творах він одночасно піднімав відразу кілька актуальних та дуже гострих тем, а також наочно показував наскільки вони пов'язані одна з одною. Він не боїться називати речі своїми іменами та вважає, що всі біди від того, що люди марнославні.


Автор: Світлана Варук