10 современных украинских писателей, книги которых должен прочитать каждый
Що почитати

10 сучасних українських письменників, книги яких має прочитати кожен

5 Вересня 2019 12:23 Book24.ua

Незважаючи на те, що сучасна українська літературна традиція – явище досить молоде, вона вже достатньо сформована та самобутня. Причин тому чимало, але головна з них – непроста українська історія. І нижче ми представили вашій увазі огляд 10 українських книг, які потрібно прочитати кожному.

«Коханці Юстиції», Юрій Андрухович

9.jpgЦей роман про людей, які потрапили у неймовірно складні обставини або досить трагічні ситуації. Ці ідеалісти та повстанці прагнуть виправити недосконалий світ, але правда роблять це якось по-своєму. Головна особливість цього роману полягає в тому, що автор зумів у ньому з'єднати в одне ціле історичний антураж, документальні свідчення, легенди та містику.

buttom_960_212.png

«Ініціація», Люко Дашвар

10.jpgЗахоплюючий роман, на сторінках якого автор не просто розповідає про буденне життя людей, їх проблеми, секрети та інтимні таємниці, але й через призму всіх піднятих тем наочно показує що насправді відбувається у нашому суспільстві.

А ще цей роман про долю, і про те, що у кожного вона своя. При цьому Люко намагається акцентувати увагу на тому, що незалежно від життєвих обставин та від того, що в світі повно заздрості та злості, так важливо залишатися чесним, небайдужим, чуйним та готовим завжди прийти на допомогу.

buttom_960_212.png

«Спустошення», Любко Дереш

11.jpgРоман про дорослішання, про переломні моменти, які трапляються в житті кожного, про те, як важко іноді зробити вибір та зробити крок назустріч невідомому. У творі автор розмірковує про межі життя та на прикладі героїв розповідає про те, що хтось має сміливість переступити через них та рухатись далі, а хтось – так і не вирішується щось змінити та пливе за течією. Прочитавши цю книгу, ви мимоволі задумаєтеся про те, який шлях обрати вам та в якому випадку ви втратите більше. 

buttom_960_212.png

«Інтернат», Сергій Жадан

12.jpgКнига розповідає про сучасні події, що відбуваються на Сході Україні, а також про людей, які опинились по обидві сторони від лінії вогню. А ще ця книга про вибір, який доводиться робити навіть тоді, коли зовсім цього не хочеться.

Сергію Жадану вдалося передати весь той жах, у який потрапили звичайні люди та які не підтримували ні одну, ні іншу сторону, адже для них зло – це все те, що загрожує їх життю, руйнує будинки та завдає втрат. А через призму сприйняття ситуації головним героєм, автор показує, як важко мирним жителям зробити правильний вибір та зрозуміти, хто свій, а хто чужий.

buttom_960_212.png

«Музей покинутих секретів» Оксана Забужко

13.jpgУ цьому багатогранному романі три паралельних сюжетні лінії вміло пов'язані між собою. Тут є історія кохання, зради та дружби, людяності та звірства. Разом з головною героїнею ви будете розгадувати страшну таємницю, якій вже більше півтора століть, дізнаватись історію її родини та вивчати події давно минулих років, з яких коли-то все і почалось.

buttom_960_212.png

«Добрі новини з Аральського Моря», Ірена Карпа

2.jpgКнига розповідає історії реальних жінок, тому тут немає ні позитивних, ні негативних героїнь, а є просто жінки з різними характерами та долями, серед яких ви неодмінно впізнаєте себе. Хтось із них відчайдушно заробляє на життя, хто краде, а хтось їздить на дорогому авто, але якимось дивним чином їх долі переплітаються. Емоційність книги буквально зашкалює. Тут є все – любов, зрада, секс, фешн та вбивство. 

buttom_960_212.png

«Де немає Бога», Макс Кідрук

14.jpgПрочитавши цей роман, ви мимоволі почнете по-іншому ставитись до людей, до всього що відбувається навколо та взагалі до життя. Автор показує наскільки нікчемними можуть здаватися моральні переконання та матеріальні цінності, коли людина потрапляє в певні життєві ситуації та коли перед нею постають вже зовсім інші завдання.

Варто відзначити, що роман не стільки про авіакатастрофу, скільки про межі людського «Я», адже внаслідок катастрофічних обставин, головні герої поступово втрачають все людське та керуються виключно інстинктом самозбереження.

buttom_960_212.png

«Червоний», Андрій Кокотюха

15.jpgЦя книга припаде до душі всім, хто захоплюється історією України та цінує гарну сучасну літературу. Автор розповідає про довоєнний часу, війни та часи після неї. Він наочно показує, як жили в ті часи люди, як ними керували, як давали тільки певну інформацію та примушували вірити в світле майбутнє.
  

buttom_960_212.png

«Ґудзик», Ірен Роздобудько

16.jpgНа сторінках свого роману Ірен Роздобудько розповіла історію про зраду та любов, яка змушує робити дивні вчинки та сковує думки. Про любов, яка не принесе щастя. На прикладі описаного виру подій, автор показує, що трагедія може початися з деталі, на яку ніхто навіть не зверне увагу. Наприклад, з ґудзика, який так легко втратити і так складно знайти.

buttom_960_212.png

«Троща», Василь Шкляр

17.jpgГоловною темою роману є зрада. Протягом всієї історії автор змушує знову і знову замислитись над тим, чи можливо зраду виправдати та пробачити. Як говорить сам автор, ця книга не просто показує, що людина може взяти верх над будь-якими обставинами та над собою, але і наочно демонструє, що українці не змирилися з режимом та продовжують вести боротьбу з ним, як і багато років тому.

Прочитавши ці новинки української літератури, ви абсолютно по-новому подивитесь на сучасних українських письменників і вам неодмінно захочеться і далі продовжувати своє знайомство з їхньою творчістю.

buttom_960_212.png

Автор: Світлана Варук