«Гордость и предубеждение»: о чем этот роман и почему от него все без ума
Що почитати

«Гордість та упередження»: про що цей роман та чому всі в захваті від нього

5 Вересня 2019 10:50 Book24.ua

8.jpgРоман Джейн Остін «Гордість та упередження» був написаний понад 200 років тому, однак незважаючи на це, він популярний і сьогодні. Головною темою твору є любов, яка здатна кардинально змінити погляди та поведінку будь-якої людини. А ще роман про те, як важливо виходити заміж та одружуватися по любові. Через призму історій головних героїв, Джейн Остін показує, наскільки важливо вибирати любов, а не фінансове благополуччя. Вона відкрито говорить, що не можна приховувати свої почуття, навіть через те, що ви боїтеся бути незрозумілими або покинутими, а тим паче, не можна відмовляти від любові через гординю.

Кожен хто візьме в руки цю книгу, не залишиться байдужим. На сторінках цього філософського роману настільки багато цікавих цитат, висловів та вчинків, що після його прочитання багато хто починає зовсім по-іншому дивитися на своє життя та на те, що в ньому відбувається.

Після прочитання роману ще довгий час вирують надзвичайні відчуття. Швидше за все, саме все це й робить роман «Гордість та упередження» таким популярним і в наші дні. Це один з тих творів, який дійсно варто прочитати кожному.

Фільми та серіали по роману «Гордість та упередження»

Ще одним підтвердженням популярності цього роману є кількість його екранізацій. У це складно повірити, але він був екранізований аж вісім разів – у 1938, 1940, 1952, 1958, 1967, 1980, 1995 та 2005 роках.

В екранізації 1940 року, де головні ролі зіграли Лоуренс Олів'є та Грір Гарсон, сценаристи намагалися максимально близько передати сюжет книги. Цей фільм мав величезний успіх, та у 1941 році був відзначений премією «Оскар» в номінації «Краща робота художника-постановника».

Наступна екранізація роману «Гордість і упередження», що заслуговує уваги, вийшла в світ у 1995 році. Цей міні-серіал і сьогодні вважається зразковою роботою. У фільмі все ніби зійшло зі сторінок улюбленого роману: пейзажі старої сільської Англії, розкішні інтер'єри, чудові костюми, романтичні почуття та любовні інтриги. А завдяки приголомшливій грі головних героїв, ви ніби самі опинитесь у центрі всіх подій.

У 2005 році увазі глядачів була представлена ще одна екранізація улюбленого роману, де ролі головних героїв виконали Меттью Макфедьєн та Кіра Найтлі. І навіть незважаючи на те, що сценаристи та режисери намагались максимально дотримуватись оригіналу, кінцівка вийшла дуже незвичайною.

Головні причини популярності роману

7.jpg«Гордість та упередження» буквально наскрізь просякнутий цікавими думками та справжніми емоціями. Кожен вчинок головних героїв, немов окутаний тонкою ниткою моралі, вказуючи на правильність або неправильність їх вчинків та рішень.

Авторка спробувала донести до читача, що всі людські забобони не мають значення, коли справа стосується справжнього кохання. На прикладі головних героїв, вона показує, що якщо відкинути гордість та упередження, а також залишити всі забобони, то емоції та почуття візьмуть верх, а люди зможуть бути абсолютно щасливі.

Більш того, Джейн Остін змогла показати наскільки важливо мати почуття власної гідності, знати собі ціну, бути вільною від жадібності та впливу з боку. Зобразивши незалежну та доброчесну героїню, письменниця змогла піднести урок кожній читачці та змусила задуматись про те, що повинно стояти на першому місці для кожної дівчини – справжні почуття та любов або поліпшення соціального статусу.

Саме розглянуті в романі теми, і роблять його таким популярним вже більше 200 років.

buttom_960_212.png

Автор: Світлана Варук