Вдохновляйся, делись, созидай и потребляй сознательно: 5 книг от лучших спикеров на TED
5 книжок про...

Надихайся, ділися, твори і споживай свідомо: 5 книг від найкращих спікерів на TED

7 Лютого 2020 9:53 Book24.ua
Інноваційні продукти, актуальні теми, контроверсійні спікери і короткі виступи – це все про відому конференцію TED. Її гасло – «ідеї, варті поширення». І недаремно, адже окремі лекції переглянуло 60 мільйонів людей з усього світу. Ми пропонуємо вам познайомитися із книгами найкращих спікерів: Мішель Обами, Деніела Пінка, Елізабет Ґілберт, Дена Аріелі та Адама Ґранта.


«Becoming | Становлення» Мішель Обама


Надихайся, ділися, твори і споживай свідомо: 5 книг від найкращих спікерів на TEDМішель Обама – жінка, яка не потребує представлення. Це без сумнівів одна із найвидатніших жінок сучасності. Це особистість, з якої хочеться брати приклад.

Книга «Becoming. Становлення» – це і автобіографія дружини 44 президента США, і екскурс в історію США середини 20 століття, і місце в суспільстві маленької афроамериканської дівчинки. Мішель описує своє дитинство, навчання, стосунки, заручини із Бараком і переїзд у Білий Дім. І хоч книги «Як бути першою леді» не існує, книга Мішель Обами цілком може її замінити.

Цитата:

«Меблі одного президента виносять, натомість заносять меблі іншого. Шафи порожніють, а потім упродовж наступних кількох годин заповнюються знову. Ось так усе і відбувається – інші люди опускають голови на нові подушки, інший темперамент, інші мрії. І коли все закінчується, ви востаннє виходите крізь двері найвідомішого будинку, але у вас залишається ще чимало способів віднайти себе знову.»

«Велика магія. Творче життя без страху» Елізабет Ґілберт


Надихайся, ділися, твори і споживай свідомо: 5 книг від найкращих спікерів на TEDЦе настільна книга кожного, хто хоче присвятити своє життя творчості, і для усіх, хто уже зробив це, але прямо зараз знаходиться у творчій кризі. Авторка бестселерів «Їсти. Молитися. Кохати» та «Місто дівчат» переконана, що у творчому житті завжди присутня Велика магія.

Де шукати натхнення? Як позбутися страхів, упереджень, самокритики і осуду? Як боротися із лінню і прокрастинацією (і чи треба)? Про все це Елізабет пише із власного досвіду. «Велика магія» – це наче таблетка від меланхолії та творчої кризи.

Цитата:

«Я не знаю ваших здібностей, потягів, бажань, прихованих талантів. Зрозуміло тільки одне: всередині вас, безперечно, ховається щось дивовижне. І я впевнена в тому, що кажу, бо вірю в те, що всі ми – ходячі скрині із захованими скарбами.»

«Передбачувана ірраціональність» Ден Аріелі


Надихайся, ділися, твори і споживай свідомо: 5 книг від найкращих спікерів на TEDКожен з нас переконаний, що контролює своє життя – що з’їсти на сніданок, якого кольору куртку купити, куди полетіти на відпочинок. Щодня ми робимо безліч великим і малих виборів і впевнені, що робимо їх самостійно і виважено. Але це не так.

Ден Аріелі в книзі розповість про сотні досліджень різних сфер життя – шопінг, любов, гроші, чесність, харчування, медицина. Після прочитання ви дізнаєтеся, чому насправді купуєте безліч безглуздих предметів, чому чим дорожча обезболююча таблетка, тим краще вона діє, і зрештою – чому ми не виконуємо новорічних резолюцій і ніяк не схуднемо. Книга «Передбачувана ірраціональність» – це подорож ірраціональними шляхами, яка здійснюється завдяки напрямку в науці під назвою поведінкова економіка.

Цитата:

«Ми не лише ірраціональні, а й передбачувано ірраціональні, і наша ірраціональність проявляється однаково, знову і знову. У якій ролі ми б не були – споживача, підприємця чи політика, – розуміння того, у чому ми передбачувано ірраціональні, стане відправною точкою для того, щоб поліпшити процес ухвалення рішень та змінити життя на краще.»

«Таймхакинг: Как наука помогает нам делать всё вовремя» Деніел Пінк


Надихайся, ділися, твори і споживай свідомо: 5 книг від найкращих спікерів на TEDХто сказав, що час – це мистецтво? Аж ніяк. Час – це наука. І чим більше ми будемо про нього знати, тим краще зможемо контролювати. Деніел Пінк з двома помічниками за 2 роки проаналізували понад 700 наукових робіт з різних сфер, які так чи інакше пов’язані з часом. В книзі ви знайдете багато наукових даних, однак ще більше рекомендацій для таймхакінгу.

Автор розповідає про біологічні ритми людини, про силу сну, про перевагу перерв і про те, як синхронізувати свій день на три етапи по продуктивності. А ще є корисні поради, як підтримувати мотивацію і запал до роботи на високому рівні.

Цитата:

«Все мы в течение дня проходим через три фазы: пик, провал и восстановление. Примерно три четверти людей ("жаворонки" и "птицы третьего вида") проживает их именно в таком порядке. Но у оставшейся четверти (то есть у тех, кто по генетическим или возрастным причинам относится к "совам"), наблюдается иная последовательность: восстановление, провал, пик.»

«Давати і брати. Революційний підхід до успіху» Адам Ґрант


Надихайся, ділися, твори і споживай свідомо: 5 книг від найкращих спікерів на TEDЯкщо вірити тому, що зазвичай пишуть у мотиваційних книгах, то для досягнення успіху достатньо мотивації, вмінь і нагоди їх продемонструвати. Адам Ґрант переконаний, що є ще четверта складова – наша взаємодія з іншими людьми. Нові соціологічні дослідження доводять цю думку і розділяють людей за типами ставлення до інших людей (комбінація давання і брання). Так є «отримувачі», «давачі» і «утримувачі».

Автор книги «Давати і брати» переконаний, що ті, хто лише отримують, ніколи не досягнуть успіху і визнання. І хоч добрі вчинки «давачів» не завжди оцінюються, в довгостроковій перспективі все стає на місця. Адам Ґрант розкриває принципи успіху «давачів» і на реальних прикладах показує, як їм це вдається. І не дивуйтеся, якщо під час і після читання книги, ви будете подумки ділити всіх людей на ці три категорії. Висновки після таких спостережень вас здивують.

Цитата:

«"Давачі" й "отримувачі" радше відрізняються своїм ставленням і діями щодо інших. Якщо ви "отримувач", то допомагаєте людям стратегічно, коли ваша вигода перевищує ваші особисті втрати. Якщо ви "давач", то співвідношення втрат і вигоди ви оцінюєте інакше: ви допомагаєте навіть у тому разі, коли вигода для інших перевищує особисті втрати.»


Автор – Катерина Ільчук