5 книг для изучения любого языка
5 книжок про...

5 книг для вивчення будь-якої мови

15 Січня 2020 16:01 Book24.ua

Ялинкові прикраси вже складені в ящик, фото та відео з корпоративу переміщені з телефону в приховану папку, остання ложка куті з’їжджена. Режим «давайте після свят» офіційно закінчився. Час писати мрії та плани на 2020 рік.

Вже написали? А пункт про вивчення іноземної мови додали? Яку мову обрали – англійську, щоб дивитися в оригіналі «Гаррі Поттера», польську, щоб прочитати «Відьмака», чи корейську, щоб підспівувати «BTS»? В будь-якому випадку вам знадобляться поради досвідчених поліглотів.

Ми обрали 5 найкращих книг про те, як заговорити будь-якою іноземною мовою за дуже короткий період. Починайте вчити вже в січні – і літню відпустку зможете провести в країні своєї мрії і вільно спілкуватися з носіями мови цієї країни.


«Lingva Incognita. Заговори іноземною мовою за 4 тижні» Віталій Зубков

 заговори іноземною мовою за 4 тижні.jpgВіталій Зубков знає, як опанувати іноземну мову легко, швидко, без жертв і надзусиль, адже за понад 20 років він навчив декілька тисяч людей. Його шлях до не «совкового» вивчення мови був інтуїтивним і важким, але зараз Віталій викладає 5 мов: англійську, німецьку, французьку, іспанську та італійську. А ще він створив найпопулярніший освітній проект в Україні «Lingva.Skills».

«Не перетворюйте вивчення мови на фетиш, на фіксацію, на манію. Мову треба опановувати як інструмент отримання інших задоволень», – книжка «Lingva Incognita» не лише про способи запам’ятовування слів і вивчення граматики, а й про пошук того, що мотивує вас вчити мову, про постановку ціле й і те, як їх досягати.

Порада:

Аудіокнижки – універсальний прийом для швидкого старту у будь-якій мові.

Спочатку подивіться екранізацію або прочитайте адаптовану книжку 1 рівня складності. Тоді знайдіть той самий твір 2 рівня в аудіоформаті. «У процесі прослуховування ваш мозок складатиме пазл з перебігу подій і образів, слів і висловів. Процес чимось нагадуватиме «палац пам’яті» Шерлока Голмса».

buttom_960_212.png



«Вільно за 3 місяці. Як заговорити будь-якою мовою незалежно від віку та місцезнаходження» Бенні Льюїс

 Вільно за 3 місяці.jpgЖодних виправдань! Бенні Льюїс переконаний, що не існує жодної причини, чому хтось «не може» опанувати будь-яку мову. Але є міфи, які він спростовує і розвінчує.

Автор книги «Вільно за 3 місяці» рекомендує почати із запитання «Навіщо мені знати цю мову?» і постановки конкретних цілей (Наприклад, розмовний рівень за 2 місяці). Тільки після цього починається власне навчання: запам’ятовування нових фраз, перші діалоги із носіями мови і спроби позбутися акценту. І головне – не зупиняйтеся на одній іноземній мові!

Порада:

Між мовами значно більше спільного, ніж здається на перший погляд. Наприклад, «яблуко» англійською – apple, німецькою – apfel, нідерландською – appel, шведською – apple.

В будь-якій мові спочатку вчіть модальні дієслова (можу, хотіла б, повинен тощо) і займенники (я, ти, він, ми). Їх вживають у мовленні найчастіше.

buttom_960_212.png


«Как учить иностранные языки. Разговорный уровень за девять с половиной недель» Олексій Бессонов, Марина Рубан

 Как учить иностранные языки.jpgЯкщо ви вважаєте, що таланту вивчення мов у вас немає, – ця книжка для вас. Поліглоти Олексій Бессонов і Марина Рубан доведуть, що опанувати нову мову можуть всі, незалежно від віку, професії, типу сприйняття матеріалу чи способу мислення. Але за 3 дні це неможливо, доведеться попрацювати. Скільки? А скільки часу ви готові витрачати щотижня на вивчення мови? Автори книги обіцяють, що опанувати будь-яку мову на розмовному рівні можна за дев’ять з половиною тижнів.

Просто обирайте мову, дотримуйтеся порад із книги і вже через 2-3 місяці зможете вільно спілкуватися із носієм мови.

 Порада:

Як розуміти співрозмовника з першого разу? Слова знаєте, будову речення засвоїли, коли читаєте діалоги – все розумієте, але ось до вас заговорили – а ви ні словечка не розрізняєте. Знайома ситуація? Що робити? Знайдіть фільм мовою, яку ви вивчаєте. Але не переклад і не дубляж, актори мають говорити цією мовою. В ідеалі – щоб було багато діалогів.

Далі слухаєте репліку. Ставите на паузу і проговорюєте багато разів до того часу, поки ваше мовлення не стане максимально близьким до оригіналу. Так кожну фразу, а тоді – цілий уривок. З тією ж гучністю, інтонацією та мімікою, що й у фільмі. Так ви налаштовуєте свій мовленнєвий апарат під іноземну мову і тоді зрозуміти мовлення іншої людини в реальному житті буде значно простіше.

buttom_960_212.png

«Как заговорить на любом языке. Увлекательная методика, позволяющая быстро и эффективно выучить любой иностранный язык» Алекс Роулінгс


 как заговорить на любом языке.jpgАлекс Роулінгс знає 15 мов. Він випробовував різні методи вивчення нових слів і граматики, розуміння почутого і подолання мовного бар’єру. В результаті Алекс не лише із сотень способів вибрав найкращі для опанування мов, а й зрозумів, як надійніше і на довший час запам’ятовувати матеріал. Своїм досвідом Алекс поділився у книзі «Как заговорить на любом языке».

Ця книжка буде корисною як для тих, хто лише починає вивчати мову, так і для тих, хто вже знає на середньому рівні. Використовуючи поради Алекса, навчання стане легшим і приємнішим.

Порада:

 Зубріння всіх підряд слів із словника не дасть жодних результатів. Коли ви вчите слова по списку і без контексту, потім просто не знаєте, як і коли їх використовувати. Можна групувати слова і фрази по тематиці і так їх вчити (здоров’я, їжа, мистецтво, мотивація тощо). Але щоб вони закарбувалися в пам’яті, треба розмовляти на ці теми, дивитися відео, слухати підкасти. 

buttom_960_212.png


«Иностранный для взрослых: Как выучить новый язык в любом возрасте» Роджер Крез

Иностранный язык для взрослых.jpgРоджер Крез знав німецьку, японську, португальську і французьку мову, коли почав вивчати ще й корейську. Прогресу у навчанні практично не було, хоч він і використовував всі ті самі методи, що й раніше. Роджер навіть подумав, що для ще однієї мови він трохи застарий (йому було 52, коли він розпочав вивчати корейську).

Існує багато міфів про вивчення мови дорослими, основні:

▪ дорослі не можуть вивчити нову мову так само легко, як діти,

▪ опановуючи нову мову, дорослі мають використовувати ті ж методи, що й діти,

▪ при вивчені нової мови треба відмовитися від рідної.

Автор книги «Іноземна для дорослих» спростував усі міфи і довів, що дорослі можуть опановувати будь-яку мову у будь-якому віці. Для цього треба дотримуватися декількох простих порад і використовувати лайфхаки, описані у книжці.

Порада:

Вчіть іноземну мову в хорошому настрої і в максимально природніх обставинах. Інформацію легше запам’ятати, якщо ви згадуєте матеріал із тим самим настроєм, в якому його вчили.

Те саме із оточенням: інформація запам’ятовується краще, коли контекст, в якому ви її вивчаєте, збігається з контекстом, в якому її треба згадати. Тому розмовні курси в кав’ярнях і обговорення фільмів іноземною мовою часто є ефективнішими, ніж вивчення мови в аудиторії.

buttom_960_212.png



Автор - Катерина Ільчук